Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tłusty czwartek

Na tłusty czwartek przygotowujemy różne łakocie, w tym dniu możemy obżerać się do syta, nikt nam tego nie zabroni. W moim domu od lat gości ta tradycja, robimy pączki z różnymi nadzieniami, lukrami i polewami. Mama jak robiła pączki to mówiła jeżeli pączki są lekko zapadnięte to znaczy że były pieczone na świeżym oleju. My jako dzieci z ciasta drożdżowego robiliśmy ósemki, faworki, rożki , to były piękne chwile i ten zapach roznoszący się po całym domu. Ja teraz też przekazuję swoim dzieciom rodzinną tradycję pieczenia różnych pączków, faworków, kwiatków karnawałowych. Dziś pragnę podzielić się z wami moimi wypiekami.

Pączki oblane lukrem i czekoladą



Tłusty czwartek
 

SKŁADNIKI:

żółtka 5 szt

drożdże 1 paczka ( 100 g)

mleko 2 szkl

olej 1/2 szkl

margaryna 1/4 kostki

cukier waniliowy 1 opak

mąka 1 kg

marmolada z róży

sól

tłuszcz do pieczenia

LUKIER

15 łyżek cukier puder

1 łyżeczka woda

1/2 łyżeczki sok z cytryny

POLEWA CZEKOLADOWA

jajko - 1 szt

cukier - 3 łyżki

margaryna - 0,5 kost

kakao - 3 łyżki

POSYPKA

skórka pomarańczowa

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka rozetrzeć z drożdżami,mleko, olej, margarynę, cukier waniliowy, lekko podgrzać składniki. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, do tego dodać podgrzane składniki i drożdże z żółtkami. Ciasto dobrze wyrobić rękami, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować ciasto na grubsze placki. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środku każdego placka nałożyć niewielką ilość marmolady, zlepiać okrągłe paczki. Zostawić aby pączki dobrze wyrosły. W głębokim garnczku rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte pączki kładziemy na tłuszcz i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Upieczone wyjmujemy na bibułę, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu .

LUKIER

Cukier puder wsypujemy do miseczki . Wodę zagotować , Jedną dużą łyżkę mieszamy z 1/2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny . Wlewamy do cukru pudru . Dobrze mieszamy powstanie nam biały lekko płynny lukier, gęstość lukru zależy od ilości cukru pudru

POLEWA CZEKOLADOWA

Do miski wybić jajko, dodać cukier i kakao, zmiksować.

Margarynę rozpuścić w rondlu, gorącą stopniowo dolewać do zmiksowanej masy, dalej miksować.

Pączki polukrować, polać polewą, posypać skórką.






Zapraszam również na inne pączki 
Tłusty czwartek


 Pączki

 
 Tłusty czwartek

SKŁADNIKI:

mąka -1 kg

cukier -6 łyżek

cukier waniliowy -1 opak

olej -2 łyżki

żółtka -8 szt

ocet -1 łyżka

margaryna -0,5 kost

mleko -2 szkl

drożdże -100 g

marmolada owocowa

tłuszcz do pieczenia

sól szczypta

LUKIER

białko jaj

cukier puder

sok z cytryny

POLEWA CZEKOLADOWA

gorzka czekolada

POSYPKA

skórka pomarańczowa

tarte migdały

wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka ubijać mikserem z drożdżami przez ok.10 minut.

Mleko wlać do rondla,dodać margarynę, cukier, zagotować.

Do żółtek utartych z drożdżami, dodawać stopniowo mąkę i letnie mleko,wyrobić ciasto.

Do wyrobionego ciasta dodać jeszcze olej, ocet, cukier waniliowy.

Kiedy zacznie ciasto odstawać od rąk , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

Ciasto wyrośnięte przełożyć na podsypane mąką stolnicę.

Z ciasta odrywać małe kawałki, formować niewielką kulkę, lekko spłaszczać w dłoni, nakładać łyżeczkę marmolady, dobrze zlepiać pączki.

Przygotowane pączki odstawić jeszcze do wyrośnięcia.

Tłuszcz rozgrzać w szerokim garnku.

Kłaść pączki na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor.

Pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

LUKIER

Do wysokiego naczynia wlać białko, dodać cukier puder i sok z cytryny, zmiksować.

POLEWA CZEKOLADOWA

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę.


 Tłusty czwartek

DEKORACJA PĄCZKÓW

Pączki pierwsze,  polać lukrem i  polewą czekoladową.

Następne pączki polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

Mniejsze pączki polać lukrem, posypać tartymi migdałami.

Ostatnie pączki polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.


 Tłusty czwartek

 
 Tłusty czwartek


Zapraszam również do przygotowania z ciasta na faworki takie oto cudeńka na tłusty czwartek

 

Kwiatki karnawałowe
Tłusty czwartek 

SKŁADNIKI:

mąka - 0,5 kg

żółtka jaj - 6 szt

śmietana kwaśna - 250 ml

cukier -2 łyżeczki

proszek do pieczenia -1 łyżeczka

smalec - 3 kostki

cukier puder do posypania

masło -1 łyżka

spirytus -0,5 kieliszka

białko jaj -1 szt

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę. W mące zrobić wgłębienie, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, wycinać nożem owalne kwiatuszki. Następnie ze środka, również wycinać kawałki ciasta, które posłużą nam jako listki. Listki jak i kwiatki, lekko ponacinać. Zrobić z ciasta małą kulkę, lekko spłaszczyć i naciąć nożem.. Wszystkie elementy kwiatka, skleić za pomocą białka. Na głębokiej patelni, rozgrzać tłuszcz, wkładać kwiatki i piec na złoty kolor. Kwiatki wykładać za pomocą łyżki cedzakowej, na ręcznik papierowy, aby osączyły się z nadmiaru tłuszczu. Gotowe kwiatki posypać cukrem pudrem.


Ciasteczka serduszka
Tłusty czwartek


Ciasteczka świnki
Tłusty czwartek

 
 RÓŻE KARNAWAŁOWE
Tłusty czwartek 

SKŁADNIKI:

śmietana kwaśna -1 szkl

cukier -2 łyżki

żółtka -6 szt

masło -1 łyżka

proszek do pieczenia-0,5 łyżeczki

spirytus -0,5 kieliszka

mąka około 65 dkg ( tyle ile zabierze ciasto)

marmolada

olej do smażenia

cukier puder do obsypania

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać mąkę na stolnicę,zrobić wgłębienie,dodać żółtka,cukier,roztopione masło,spirytus i śmietanę. Wszystko zarobić,aby ciasto było miękkie. Ciasto rozwałkować bardzo cienko,szklanką,literatką i kieliszkiem wycinać kółka. Każde kółko na brzegu nacinać nożem. Składać kółka od największego do najmniejszego. Środek każdego kółka posmarować białkiem,docisnąć. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wykładać róże na ręcznik papierowy,środki udekorować marmoladą i posypać cukrem pudrem.

Faworki z tego samego przepisu
Tłusty czwartek
 
 Oponki wiedeńskie
Tłusty czwartek 

SKŁADNIKI:

CIASTO

jajka -6 szt

mąka -240 g

sól-szczypta

masło-100 g

mleko -0,5 l

cukier -1 łyżeczka

tłuszcz roślinny do smażenia

LUKIER

3 łyżki woda,

300 g cukier puder,

sok z cytryny,

2 łyżki rum,

olejek cytrynowy

 

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula ciasta,ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku,cały czas ucierając. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy,wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Zsuwać z papieru oponki na wrzący tłuszcz. Smażyć oponki zaraz po przygotowaniu w głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy,aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. LUKIER Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa do lukrowania pączków. Przyprawić olejkiem. Oponki zanurzać w lukrze.

Smacznego !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak