Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolacja w kolorze łososiowym

Zachęcona pyszną propozycją DS i informacją o pozytywnym działaniu łososiowego koloru,postanowiłam wypróbować jak ten kolor działa na moje samopoczucie .


Kolacja w kolorze łososiowym
Przyznam, że potrzebuję odrobiny pobudzenia , a kolor łososiowy bardzo lubię.

Tak więc jeszcze tego samego  dnia kolor łososiowy zagościł na moim talerzu. No może nie taki doskonały jak  w propozycji , ale na ciepłą kolację  świetnie się  nadaje.  A jest  to  łosoś gotowany  na parze z dodatkiem aromatycznego  sosu  śmietankowo-limonkowego, a jako dodatek podałam gotowaną fasolkę szparagową.  Dzięki gotowaniu na parze danie jest lekkie, zdrowe , a mięso łososia kruche i delikatne. Rybę przygotowuje się bardzo szybko.
Jaki efekt?
Podziałało...,ale na kubki smakowe. Kolor łososiowy prawdopodobnie dodatkowo pobudza pracę soków trawiennych. Gdyby nie to,że porcje były wyliczone skończyłoby się dokładką.

Łosoś gotowany na parze
z dodatkiem aromatycznego sosu śmietankowo-limonkowego
i gotowanej fasolki szparagowej.
Składniki: /dla 2 osób/
2 kawałki łososia/ u mnie owalne filety/
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka białego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
szczypta soli morskiej
sos:
150 słodkiej śmietanki/light/
skórka z limonki
po łyżce /posiekanych/:zielonej pietruszki,szczypiorku, bazylii i kolendry

oraz jako dodatek:
gotowana zielona fasolka szparagowa

Wykonanie:


Sok z limonki wymieszać z olejem i sosem sojowym, dodać szczyptę soli i przygotowaną emulsją skropić rybę. Odłożyć w chłodne miejsce na ok. 40 min.

Śmietanę zagotować, dodać skórkę z limonki/w całości/ , przykryć i odstawić na ok.30-40 min.
Przyprawioną rybę ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i gotować 10-15 min/od chwili zagotowania/.
Wyjąc skórkę z limonki ze śmietany, zagotować ją i dodać posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowaną rybę wyłożyć na talerze i polać sosem śmietankowym ,można udekorować plastrami limonki.Podawać z dodatkiem ugotowanej fasolki szparagowej skropionej delikatnie oliwą  z oliwek
i z pieczywem

                                                  Łosoś wieczorowa porą
Kolacja w kolorze łososiowym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak