Imbir jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych kulinarnych przypraw. Pochodzący z Azji, rozprzestrzenił się w Indiach, na Bliskim Wschodzie, w Afryce i na Karaibach. Prawie każda kuchnia w jakiejś formie wykorzystuje go.
Miąższ imbiru w zależności od odmiany może być koloru żółtego, białego lub czerwonego. Jest on pokryty skórką, która może być gruba lub cienka, w zależności od tego, czy został zebrany, gdy był dojrzały lub młody. Świeży i suszony imbir ma wyraźnie inny smak.
Młode kłącza imbiru są soczyste i mięsiste o bardzo łagodnym smaku. Często są marynowane w occie lub gotowane jako składnik wielu potraw.
Dojrzałe kłącza imbiru są włókniste i prawie suche. Sok z korzenia imbiru jest często używany jako przyprawa w kuchni azjatyckiej.
W kuchni indyjskiej, imbir jest kluczowym składnikiem, zwłaszcza w sosów, a także w wielu innych potraw. Jest składnikiem tradycyjnych indyjskich napojów, zarówno na ciepło i zimno. Imbir jest również spożywany w kandyzowanej i marynowanej formie.
W Bangladeszu, jest drobno posiekany lub mielony na pastę do wykorzystania jako baza do kurczaka i dań mięsnych.
Imbir jest powszechnie stosowany w leczeniu dolegliwości żołądkowych, takich jak: choroba lokomocyjna, nudności, kolki, rozstrój żołądka, gazy, biegunka, a także brak apetytu.
Ma w sobie witaminę C oraz witaminy z grupy B ponadto zawiera żelazo, wapń, fosfor i potas.
Właściwości:
- ma działanie przeciwzapalne;
- zapobiega migrenie;
- przynosi ulgę przy suchym kaszlu;
- działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo;
- łagodzi poranne nudności;
- ułatwia trawienie;
- łagodzi bóle miesiączkowe;
- ma działanie moczopędne;
- poprawia krążenie krwi;
- ma właściwości rozgrzewające;
- zapobiega zlepianiu płytek krwi;
- łagodzi bóle stawów;
- obniża poziom cholesterolu;
- wzmacnia odporność organizmu;
- poprawia ukrwienie mózgu;
- przyspiesza spalanie tłuszczu.
Wartości odżywcze w 100 g.
Wartość energetyczna | 69 kcal |
Białko | 1,6 g |
Tłuszcz | 0,7 g |
Węglowodany | 15,1 g |
Błonnik | 2,0 g |
Jeśli mamy możliwość, lepiej wybrać świeży imbir niż suszony, ponieważ jest nie tylko lepszy w smaku, ale zawiera wyższy poziomy gingerolu - związek, który nadaje mu ostry smak.
Kurczak w curry
Składniki:
- pierś z kurczaka - 400 gram
- jogurt naturalny - 300 gram
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- imbir mielony - 1 łyżeczka
- kurkuma - 1 łyżeczka
- curry - 1 łyżeczka
- chili pieprz cayenne - 1 łyżeczka
Dodatkowo
- groszek zielony
- ryż
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Marynata: jogurt wymieszać z solą, pieprzem, imbirem, kurkumą, garam masala, curry i chilli.
Tak przygotowaną marynatą zalać kurczaka i odstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić kurczaka z całą marynatą - smażyć ok 10-15 min.
Propozycja podania: z ryżem oraz groszkiem.