Uwielbiam lody truskawkowe.....

Opublikowano: 31.05.2012
Autor: cris04
Uwielbiam lody truskawkowe.....
Od zawsze moim ulubionym smakiem lodów jest truskawka. Lubię również inne , ale ten jest dla mnie naj........, jednak żeby nie było nudno poszukuję nowych połączeń smakowych z truskawką w roli głównej.


     Sezon truskawkowy w pełni, powoli zbliża  się lato ,a więc pora  odświeżyć sprzęt do robienia deserów lodowych i.... może warto  pomyśleć o czymś nowym....   Póki co w ruch poszła maszynka do robienia lodów i kolorowe foremki. Eksperymenty będą trwały całe lato , a na początek proste lody i sorbety truskawkowe oraz coś dla dorosłych czyli lodziki z  z czerwonego wina.


                                                           .....................
Niezwykle prosty sposób na orzeżwiające
, zdrowe lody przygotowane na bazie naturalnych soków owocowych  w kolorowych foremkach....oczywiście dla  dzieci. Na początek zdecydowałam się wypróbować  lody truskawkowe , a z okazji Dnia Dziecka lodowe desery są dla naszych milusińskich  najwspanialszym smakołykiem.



Składanki:
350 g dojrzałych truskawek
łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru 

Truskawki umyć, obrać i zmiksować z dodatkiem cukru i soku cytrynowego. Napełnić foremki masą truskawkową i wstawić do zamrażalnika.
Truskawki można połączyć z bananem lub jogurtem ,a otrzymamy lody o bardziej kremowej konsystencji.

Właściwie możemy mrozić wszystkie musy owocowe , a tym samym dowolnie komponować smaki naszych naturalnych , zdrowych  i pysznych lodów. 

                                                            ......................




A dla dorosłych przygotowałam lody "winne". Wystarczy połączyć ulubione wino / słodkie lub półsłodkie/ z niewielką ilością  naturalnej wody lub soku truskawkowego  ,wypełnić foremki i wstawić do zamrażalnika. Doskonały poczęstunek na popołudniowe spotkania w  upalne dni. 

Mój deser to  mrożone wino truskawkowe. 

Składniki:

500 g truskawek

2-3 łyżki cukru owocowego
sok z 1/2 cytryny
700 ml  czerwonego wina wytrawnego
kilka kostek lodu
 
Truskawki pokroić , zasypać cukrem  i pozostawić do czasu aż owoce puszczą sok. Następnie  dodać wino, przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić na
ok.1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie wino  truskawkowe jest gotowe,wystarczy dodać kostki lodu. Truskawki można zjeść, a winko wypić. Moje wino przelałam do foremek ,wstawiłam do zamrażalnika i otrzymałam w ten sposób pyszne,  orzeźwiające i trochę wyskokowe  lody winne oczywiści dla dorosłych.

                                                         .............................




 A na koniec propozycja na lody truskawkowe, ale w trochę dziwnym zestawieniu. Uwielbiam kuchnię włoską i jej cudowny produkt czyli ocet balsamiczny. To właśnie ocet jest  dodatkowym składnikiem moich lodów. Może się to wydać lekką  przesadą lub dziwactwem,  ale widziałam już lody  np. pomidorowe i  szpinakowe , a moje to tylko lody truskawkowe tylko z dodatkiem  octu i są naprawdę pyszne. Pomysł nie jest  mój , ale zrobiłam je po swojemu.
Kremowa konsystencja, słodko-kwaśny smak, delikatny octowy aromat to główne cechy tego dziwnego połączenia składników i przekształcenia ich w masę lodową..Bardzo lubię połączenie truskawek z octem balsamicznym i kiedy po raz pierwszy poczęstowano mnie tymi lodami nie byłam zaskoczona i wiedziałam ,że będą mi smakowały. Oczywiście wszystkie dziwne połączenia smakowe mają  swoich zwolenników i przeciwników, a więc wybór jeść czy nie  jest całkowicie indywidualny.

Lody truskawkowe z octem balsamicznym
 
Składniki:
400 g dojrzałych truskawek
80 g cukru
100 g serka mascarpone
100 g pełnotłustego mleka
3 łyżki gęstego octu balsamicznego /użyłam kremu dodatkowo o smaku truskawkowym/

Ocet wymieszać z cukrem.Truskawki umyć, obrać, umieścić w miseczce i zalać przygotowaną mieszanką z octu i cukru.. Miseczkę przykryć i pozostawić na  ok.1 godz.w pokojowej temperaturze.  Owoce przełożyć do blendera, dodać schłodzone mleko i  serek i zmiksować całość do otrzymania gładkiej masy. Masę truskawkową przełożyć do maszynki do lodów i postępować w/g zaleceń producenta.Moje lody gotowe były po upływie 30 min. Można je również przygotować bez użycia maszynki tak jak większość domowych lodów.Wystarczy przełożyć masę  do plastikowego pojemnika ,wstawić do zamrażalnika i co pewien czas energicznie wymieszać.



Świeże,  prosto  za maszynki 
balsamiczne lody truskawkowe...../nawet nie poczekałam aż dobrze się zmrożą....no cóż ...tak bywa jak chęć na coś pysznego pjest silniejsza od cierpliwości...

 
prymat