Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur Wielkanocny

Zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej.

Żur Wielkanocny

Żur Wielkanocny


SKŁADNIKI:

biała kiełbasa -4 porcje

grzybek suszony -1 szt

cebula mała -1 szt

żur -2 szkl

sól czosnkowa

sól

pieprz

chrzan tarty -1,5 łyżki

majeranek

śmietana -140 ml

jajka -2 szt ugotowane na twardo

woda -2 szkl

 PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, przekroić na pół, opiec nad płomykiem z każdej strony na złoty kolor. Grzybka wymoczyć, przełożyć razem z cebulą do garnka, zalać wodą, zagotować. Następnie dodać białą kiełbasę, gotować na wolnym ogniu przez ok.20 minut. Po tym czasie wyjąć kiełbasę, wlać żur, dodać przyprawy i tarty chrzan, gotować następne 15 minut. Śmietanę rozmieszać ciepłym żurem, wlać do żurku, zagotować. Żur podawać z jajkiem i kiełbasą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak