Dla mojej mamy......

Dość nietypowe ciasto wybrałam na ten świąteczny dzień. Zaczął się przecież sezon truskawkowy i wypadałoby zrobić jakiś pyszny tort śmietankowy lub serowy z owocami.
Ale ja wybrałam ciasto z koprem włoskim. Zrobiłam to całkiem świadomie. Zostało bowiem
z góry zapowiedziane /przez mamę/, że nie chce nic ,co zawiera cukier, kremy, śmietany..itd. Wciąż słyszę narzekania: a to na nadmiar kalorii , to wysoki cholesterol, a to znowu na wysoką zawartość cukru. Tak to czasem bywa z mamami, które w pewnym okresie życia zaczynają szczególnie dbać o swoje zdrowie....i wygląd .
Pozostał jednak ten jeden jedyny składnik, któremu mama z pewnością się nie oprze-czekolada gorzka. Będzie miła niespodzianka.
Podstawowym składnikiem tego ciasta jest gorzka czekolada i koper włoski, który nadaje mu delikatny anyżkowy smak. Ciasto bez tłuszczu, z niewielką ilością cukru trzcinowego i mąki pełnoziarnistej wprost idealne dla tych, którzy lubią "zdrowe" słodycze ,czyli dla mojej mamy. Można je przygotować w formie tortu , ale ja wybrałam prostą wersję.
Składniki:
2 średniej wielkości bulwy kopru włoskiego
4 jajka
100 g gorzkiej czekolady
100 g/połowa do dekoracji/ pokrojonych orzechów laskowych
50-60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g cukru trzcinowego
2 łyżki miodu kwiatowego
szczypta soli
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
Wykonanie
Koper włoski pokroić w drobną kostkę. W niewielkim rondelku rozgrzać miód, wrzucić nasiona, koper , zalać wodą do 1/2 wysokości warzyw i dusić do miękkości / ok. 10 min/. Ugotowany koper wystudzić, odsączyć , sok zachować. Koper dokładnie zmiksować na gładką masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodać przestudzoną czekoladę, zmiksowaną masę z kopru i sok z gotowania/ nie więcej niż 3 łyżki/, starannie wymieszać. Dodać drobno pokrojone orzechy/część zostawić do dekoracji/, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i połączyć z pianą z białek. Masę przełożyć do okrągłej formy o średnicy 21cm. / Moje ciasto przelałam do niewielkiej foremki prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia /. Piec w nagrzanym piekarniku /ok.180 stopni / przez 40- 45 min.
Ciasto pieczone w okrągłej foremce można przekroić i przełożyć kremem / jest to ciasto prawie dietetyczne, a więc masa powinna być podobna/.
Moje ciasto wyszło jednak dość niskie, a więc część "dietetyczna" została posypana cukrem pudrem ,a część dla łasuchów polewą z czekolady gorzkiej i śmietanki kremowej.
Zdecydowałam, że jeśli mama broni się przed słodkościami, to można przygotować coś na poczęstunek dla pozostałych domowników /może mama jednak da się skusić......./
Pyszne kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami.
Składniki :
ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła /schłodzone, pokrojone w kawałki/
1 cukier waniliowy
1łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
krem:
1 budyń waniliowy
400-500 ml mleka /w/g zaleceń produc.budyniu/
ok. 3-4 łyzki cukru
2 żółtka
1 płaska łyżka mąki pszennej
120 g masła
owoce: truskawki,kiwi,mrożone czernice , maliny lub inne
Wykonanie:
-owoce umyć i osuszyć
-składniki na ciasto zagnieść , owinąć w folię spożywczą,włożyć do lodówki na ok.40-60 min.
-dno i boki foremek o średnicy ok.10 cm wyłożyć schłodzonym ciastem
-do każdej foremki włożyć papier i wsypać groch lub inne obciążenie
-babeczki piec w gorącym piekarniku ok.20 min.
-upieczone babki wyjąć z foremek, usunąć groch i przestudzić
-żółtka utrzeć z cukrem, dodać makę, proszek budyniowy i 3/4 szklanki mleka
-pozostałą część mleka zagotować
-do goracego mleka dodać rozpyszczony budyń z zółtkami , zagotować/do momentu wrzenia/ dokładnie mieszajac aż powstanie gęsty krem
-do ciepłego jeszcze budyniu dodać masło ,energicznie wymieszać,przykryć folią tak, aby dotykała powierzchni i pozostawić do przestudzenia
-zimnym kremem napełnić babeczki i ozdobić owocami.
Moje babeczki są dodatkowo spryskane z wierzchu żelatyną w sprayu , która pozwala zachować świeży wygląd owoców.