Przekąska z kwiatów cukinii

Opublikowano: 22.05.2012
Autor: cris04
Przekąska  z kwiatów cukinii
Tym przepisem chcę zakończyć moje wpisy z kwiatami w roli głównej. Było smacznie, pachnąco, ale ciasto smażone ma też swoje minusy ,a nie każdy również lubi słodkie racuchy i to w kwiatowym wydaniu/mam na myśli domowników/


Ten przepis wprawdzie  to również propozycja na kwiaty smażone, ale o zupełnie innym smaku.
Ale tym razem może coś na przekąskę dla płci przeciwnej?  Kwiaty cukinii  w cieście piwnym.
Kwiaty cukinii mają  delikatny smak , można je smażyć w cieście również z nadzieniem.
Słone , piwne ciasto doskonale komponuje się ze słodyczą kwiatów.

Zerwane kwiaty kwiaty nie należy przechowywać długo , ponieważ są bardzo delikatne i więdną, a do smażenia powinny być świeże i jędrne. Większe, bujniejsze kwiaty z małymi cukiniami, to kwiaty żeńskie, natomiast te podłużne  i szczuplejsze to kwiaty rodzaju  męskiego.Oba rodzaje nadają się do jedzenia, są smaczne,  ale choć do nadziewania zdecydowanie wolę te męskie.
  Składniki:
150 g mąki pszennej
100 ml wody
100 ml jasnego piwa
1  jajko
szczypta mielonego imbiru
sol  morska do smaku 
ok.6 kwiatów cukinii
olej do głębokiego smażenia
  Wykonanie:
 Kwiaty umyć, usunąć ze środka pręciki, delikatnie osuszyć, pozostawić na kilka minut  na papierowym  ręczniku.  Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać do miski, wbić jajko i mieszając  drewnianą łyżką ,dolewać stopniowo wodę zmieszaną z piwem . Otrzymane ciasto powinno być gładkie i  mieć konsystencję gęstej śmietany tak, aby oblepiało kwiat  po zanurzeniu w cieście. Odstawić ciasto na ok.30 min.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Kwiaty cukinii zanurzać w cieście i smażyć z obu stron aż się ładnie zarumienią.
Podawać gorące lub lekko przestudzone,ponieważ zimne tracą swoją chrupkość.





Kwiaty cukinii można nadziewać ricottą, mozzarellą, szpinakiem, filecikami anchois itp.,a później  obtaczać w cieście i smażyć. 
Doskonały smak i aromat uzyskamy piekąc kwiaty w piekarniku dodatkowo nadziewane. Jest to wersja dla osób, które unikaja smażonych potraw.

Nadzienie przygotowuje się z twarożku /doskonale sprawdza się mozzarella/ . Nadzienie można  doprawić   do smaku  np. pastą z filecików anchois, solą i pieprzem.  Przygotowanym farszem napełniać oczyszczone kwiaty cukinii,   a następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej.  Gotowe kwiaty układać na  blasze, skropić oliwą z oliwek i zapiekać w gorącym piekarniku /200 st./aż będą ładnie przyrumienione.





 
 
 .
 


prymat