Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zygzak McQueen - torcik w stylu angielskim

Urodziny są bardzo ważne w życiu każdego dziecka. To najważniejszy dla nich dzień w roku. Warto postarać się, by został na długo w pamięci. Czasami niewiele trzeba, by sprawić dzieciom dużo radości.

 

Zig Zac Mc Quinn


Przygotowania rozpoczęłam od upieczenia ciasta. Z racji tego, że biszkopt jest dosyć delikatny, potrafi się kruszyć i o ile jest dobry dla zwykłego tortu, o tyle ciężko jest w nim wycinać drobne kształty, wykorzystałam przepis na mocno czekoladowe ciasto z cukinią, które jest wystarczająco sztywne, a zarazem wilgotne. Upiekłam dwa ciasta w formie o wymiarach 25x30 cm.

Jako krem wykorzystałam ganache: rozpuściłam 500 g gorzkiej czekolady w 500 ml gorącej śmietany kremówki, a następnie wmieszałam w jeszcze ciepłą masę ok. 100 g masła. Po przestudzeniu krem schłodziłam w lodówce (najlepiej przez noc).

ganache 
Pierwszy kawałek ciasta ścięłam ostrym nożem na równo, położyłam na nim drugi kawałek ciasta, który przecięłam wcześniej na pół. W ten sposób powstały trzy warstwy do przełożenia kremem.

Odcięłam po ok. 1,5 cm z boków, by samochodzik nie był zbyt szeroki. „Tył” ciasta, czyli ok. 1/3 długości, ścięłam ukośnie, a przód (również ok. 1/3 długości) odcięłam pionowo na wysokość pierwszego blatu. Z wszystkich czterech stron odcięłam rogi ciasta, by lekko zaokrąglić i wydłużyć samochód.

ścinanie ciasta ścinanie ciasta z boku






 


Dodatkowe elementy: odcięty ukośny kawałek z tyłu tortu położyłam odwrotnie na środkowej części ciasta, by go lekko podwyższyć, z przodu i z tyłu auta z odciętych wcześniej kawałków dorobiłam nadkola. Z tyłu dołożyłam długi kawałek jako spoiler.

docinanie elementów 

Rozpoczęłam przekładanie tortu kremem: najpierw najniższą warstwę nasączyłam delikatnie lekkim ponczem ( 0,5 szkl wody, sok połówki cytryny oraz 2 łyżeczki cukru) i posmarowałam cienko dżemem porzeczkowym. Nałożyłam warstwę kremu, przykryłam drugim blatem ciasta.

przekładanie

Ponownie lekko nasączyłam, przełożyłam kremem i przykryłam trzecim kawałkiem ciasta. Na krem „przykleiłam” wszystkie wycięte elementy samochodzika. Cały tort pokryłam cienką warstwą kremu i włożyłam do lodówki na czas przygotowania masy cukrowej. 

Do przykrycia tortu wykorzystałam ok. 750 g masy cukrowej. Najbardziej lubię opcję z kupieniem białej masy, a następnie nadawanie koloru barwnikami w żelu, można jednak kupić gotowe kolory masy.

przekładanie kremem

obłożenie kremem






    Odłożyłam niewielką część białej masy, a resztę zabarwiłam na czerwono. Podsypując mąką ziemniaczaną rozwałkowałam czerwoną masę na grubość ok. 2 mm tak, by powierzchnia była na tyle duża, by przykryć tort razem z bokami.wałkowanie masy


Delikatnie przełożyłam ją na tort i zaczynając od środka tortu ku brzegom wygładzałam masę dłońmi na cieście. Należy to robić powoli i precyzyjnie, by masa nie pękła. Dopasuje się ona bez problemu, trzeba tylko uważać, by nie zrobić w niej dziur. Nadmiar masy odcinam nożem do pizzy tuż przy cieście. Pozostałą na masie mąkę usuwam z pomocą pędzelka.

dopasowanie masy na cieście


Z białej masy przygotowuję przednią szybę, uśmiech i światła z przodu i z tyłu. Nad nią naklejam charakterystyczne czerwone „brwi”. Odłożony kawałek masy cukrowej barwię na żółty oraz błękit. Z żółtego wycinam pioruny, które naklejam (na wodę) po bokach tortu i na przedniej masce, z błękitnego zaś wycinam boczne i tylne szyby samochodzika. Do tortu dokładam 4 kółka z ciemnych markizów (np. Oreo), oczy na szybie, nalepiam imię jubilata i... Zygzak McQueen gotowy!

Zig Zac Mc Quinn 

 

21.09.2013 08:25
Super naprawdę :) Zamierzam wypróbować nie długo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak