Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurawina - tyle mocy w czerwonych owocach...

Pochodzi z Ameryki Północnej. Należy do wieloletnich, zimozielonych krzewinek. Ma ciemnozielone liście i kwiaty koloru białoróżowego. Jej smak jest kwaśny i cierpki.

Należy do najzdrowszych owoców dla naszego organizmu. Zaliczana jest do grupy naturalnych antybiotyków. Znana jest przede wszystkim z zapobiegania infekcji dróg moczowych. Swój kwaśny smak zawdzięcza kwasowi jabłkowemu i cytrynowemu.

Żurawina - tyle mocy w czerwonych owocach...


Żurawina jest zbierana jesienią, gdy owoc nabiera głębokiego czerwonego koloru. Jest bogatym źródłem witaminy A, C, E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Ponadto ma w sobie takie minerały jak: żelazo, wapń, potas, sód, fosfor. Zawiera takie przeciwutleniacze jak: flawonoidy oraz antocyjanozydy. Jest dobrym naturalnym lekiem na grypę, przeziębienie i wzmocnienie organizmu.

Żurawina jest spożywana przez nas w różnych postaciach takich jak: świeże i suszone owoce a także jako sosy, syropy, soki, konfitury, herbaty.
Sok żurawinowy jest zwykle słodzony lub mieszany z innymi sokami owocowymi, aby zmniejszyć jego naturalną cierpkość.

Żurawina - tyle mocy w czerwonych owocach...

Właściwości lecznicze żurawiny:

  • zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych;
  • ma działanie grzybobójcze i przeciwbakteryjne;
  • chroni przed wrzodami żołądka;
  • przynosi ulgę kobietom w okresie menopauzy;
  • zmniejsza ryzyko chorób serca;
  • wspomaga walkę z anemią;
  • pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu;
  • pomaga przy infekcjach dróg moczowych - zmniejsza ilość bakterii E. coli;
  • zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych;
  • zapobiega powstawaniu płytki nazębnej, próchnicy i chorób dziąseł;
  • chroni mózg;
  • zwalcza wirusa opryszczki (HSV-2), odpowiedzialnego za powstawanie opryszczki narządów płciowych;
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób układu krążenia;
  • obniża ryzyko wystąpienia chorób Alzheimera i Parkinsona;
  • ma działanie przeczyszczające;
  • łagodzi bóle miesiączkowe;
  • jest niskokaloryczna.



PRZEPISY:



Dżem z żurawiny

Żurawina - tyle mocy w czerwonych owocach...

Składniki:

  • żurawina - 1 kg
  • cukier - 0,5 kg


Żurawinę przebrać, umyć i osuszyć. Następnie przełożyć do garnka, zasypać cukrem i gotować na małym ogniu przez ok 30-40 min - co jakiś czas mieszając. Gorący dżem przekładać do czystych słoików, zamknąć i obrócić do góry dnem. Tak przygotowane słoiki przykryć ściereczką i pozostawić do wystygnięcia.


Ciastka francuskie z serem i żurawiną

Żurawina - tyle mocy w czerwonych owocach...

Składniki:

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • konfitura żurawinowa - 6 łyżeczek
  • serek homogenizowany - 100 gram
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • cukier puder
  • jajko - 1 sztuka


Serek rozetrzeć i wymieszać z cukrem waniliowym. Ciasto francuskie podzielić na 6 równych prostokątów, na jednej połowie położyć serek a na niego łyżkę konfitury (czynność powtórzyć z każdym prostokątem ciasta). Prostokąt złożyć na pół i zakleić brzegi, wierz ciastka naciąć. Gotowe ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-12 min. Upieczone ciastka posypać cukrem pudrem.

 

 

Ćwiartki z kurczaka w sosie żurawinowym

Żurawina - tyle mocy w czerwonych owocach...

Składniki:

  • ćwiartki z kurczaka - 4 sztuki
  • żurawina suszona - 1 garść
  • oliwa z oliwek - 50 ml
  • masło - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • woda - 0,5 szklanki



Ćwiartki z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, po czym przyprawić solą, pieprzem i papryką. Odstawić do lodówki na ok 30 min. Na patelni rozgrzać oliwę razem z masłem i podsmażyć mięso do zrumienienia z obu stron. Podlać wodą, dodać suszoną żurawinę i dusić na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie - ok 30-40 min.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak