Tłusty czwartek

Pączki oblane lukrem i czekoladą
SKŁADNIKI:
żółtka 5 szt
drożdże 1 paczka ( 100 g)
mleko 2 szkl
olej 1/2 szkl
margaryna 1/4 kostki
cukier waniliowy 1 opak
mąka 1 kg
marmolada z róży
sól
tłuszcz do pieczenia
LUKIER
15 łyżek cukier puder
1 łyżeczka woda
1/2 łyżeczki sok z cytryny
POLEWA CZEKOLADOWA
jajko - 1 szt
cukier - 3 łyżki
margaryna - 0,5 kost
kakao - 3 łyżki
POSYPKA
skórka pomarańczowa
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka rozetrzeć z drożdżami,mleko, olej, margarynę, cukier waniliowy, lekko podgrzać składniki. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, do tego dodać podgrzane składniki i drożdże z żółtkami. Ciasto dobrze wyrobić rękami, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować ciasto na grubsze placki. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środku każdego placka nałożyć niewielką ilość marmolady, zlepiać okrągłe paczki. Zostawić aby pączki dobrze wyrosły. W głębokim garnczku rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte pączki kładziemy na tłuszcz i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Upieczone wyjmujemy na bibułę, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu .
LUKIER
Cukier puder wsypujemy do miseczki . Wodę zagotować , Jedną dużą łyżkę mieszamy z 1/2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny . Wlewamy do cukru pudru . Dobrze mieszamy powstanie nam biały lekko płynny lukier, gęstość lukru zależy od ilości cukru pudru
POLEWA CZEKOLADOWA
Do miski wybić jajko, dodać cukier i kakao, zmiksować.
Margarynę rozpuścić w rondlu, gorącą stopniowo dolewać do zmiksowanej masy, dalej miksować.
Pączki polukrować, polać polewą, posypać skórką.
Zapraszam również na inne pączki
Pączki
SKŁADNIKI:
mąka -1 kg
cukier -6 łyżek
cukier waniliowy -1 opak
olej -2 łyżki
żółtka -8 szt
ocet -1 łyżka
margaryna -0,5 kost
mleko -2 szkl
drożdże -100 g
marmolada owocowa
tłuszcz do pieczenia
sól szczypta
LUKIER
białko jaj
cukier puder
sok z cytryny
POLEWA CZEKOLADOWA
gorzka czekolada
POSYPKA
skórka pomarańczowa
tarte migdały
wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka ubijać mikserem z drożdżami przez ok.10 minut.
Mleko wlać do rondla,dodać margarynę, cukier, zagotować.
Do żółtek utartych z drożdżami, dodawać stopniowo mąkę i letnie mleko,wyrobić ciasto.
Do wyrobionego ciasta dodać jeszcze olej, ocet, cukier waniliowy.
Kiedy zacznie ciasto odstawać od rąk , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto wyrośnięte przełożyć na podsypane mąką stolnicę.
Z ciasta odrywać małe kawałki, formować niewielką kulkę, lekko spłaszczać w dłoni, nakładać łyżeczkę marmolady, dobrze zlepiać pączki.
Przygotowane pączki odstawić jeszcze do wyrośnięcia.
Tłuszcz rozgrzać w szerokim garnku.
Kłaść pączki na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
LUKIER
Do wysokiego naczynia wlać białko, dodać cukier puder i sok z cytryny, zmiksować.
POLEWA CZEKOLADOWA
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę.
DEKORACJA PĄCZKÓW
Pączki pierwsze, polać lukrem i polewą czekoladową.
Następne pączki polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Mniejsze pączki polać lukrem, posypać tartymi migdałami.
Ostatnie pączki polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Zapraszam również do przygotowania z ciasta na faworki takie oto cudeńka na tłusty czwartek
Kwiatki karnawałowe
SKŁADNIKI:
mąka - 0,5 kg
żółtka jaj - 6 szt
śmietana kwaśna - 250 ml
cukier -2 łyżeczki
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
smalec - 3 kostki
cukier puder do posypania
masło -1 łyżka
spirytus -0,5 kieliszka
białko jaj -1 szt
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę. W mące zrobić wgłębienie, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, wycinać nożem owalne kwiatuszki. Następnie ze środka, również wycinać kawałki ciasta, które posłużą nam jako listki. Listki jak i kwiatki, lekko ponacinać. Zrobić z ciasta małą kulkę, lekko spłaszczyć i naciąć nożem.. Wszystkie elementy kwiatka, skleić za pomocą białka. Na głębokiej patelni, rozgrzać tłuszcz, wkładać kwiatki i piec na złoty kolor. Kwiatki wykładać za pomocą łyżki cedzakowej, na ręcznik papierowy, aby osączyły się z nadmiaru tłuszczu. Gotowe kwiatki posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka serduszka
Ciasteczka świnki
RÓŻE KARNAWAŁOWE
SKŁADNIKI:
śmietana kwaśna -1 szkl
cukier -2 łyżki
żółtka -6 szt
masło -1 łyżka
proszek do pieczenia-0,5 łyżeczki
spirytus -0,5 kieliszka
mąka około 65 dkg ( tyle ile zabierze ciasto)
marmolada
olej do smażenia
cukier puder do obsypania
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać mąkę na stolnicę,zrobić wgłębienie,dodać żółtka,cukier,roztopione masło,spirytus i śmietanę. Wszystko zarobić,aby ciasto było miękkie. Ciasto rozwałkować bardzo cienko,szklanką,literatką i kieliszkiem wycinać kółka. Każde kółko na brzegu nacinać nożem. Składać kółka od największego do najmniejszego. Środek każdego kółka posmarować białkiem,docisnąć. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wykładać róże na ręcznik papierowy,środki udekorować marmoladą i posypać cukrem pudrem.
Faworki z tego samego przepisu
Oponki wiedeńskie
SKŁADNIKI:
CIASTO
jajka -6 szt
mąka -240 g
sól-szczypta
masło-100 g
mleko -0,5 l
cukier -1 łyżeczka
tłuszcz roślinny do smażenia
LUKIER
3 łyżki woda,
300 g cukier puder,
sok z cytryny,
2 łyżki rum,
olejek cytrynowy
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula ciasta,ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku,cały czas ucierając. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy,wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Zsuwać z papieru oponki na wrzący tłuszcz. Smażyć oponki zaraz po przygotowaniu w głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy,aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. LUKIER Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa do lukrowania pączków. Przyprawić olejkiem. Oponki zanurzać w lukrze.
Smacznego !