OWOCE I WARZYWA
Do dziś dzieci i młodzież spożywają bardzo małą ilość warzyw i owoców.
Spożycie ich jest u nas bardzo niskie w stosunku do zaleceń żywieniowych.
Nawet te dzieci, które mają bardzo łatwy dostęp do owoców czy warzyw, mieszkających na wsi, nie spożywają ich w odpowiedniej ilości.
Mówimy tu o spożywaniu tych produktów, w różnych postaciach takich jak np: dań jarzynowych, soków, surówek, dań z warzyw łączonych z innymi produktami itp.
Warzywa i owoce są najważniejszym źródłem witaminy C.
Występuje również poważne źródło karotenu.
Zawierają też pewne ilości witamin z grupy B.
Ale to nie koniec, zawierają jeszcze cenne składniki mineralne, do tego jeszcze łatwo przyswajalne cukry, kwasy organiczne, substancje aromatyczne i barwniki.
Oprócz witamin i składników mineralnych warzywa i owoce zawierają węglowodany, cukry proste, skrobię i błonnik.
Cukry proste w owocach występują w ilości 5-15 % w postaci glukozy, fruktozy oraz sacharozy.
Natomiast w warzywach znaczną część węglowodanów stanowi skrobia, która występuje w niedojrzałych owocach, a podczas dojrzewania tych owoców, zamienia się w cukry proste.
Błonnik jest składnikiem warzyw i owoców.
Najwięcej znajdujemy go w skórkach, gniazdach nasiennych i szypułkach.
W warzywach i owocach występują również związki pektynowe w postaci protopektyny, pektyny oraz kwasów i soli pektynowych, a także kwasy organiczne np: cytrynowy, jabłkowy, winowy.
Najwięcej takich kwasów występuje w owocach niedojrzałych
OWOCE