Grillowanie na patelni
Warzywa i mięso można grillowac orzy użyciu drewnianych patyczków w formie szaszłyków lub
luzem.Tak właśnie zrobiłam z moim daniem. Warzywa upiekłam w formie szaszłyków, a mięso w kawałkach upiekłam na patelni do grillowania w sposób tradycyjny.
Doskonałym dodatkiem do grillowanych warzyw i kurczaka jest ryż basmati.
Składniki:/dla 4 osób/
400 g fileta z kurczaka
na marynatę do kurczaka
100 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżka musztardy
4 łyżki oliwy oliwek
po ½ łyżeczki :papryka ostra,kurkuma,bazylia,tymianek, rozmaryn
sól i pieprz do smaku
na warzywne szaszłyki:
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 młoda cukinia
1 cienki bakłażan
kilka małych pomidorków
kilka małych cebulek
1 łyżeczka przyprawy do grilla lub innej przyprawy
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku/ostrożnie,bo przyprawa jest słona/
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. W szklanej misce połączyć wino z oliwą, miodem, musztardą, ziołami, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Do przygotowanej marynaty włożyć pokrojone mięso i starannie wymieszać tak, aby całe mięso pokryte było emulsją Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin./najlepiej na noc/
Warzywa umyć, osuszyć. Cukinię i bakłażana pokroić w grube plastry, jeśli bakłażan jest duży należy go przekroić na ćwiartki. Warzywa lekko posolić i pozostawić na ok.30 min. po czym dokładnie wytrzeć. Oczyszczoną paprykę pokroić na małe kawałki , pomidorki i cebulę pozostawić w całości. Do oliwy dodać przyprawę do grilla , dokładnie wymieszać i posmarować wszystkie warzywa. Na drewniane patyczki nakładać na przemian wszystkie warzywa. Grillować na rozgrzanej patelni ok.15 min. przewracając co kilka minut. Jeśli kawałki warzyw sa grube /jak moje/można patelnię przykryć folią aluminiową. Warzywa powinny zachować jędrność. Gotowe szaszłyki owinąć w folię aluminiową aby nie ostygły.
Oczyścić patelnię i grillować kawałki mięsa. Przed położeniem mięsa na patelnię należy usunąć nadmiar marynaty . Mięso grillować z każdej strony do miękkości .
Doskonałym dodatkiem , który podkreśla smak i aromat grillowanych potraw są róznego rodzaju sosy i dipy.
Do mojego dania przygotowałam trzy smaki na bazie jednego sosu.
300 g gęstego jogurtu naturalny lub śmietany 18%
150 g serka śmietankowego
sól i pieprz do smaku
oraz
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki pasty pomidorowo-paprykowej
2 łyżeczki musztardy chrzanowej
Śmietanę utrzeć z serkiem na gładką masę, przyprawić do smaku solą , pieprzem i wymieszać. Sos podzielić na 3 części. Do jednej dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, do drugiej 2 łyżeczki pasty pomidorowo paprykowej ,a do trzeciej 2 łyżeczki musztardy chrzanowej.
Następnym razem do marynowanie mięsa wypróbuję nowej marynaty.