Zasady żywienia cz.XV źródło Kuchnia Polska

MLEKO
Nie wszystkie dzieci i młodzież przepadają za mlekiem.
Dzieci powinni codziennie w szkołach wypijać przynajmniej 1 szkl mleka, dlatego że spożycie mleka i napojów mlecznych jest przez dzieci bardzo niskie.
Napoje mleczne powinny być podawane w różnej postaci np: mleko kawowe, kakaowe, ze smakiem owocowym itp.
Napoje mleczne fermentowane takie jak: kefir, jogurt itp.
Mleko jest pokarmem wysokowartościowym, gdyż zawiera wszystkie składniki potrzebne do życia i rozwoju żywego organizmu: białka, substancje mineralne, przede wszystkim wapń, tłuszcze, cukry i witaminy.
Mleko krowie zawiera około 3% pełnowartościowego białka i około 3,4% tłuszczu.
Jest również bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo i znikome ilości mikroelementów.
Mleko zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczu, przede wszystkim witaminę A, i rozpuszczalne w wodzie, głównie witaminę B2.
Ze względu na tak wartościowe mleko, powinniśmy przekonać nasze dzieci, do picia mleka, że to jest dla ich zdrowia.
filiżanka mleka.