IMBIR - ostry i aromatyczny.

Opublikowano: 25.11.2015
Autor: dollce
IMBIR - ostry i aromatyczny.
Imbir jest znany od tysięcy lat na całym świecie i od dawna jest ceniony nie tylko w kuchni ale również w medycynie naturalnej.

Imbir jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych kulinarnych przypraw. Pochodzący z Azji, rozprzestrzenił się w Indiach, na Bliskim Wschodzie, w Afryce i na Karaibach. Prawie każda kuchnia w jakiejś formie wykorzystuje go.

IMBIR - ostry i aromatyczny.
Miąższ imbiru w zależności od odmiany może być koloru żółtego, białego lub czerwonego. Jest on pokryty skórką, która może być gruba lub cienka, w zależności od tego, czy został zebrany, gdy był dojrzały lub młody. Świeży i suszony imbir ma wyraźnie inny smak.

Młode kłącza imbiru są soczyste i mięsiste o bardzo łagodnym smaku. Często są marynowane w occie lub gotowane jako składnik wielu potraw.

Dojrzałe kłącza imbiru są włókniste i prawie suche. Sok z korzenia imbiru jest często używany jako przyprawa w kuchni azjatyckiej.

W kuchni indyjskiej, imbir jest kluczowym składnikiem, zwłaszcza w sosów, a także w wielu innych potraw. Jest składnikiem tradycyjnych indyjskich napojów, zarówno na ciepło i zimno. Imbir jest również spożywany w kandyzowanej i marynowanej formie.

W Bangladeszu, jest drobno posiekany lub mielony na pastę do wykorzystania jako baza do kurczaka i dań mięsnych.

IMBIR - ostry i aromatyczny.

Imbir jest powszechnie stosowany w leczeniu dolegliwości żołądkowych, takich jak: choroba lokomocyjna, nudności, kolki, rozstrój żołądka, gazy, biegunka, a także brak apetytu.
Ma w sobie witaminę C oraz witaminy z grupy B ponadto zawiera żelazo, wapń, fosfor i potas.

Właściwości:

  • ma działanie przeciwzapalne;
  • zapobiega migrenie;
  • przynosi ulgę przy suchym kaszlu;
  • działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo;
  • łagodzi poranne nudności;
  • ułatwia trawienie;
  • łagodzi bóle miesiączkowe;
  • ma działanie moczopędne;
  • poprawia krążenie krwi;
  • ma właściwości rozgrzewające;
  • zapobiega zlepianiu płytek krwi;
  • łagodzi bóle stawów;
  • obniża poziom cholesterolu;
  • wzmacnia odporność organizmu;
  • poprawia ukrwienie mózgu;
  • przyspiesza spalanie tłuszczu.

 

IMBIR - ostry i aromatyczny.
Wartości odżywcze w 100 g.

Wartość energetyczna 69 kcal
Białko 1,6 g
Tłuszcz 0,7 g
Węglowodany 15,1 g
Błonnik 2,0 g


Jeśli mamy możliwość, lepiej wybrać świeży imbir niż suszony, ponieważ jest nie tylko lepszy w smaku, ale zawiera wyższy poziomy gingerolu - związek, który nadaje mu ostry smak.


Kurczak w curry

IMBIR - ostry i aromatyczny.

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 400 gram
  • jogurt naturalny - 300 gram
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • imbir mielony - 1 łyżeczka
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • curry - 1 łyżeczka
  • chili pieprz cayenne - 1 łyżeczka


Dodatkowo

  • groszek zielony
  • ryż

 

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

Marynata: jogurt wymieszać z solą, pieprzem, imbirem, kurkumą, garam masala, curry i chilli.
Tak przygotowaną marynatą zalać kurczaka i odstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić kurczaka z całą marynatą - smażyć ok 10-15 min.

Propozycja podania: z ryżem oraz groszkiem.

prymat