Zasady żywienia XIV Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego

Opublikowano: 24.04.2013
Autor: danusia19671
Zasady żywienia XIV    Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego
Warzywa ciąg dalszy. Napiszę O warzywach, jakie mamy warzywa i do jakiej grupy należą i w jakie witaminy obfitują.

WARZYWA GRUPA I
 Do pierwszej grupy zaliczamy warzywa zawierające większą ilość prowitaminy A (karotenu) do nich należą: marchew, dynia, sałata, szpinak, fasola szparagowa, zielony groszek, koperek, szczypiorek i pietruszka.
 GRUPA II
Warzywa obfitujące w witaminę C , należą do tej grupy warzywa takie jak np: jarmuż, brukselka, kalafiory, papryka, kalarepa, pomidory, brokuły i kapusta biała.
GRUPA III
 Stanowią warzywa zawierające mniej tych witamin są to: rzepa, rzodkiewki, buraki, brukiew, selery, pory, cebula, ogórki, szparagi, cykoria.
Warzywa dzielimy na kapustne, liściowe, cebulowe, korzeniowe, owocowe, i strączkowe.
WARZYWA KAPUSTNE 
Do takich warzyw zaliczamy wszystkie gatunki kapust i kalafiory.
Te warzywa stanowią źródło witaminy C.
 WARZYWA LIŚCIOWE
 To cykoria, sałata, szpinak, szczaw.
Do najbardziej wartościowych należy szpinak, obfitujący zarówno w karoten, jak i witaminę C.
WARZYWA CEBULOWE 
 Do warzyw cebulowych zaliczmy cebulę, szczypior, por, czosnek.
Te warzywa są dodatkiem do potraw, które podnoszą ich wartość smakową.
Tu natomiast szczypior zawiera dużo witaminy C.
WARZYWA KORZENIOWE 
Do warzyw korzeniowych zaliczamy:  marchew, buraki, brukiew, seler, pietruszka, rzepa, rzodkiew, rzodkiewka, chrzan i salsefia.
WARZYWA OWOCOWE I GRUPA
Są to takie warzywa jak: pomidory, papryka.
DRUGA GRUPA
Warzywa dyniowate: ogórki, dynia, cukinia, kabaczki, melony i arbuzy.
WARZYWA STRĄCZKOWE
Są to warzywa:groch, fasola, groszek zielony, bób.
Te warzywa zawierają wiele składników odżywczych, takich jak: skrobia, białko, składniki mineralne: fosfor, wapń, witaminy PP i B2 oraz prowitaminę A.
ZIEMNIAKI
Ziemniaki zawierają skrobię(około 18%), składniki mineralne(potas, żelazo) i białko 3%.
Podawane świeże, zaraz po ugotowaniu, są również źródłem witaminy C i witamin z grupy B

BROKUŁY

 KALAFIOR
 
FASOLKA SZPARAGOWA
 

KAPUSTA CZERWONA
 
 

prymat