Pesto - nie jedno ma imię

Pesto jest sosem pochodzącym z Genui w Ligurii na północy Włoch, tradycyjnie składa się z czosnku, bazylii, orzeszków piniowych, oliwy z oliwek i parmezanu, jego oryginalna nazwa to „pesto alla Genovese”
W ciągu ostatnich kilku dekad określenie pesto zaczęło odnosić się do wielu różnych przepisów, ale wszystkie mają podstawowy zestaw składników i technikę. Klasyczne pesto zwyczajowo wykonane jest z kruszonych orzechów piniowych, czosnku, bazylii, oliwy z oliwek i parmezanu. Do wykonania pesto można użyć moździerza miksera lub blendera.
Pesto można zrobić z praktycznie wszystkiego. Można użyć różnych nasion, orzechów, migdałów zamiast bazylii można użyć koperek, pietruszkę, szpinak, jarmuż rukolę lub inne zioła.
Istnieją dziesiątki wariacji pesto poniżej kilka z nich:
Jarmużowe pesto z nasionami konopi
Składniki:
- jarmuż - 2 garści
- parmezan - pół szklanki
- orzeszki piniowe - 2 łyżki
- sok z cytryny - 1 łyżka
- nasiona konopi - 2 łyżki
- czosnek - 1 ząbek
- sól morska - pół łyżeczki
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
Jarmuż umyć i dokładnie osuszyć. Wycisnąć sok z cytryny. Parmezan zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Wszystkie składniki umieścić np. w mikserze i zmiksować - nie długo wystarczy do momentu rozdrobnienia składników.
Pesto z suszonych pomidorów
Składniki:
- suszone pomidory - 1 szklanka
- parmezan - 3 łyżki
- słonecznik - 2 łyżki
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- sól morska - 0,5 łyżeczki
Parmezan zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Suszone pomidory pokroić na kawałki. Wszystkie składniki włożyć np. do miksera i zmiksować do momentu rozdrobnienia składników.
Pesto z rukoli
Składniki:
- rukola - 2 garści
- czosnek - 1 ząbek
- słonecznik - 2 łyżki
- sok z cytryny - 1 łyżka
- parmezan - 3 łyżki
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- sól morska - 0,5 łyżeczki
Rukolę umyć i osuszyć. Parmezan zetrzeć na najmniejszych oczkach. sok z cytryny wycisnąć. Wszystkie składniki umieścić np. w mikserze i zmiksować do momentu rozdrobnienia wszystkich składników.