Truskawka nie tylko na słodko

Opublikowano: 30.05.2012
Autor: cris04
Truskawka nie tylko na słodko
Smakowita , aromatyczna , bogata w witaminy i możliwości różnorodnego zastosowania. Nasza uwielbiana truskawka.


 Któż z nas potrafi oprzeć się pysznym truskawkowym specjałom. Uwielbiamy truskawkowe ciasta, desery , ryż i  pierożki  ze śmietanką. Lody truskawkowe to mój ulubiony smak. . Jednym słowem truskawka na  słodko niczym  magiczny owoc na dobre zawładnęła  naszym podniebieniem.
A jak smakuje truskawka  z pieprzem i cebulą?  Doskonale.... ale aby się o tym przekonać musiałam wypróbować kilka przepisów,  by na stałe  zagościły w mojej kuchni.
Pierwsze kroki były dość niepewne, ale z czasem ciekawość zwyciężyła i salsa truskawkowa  stała się doskonałym dodatkiem do pieczonego kurczaka , risotto z cebulą połączyło się z musem truskawkowym ,a sałatki  z dodatkiem truskawki i warzyw w sezonie to codzienność.

Nowe przysmaki do wypróbowania jeszcze przede mną ,a  kilka z wypróbowanych już przepisów chciałabym polecić tym,którzy nie boją się tworzyć nieznane lub niechętnie akceptowane do tej pory kombinacje smakowe.
Truskawka nie tylko na słodko
Przekąska truskawkowa z miętowym  serkiem

Składniki:

8 dużych truskawek
100 g białego serka kremowego
 2 łyżki świeżej mięty 
szczypta soli
pieprz kolorowy /w-g uznania/
pistacje do dekoracji
 

Wykonanie:

Miętę umyć , osuszyć,  drobno pokroić i przełożyć do miseczki z serkiem.  Dodać szczyptę soli , pieprz świeżo zmielony/ dałam dość sporo/ i dokładnie wymieszać. Truskawki umyć, osuszyć i ściąć spód w ten sposób, by truskawkę można było swobodnie postawić, a następnie  przekroić każdą  na wysokości 2/3 owocu. Przygotowanym serkiem przekładać każdą truskawkę  i ułożyć na półmisku posypanym ,ozdobić pistacjami. Podawać mocno schłodzone.


Truskawka nie tylko na słodko

Smaczna i niskokaloryczna sałatka ze świeżego szpinaku , truskawek i mozzarelli z dodatkiem orzeszków pistacjowych. Doskonały ,zdrowy  "deser"w upalne dni.

Składniki:

garść świeżego szpinaku /najlepszy młody/
1 szklanka truskawek
1/2 szklanki malutkich kuleczek mozzarelli
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki pokrojonych pistacji
2 łyżki oliwy z oliwek o smaku łagodnym
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
pieprz kolorowy


Wykonanie:

Szpinak dokładnie oczyścić , umyć i osuszyć. Jeśli liście są duże należy je porwać na mniejsze kawałki. Truskawki umyć obrać z szypułek pokroić na 4 części. Na półmisku lub w miseczce wyłożyć liście szpinaku posypać solą i świeżym pieprzem, skropić oliwą wymieszaną z sokiem cytrynowym. Dodać truskawki i kuleczki mozzarelli obtoczone w suszonej bazylii  z odrobiną pieprzu. Całość posypać pokrojonymi orzeszkami pistacjowymi.Sałatkę należy przygotować ze schłodzonych składników.

A oto inne propozycje truskawek na wytrawnie:


Sałatka truskawkowa w sosie balsamicznym
Truskawka nie tylko na słodko

Sałatka z truskawkami  i świeżym ogórkiemTruskawka nie tylko na słodko

Sałatka z truskawkami i avocado
Truskawka nie tylko na słodko

Risotto truskawkowe z kremem  balsamicznym
Truskawka nie tylko na słodko

Risotto truskawkowe
Truskawka nie tylko na słodko

....sposób przygotowania mozna znależć  w mojej ksiedze przepisów.

prymat