Coraz więcej mówi się o „superfood” czyli o „super żywności”. Jest to żywność o bogatym składzie odżywczym. Ma ona większą zawartość składników mineralnych, witamin, antyoksydantów niż w innych produktach.
"Superfood" to popularne określenie w branży zdrowej żywności. Odnosi się to do produktów, które są niskokaloryczne, bogate w składniki odżywcze i przeciwutleniacze.
„Superfood” jest to głównie żywność roślinna, ale także niektóre ryby i nabiał - uważane są za wartościowe pod względem odżywczym, a więc dobre dla zdrowia. Borówki, łosoś, jarmuż i jagody acai, to tylko kilka przykładów produktów, które zdobyły etykietę „super żywności”.
Kilka przykładów produktów „SUPERFOOD”
JAGODY ACAI
Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz składniki mineralne takie jak: fosfor, wapń, potas, kwas omega 6 i 9. Oczyszczają organizmy, spowalniają proces starzenia, obniżają poziom złego cholesterolu i korzystnie wpływają na układ pokarmowy.
JAGODY GOJI
Są świetnym źródłem białka, zawierają węglowodany i tłuszcze nienasycone. Mają w sobie witaminy z grupy B oraz witaminę C i E. Ponadto takie składniki mineralna jak: wapń, fosfor, żelazo, miedź i cynk. Zawierają beta-karoten, luteinę, polisacharydy oraz antyoksydanty.
KAKAO
Zawiera flawonoidy, które obniżają ciśnienie krwi. Ma najwięcej antyoksydantów i jest bogatym źródłem magnezu oraz żelaza. Zawiera także kwasy Omega-6 oraz witaminę C.
KOMOSA RYŻOWA
Jest bogata w cynk, wapń, potas, magnez, żelazo oraz witaminy B, E. Zawiera flawonoidy, błonniki i białko. Jest bezglutenowa i ma 9 niezbędnych aminokwasów oraz niewielkie ilości kwasów omega 3.
NASIONA CHIA
Pożywne, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, nie zawierają glutenu, mają śladowe ilości sodu. Ponadto są źródłem minerałów, przeciwutleniaczy i witamin B, E zawierają fosfor, wapń, żelazo.
NASIONA KONOPI
Są doskonałą i naturalną mieszanką łatwo trawionych białek, niezbędnych tłuszczy Omega 3 i 6, przeciwutleniaczy, błonnika, karotenu, fosfolipidu, fitosterolu, witamin z grupy B, oraz D, E, są dobrym źródłem magnezu i potasu. Zawierają wszystkie 20 aminokwasów - w tym 9, których nasz organizm nie produkuje.
SPIRULINA (alga)
Zawiera 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych. Obfituje w beta-karoten, kwas foliowy, bioflawonoidy, żelazo, selen, mangan, cynk oraz miedź. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witamin A, C, D, E, K.
TRAWA JĘCZMIENNA
Bogata w wapń i żelazo oraz witaminy C, B12 oraz A, D, E. Ma działanie oczyszczające, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia apetyt.