Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zasady żywienia cz XIII Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego

Dziś napiszę o owocach i warzywach. Jutro ciąg dalszy, warzywa.

OWOCE I WARZYWA
Do dziś dzieci i młodzież spożywają bardzo małą ilość warzyw i owoców.
Spożycie ich jest u nas bardzo niskie w stosunku do zaleceń żywieniowych.
Nawet te dzieci, które mają bardzo łatwy dostęp do owoców czy warzyw, mieszkających na wsi, nie spożywają ich w odpowiedniej ilości.
Mówimy tu o spożywaniu tych produktów, w różnych postaciach takich jak np: dań jarzynowych, soków, surówek, dań z warzyw łączonych z innymi produktami itp.
Warzywa i owoce są najważniejszym źródłem witaminy C.
Występuje również poważne źródło karotenu.
Zawierają też pewne ilości witamin z grupy B.
Ale to nie koniec, zawierają jeszcze cenne składniki mineralne, do tego jeszcze łatwo przyswajalne cukry, kwasy organiczne, substancje aromatyczne i barwniki.
Oprócz witamin i składników mineralnych warzywa i owoce zawierają węglowodany, cukry proste, skrobię i błonnik.
Cukry proste w owocach występują w ilości 5-15 % w postaci glukozy, fruktozy oraz sacharozy.
Natomiast w warzywach znaczną część węglowodanów stanowi skrobia, która występuje w niedojrzałych owocach, a podczas dojrzewania tych owoców, zamienia się w cukry proste.
Błonnik jest składnikiem warzyw i owoców.
Najwięcej znajdujemy go w skórkach, gniazdach nasiennych i szypułkach.
W warzywach i owocach występują również związki pektynowe w postaci protopektyny, pektyny oraz kwasów i soli pektynowych, a także kwasy organiczne np: cytrynowy, jabłkowy, winowy.
Najwięcej takich kwasów występuje w owocach niedojrzałych

OWOCE

Zasady żywienia cz XIII                    Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego 

 Zasady żywienia cz XIII                    Źródło pochodzi z Domowego poradnika medycznego

24.04.2013 11:49
Anonim ! Jak ty nie wiesz co to jest pektyna, to poco ty się tu udzielasz w tych komentarzach. Pani Danusiu gratuluję wytrwałości, proszę się nie przejmować głupimi komentarzami, bo szkoda na to czasu, pozdrawiam
23.04.2013 19:45
Nadal nie wiem co dają? co ma krzepnięcie galaret wspólnego z bezpośrednim spożywaniem owoców. i dlaczego są zdrowe? nic Pani tu nie wyjaśnia , tylko dokłada więcej niezrozumiałych słów. Treaz te słowa muszę wpisać do google i przetłumaczyć co znaczą. Gdybym chciał to zrobić to poszukałbym sobie art, o żywieniu. Kwasy pektynowe wchodzące w skład protopektyn zawierają mniej zestryłikowanych grup karboksylowych niż wolne kwasy pektynowe soków owocowych. to jakaś czarna magia. chyba lepiej nie pisać niż pisać byle co, aby zdobyć wyróżnienie.
danusia19671 23.04.2013 16:24
Związki pektynowe występują w sokach roślinnych, owocowych, jak również w korzeniach wielu roślin, w odpowiedniej ilości cukrów ulegają żelifikacji, odgrywają rolę w krzepnięciu galaret i dżemów. co nam daje protopektyna- W komórkach roślinnych substancje pektynowe występują głównie w postaci protopektyn. Kwasy pektynowe wchodzące w skład protopektyn zawierają mniej zestryłikowanych grup karboksylowych niż wolne kwasy pektynowe soków owocowych.
23.04.2013 09:51
A co to są związki pektynowe? co nam daje protopektyna? jakaś czarna magia?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak