Żurawina - tyle mocy w czerwonych owocach...

Należy do najzdrowszych owoców dla naszego organizmu. Zaliczana jest do grupy naturalnych antybiotyków. Znana jest przede wszystkim z zapobiegania infekcji dróg moczowych. Swój kwaśny smak zawdzięcza kwasowi jabłkowemu i cytrynowemu.
Żurawina jest zbierana jesienią, gdy owoc nabiera głębokiego czerwonego koloru. Jest bogatym źródłem witaminy A, C, E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Ponadto ma w sobie takie minerały jak: żelazo, wapń, potas, sód, fosfor. Zawiera takie przeciwutleniacze jak: flawonoidy oraz antocyjanozydy. Jest dobrym naturalnym lekiem na grypę, przeziębienie i wzmocnienie organizmu.
Żurawina jest spożywana przez nas w różnych postaciach takich jak: świeże i suszone owoce a także jako sosy, syropy, soki, konfitury, herbaty.
Sok żurawinowy jest zwykle słodzony lub mieszany z innymi sokami owocowymi, aby zmniejszyć jego naturalną cierpkość.
Właściwości lecznicze żurawiny:
- zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych;
- ma działanie grzybobójcze i przeciwbakteryjne;
- chroni przed wrzodami żołądka;
- przynosi ulgę kobietom w okresie menopauzy;
- zmniejsza ryzyko chorób serca;
- wspomaga walkę z anemią;
- pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu;
- pomaga przy infekcjach dróg moczowych - zmniejsza ilość bakterii E. coli;
- zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych;
- zapobiega powstawaniu płytki nazębnej, próchnicy i chorób dziąseł;
- chroni mózg;
- zwalcza wirusa opryszczki (HSV-2), odpowiedzialnego za powstawanie opryszczki narządów płciowych;
- zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób układu krążenia;
- obniża ryzyko wystąpienia chorób Alzheimera i Parkinsona;
- ma działanie przeczyszczające;
- łagodzi bóle miesiączkowe;
- jest niskokaloryczna.
PRZEPISY:
Dżem z żurawiny
Składniki:
- żurawina - 1 kg
- cukier - 0,5 kg
Żurawinę przebrać, umyć i osuszyć. Następnie przełożyć do garnka, zasypać cukrem i gotować na małym ogniu przez ok 30-40 min - co jakiś czas mieszając. Gorący dżem przekładać do czystych słoików, zamknąć i obrócić do góry dnem. Tak przygotowane słoiki przykryć ściereczką i pozostawić do wystygnięcia.
Ciastka francuskie z serem i żurawiną
Składniki:
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- konfitura żurawinowa - 6 łyżeczek
- serek homogenizowany - 100 gram
- cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- cukier puder
- jajko - 1 sztuka
Serek rozetrzeć i wymieszać z cukrem waniliowym. Ciasto francuskie podzielić na 6 równych prostokątów, na jednej połowie położyć serek a na niego łyżkę konfitury (czynność powtórzyć z każdym prostokątem ciasta). Prostokąt złożyć na pół i zakleić brzegi, wierz ciastka naciąć. Gotowe ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-12 min. Upieczone ciastka posypać cukrem pudrem.
Ćwiartki z kurczaka w sosie żurawinowym
Składniki:
- ćwiartki z kurczaka - 4 sztuki
- żurawina suszona - 1 garść
- oliwa z oliwek - 50 ml
- masło - 1 łyżka
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- woda - 0,5 szklanki
Ćwiartki z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, po czym przyprawić solą, pieprzem i papryką. Odstawić do lodówki na ok 30 min. Na patelni rozgrzać oliwę razem z masłem i podsmażyć mięso do zrumienienia z obu stron. Podlać wodą, dodać suszoną żurawinę i dusić na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie - ok 30-40 min.