Sezon truskawkowy w pełni, powoli zbliża się lato ,a więc pora odświeżyć sprzęt do robienia deserów lodowych i.... może warto pomyśleć o czymś nowym.... Póki co w ruch poszła maszynka do robienia lodów i kolorowe foremki. Eksperymenty będą trwały całe lato , a na początek proste lody i sorbety truskawkowe oraz coś dla dorosłych czyli lodziki z z czerwonego wina.
.....................
Niezwykle prosty sposób na orzeżwiające, zdrowe lody przygotowane na bazie naturalnych soków owocowych w kolorowych foremkach....oczywiście dla dzieci. Na początek zdecydowałam się wypróbować lody truskawkowe , a z okazji Dnia Dziecka lodowe desery są dla naszych milusińskich najwspanialszym smakołykiem.
Składanki:
350 g dojrzałych truskawek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
Truskawki umyć, obrać i zmiksować z dodatkiem cukru i soku cytrynowego. Napełnić foremki masą truskawkową i wstawić do zamrażalnika.
Truskawki można połączyć z bananem lub jogurtem ,a otrzymamy lody o bardziej kremowej konsystencji.
Właściwie możemy mrozić wszystkie musy owocowe , a tym samym dowolnie komponować smaki naszych naturalnych , zdrowych i pysznych lodów.
......................
A dla dorosłych przygotowałam lody "winne". Wystarczy połączyć ulubione wino / słodkie lub półsłodkie/ z niewielką ilością naturalnej wody lub soku truskawkowego ,wypełnić foremki i wstawić do zamrażalnika. Doskonały poczęstunek na popołudniowe spotkania w upalne dni.
Mój deser to mrożone wino truskawkowe.
Składniki:
500 g truskawek
2-3 łyżki cukru owocowego
sok z 1/2 cytryny
700 ml czerwonego wina wytrawnego
kilka kostek lodu
Truskawki pokroić , zasypać cukrem i pozostawić do czasu aż owoce puszczą sok. Następnie dodać wino, przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić na
ok.1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie wino truskawkowe jest gotowe,wystarczy dodać kostki lodu. Truskawki można zjeść, a winko wypić. Moje wino przelałam do foremek ,wstawiłam do zamrażalnika i otrzymałam w ten sposób pyszne, orzeźwiające i trochę wyskokowe lody winne oczywiści dla dorosłych.
.............................
A na koniec propozycja na lody truskawkowe, ale w trochę dziwnym zestawieniu. Uwielbiam kuchnię włoską i jej cudowny produkt czyli ocet balsamiczny. To właśnie ocet jest dodatkowym składnikiem moich lodów. Może się to wydać lekką przesadą lub dziwactwem, ale widziałam już lody np. pomidorowe i szpinakowe , a moje to tylko lody truskawkowe tylko z dodatkiem octu i są naprawdę pyszne. Pomysł nie jest mój , ale zrobiłam je po swojemu.
Lody truskawkowe z octem balsamicznym
Składniki:
400 g dojrzałych truskawek
80 g cukru
100 g serka mascarpone
100 g pełnotłustego mleka
3 łyżki gęstego octu balsamicznego /użyłam kremu dodatkowo o smaku truskawkowym/
Ocet wymieszać z cukrem.Truskawki umyć, obrać, umieścić w miseczce i zalać przygotowaną mieszanką z octu i cukru.. Miseczkę przykryć i pozostawić na ok.1 godz.w pokojowej temperaturze. Owoce przełożyć do blendera, dodać schłodzone mleko i serek i zmiksować całość do otrzymania gładkiej masy. Masę truskawkową przełożyć do maszynki do lodów i postępować w/g zaleceń producenta.Moje lody gotowe były po upływie 30 min. Można je również przygotować bez użycia maszynki tak jak większość domowych lodów.Wystarczy przełożyć masę do plastikowego pojemnika ,wstawić do zamrażalnika i co pewien czas energicznie wymieszać.
Świeże, prosto za maszynki balsamiczne lody truskawkowe...../nawet nie poczekałam aż dobrze się zmrożą....no cóż ...tak bywa jak chęć na coś pysznego pjest silniejsza od cierpliwości...