Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe czekoladki cz.2

W ostatnim poście zaprezentowałam przepisy i sposób wykonania domowych czekoladek. Wymagają one sporo czasu, by je przygotować. Dzisiaj coś ekspresowego: przygotowanie tych czekoladek zajmie nie więcej niż 20minut (nie licząc czasu twardnienia czekolady). Wyrafinowane czekoladki można więc przygotować, nie tracąc zbyt wiele czasu.

 

Zacznę od czegoś naprawdę prostego i szybkiego:

 

 Czekoladki z białej czekolady z żurawiną i orzechami:

Rozpuściłam białą czekoladę, wymieszałam ją z posiekanymi orzechami włoskimi i pokrojoną suszoną żurawiną. Masę przełożyłam do niskich kwadratowych foremek i zostawiłam do stwardnienia.


Domowe czekoladki cz.2 

Następnie wystarczy tylko wyjąć czekoladki i przełożyć do małych papilotek.

Domowe czekoladki cz.2 

 Warto pokusić się o przygotowanie czekoladek wykorzystując różne rodzaje czekolady.


Trzywarstwowe czekoladki:

 Rozpuściłam białą czekoladę w kąpieli wodnej i przelałam do foremek kwadratowych wypełniając je do 1/3 wysokości. Zostawiłam, by czekolada stwardniała i mogła utrzymać kolejną warstwę czekolady, tym razem mlecznej.

 

Tą również rozpuszczam w kąpieli wodnej i wlewam na białą czekoladę na wysokość do 2/3.

Domowe czekoladki cz.2 

 Gdy ta warstwa stwardnieje, rozpuszczam gorzką czekoladę i wylewam do foremek do pełna. Potem odstawiam, czy czekolada stwardniała i wyjmuję gotowe pralinki.

Domowe czekoladki cz.2 

 Równie szybkie i proste w przygotowaniu są czekoladowe serduszka z migdałami.


Czekoladowe serduszka z migdałami:

 Rozpuszczam mleczną czekoladę w kąpieli wodnej, ostrożnie, gdyż ten rodzaj czekolady szybko się warzy, gdy dostanie za dużo ciepła (nie tak jak deserowa). Dodaję aromat, np pomarańczowy czy waniliowy. Przelewam ją do rękawa cukierniczego lub zwykłej foliowej torebki, której potem odcinam mały rożek i wlewam płynną czekoladę do foremek. Stukam formą o blat, by czekolada dokładnie rozpłynęła się w foremkach.

Odstawiam do stwardnienia, najlepiej w temperaturze pokojowej.

Domowe czekoladki cz.2 

 Twarde czekoladki wyjmuję z foremek, rozpuszczam odrobinę czekolady, na każdą pralinkę wylewam kroplę czekolady i przyklejam migdał. Czekoladki gotowe :)

Domowe czekoladki cz.2 

 

rjustysia 17.04.2012 21:28
Te złote kwadraty to pozostałość po czekoladkach ze Szwajcarii, w tym były umieszczone papilotki ze słodkościami. Serduszka plastikowe to prezent od koleżanki, natomiast silikonowe formy z poprzedniego wpisu zakupiłam na znanym serwisie aukcyjnym.
miszelka 17.04.2012 19:16
aż ślinka cieknie, skąd takie foremki wzięłaś??? poszukam i wypróbuję :)
plocia 16.04.2012 19:51
rewelka
ewelina9122 14.04.2012 18:41
Świetne, muszę spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak