Ten przepis wprawdzie to również propozycja na kwiaty smażone, ale o zupełnie innym smaku.
Ale tym razem może coś na przekąskę dla płci przeciwnej? Kwiaty cukinii w cieście piwnym.
Kwiaty cukinii mają delikatny smak , można je smażyć w cieście również z nadzieniem.
Słone , piwne ciasto doskonale komponuje się ze słodyczą kwiatów.
Zerwane kwiaty kwiaty nie należy przechowywać długo , ponieważ są bardzo delikatne i więdną, a do smażenia powinny być świeże i jędrne. Większe, bujniejsze kwiaty z małymi cukiniami, to kwiaty żeńskie, natomiast te podłużne i szczuplejsze to kwiaty rodzaju męskiego.Oba rodzaje nadają się do jedzenia, są smaczne, ale choć do nadziewania zdecydowanie wolę te męskie.
Składniki:
150 g mąki pszennej
100 ml wody
100 ml jasnego piwa
1 jajko
szczypta mielonego imbiru
sol morska do smaku
ok.6 kwiatów cukinii
olej do głębokiego smażenia
Wykonanie:
Kwiaty umyć, usunąć ze środka pręciki, delikatnie osuszyć, pozostawić na kilka minut na papierowym ręczniku. Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać do miski, wbić jajko i mieszając drewnianą łyżką ,dolewać stopniowo wodę zmieszaną z piwem . Otrzymane ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję gęstej śmietany tak, aby oblepiało kwiat po zanurzeniu w cieście. Odstawić ciasto na ok.30 min.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Kwiaty cukinii zanurzać w cieście i smażyć z obu stron aż się ładnie zarumienią.
Podawać gorące lub lekko przestudzone,ponieważ zimne tracą swoją chrupkość.
Kwiaty cukinii można nadziewać ricottą, mozzarellą, szpinakiem, filecikami anchois itp.,a później obtaczać w cieście i smażyć. Doskonały smak i aromat uzyskamy piekąc kwiaty w piekarniku dodatkowo nadziewane. Jest to wersja dla osób, które unikaja smażonych potraw.
Nadzienie przygotowuje się z twarożku /doskonale sprawdza się mozzarella/ . Nadzienie można doprawić do smaku np. pastą z filecików anchois, solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełniać oczyszczone kwiaty cukinii, a następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Gotowe kwiaty układać na blasze, skropić oliwą z oliwek i zapiekać w gorącym piekarniku /200 st./aż będą ładnie przyrumienione.