Zasady żywienia XVI Źródło własne

Opublikowano: 29.04.2013
Autor: danusia19671
Zasady żywienia  XVI     Źródło własne
Tak jak mleko, również przetwory mleczne stanowią jedną z najważniejszych grup w żywieniu dzieci i młodzieży. Dziś napiszę o serach twarogowych.

SERY TWAROGOWE

Mamy sery twarogowe pełnotłuste, półtłuste  i chude.
Sery twarogowe produkuje się w postaci twarogów kwasowych i kwasowo-podpuszczkowych .
Kwasowe twarogi otrzymuje się z ukwaszonego mleka pasteryzowanego.
Natomiast  twarogi kwasowo-podpuszczkowe otrzymujemy przez działanie na mleko kwasem mlekowym i podpuszczką.
Sery twarogowe, w przeciwieństwie do serów dojrzewających (twardych), są uboższe w wapń, gdyż większość wapnia, znajdującego  się w mleku, przy produkcji serów twarogowych przedostaje się do serwatki.
Sery twarogowe są polecane do spożycia przez dzieci i młodzież zwłaszcza w postaci past do chleba oraz w potrawach, takich jak: pierogi leniwe, pierogi ruskie, kluski z serem oraz desery, np. serniki pieczone, bułki nadziewane serem, serniki na zimno z galaretką owocową, budynie z sera itp.
Sery są źródłem najtańszego białka zwierzęcego oraz witaminy B2. 

 KLUSKI LENIWE

SKŁADNIKI:

ziemniaki ugotowane - 2 kg

70 g mąka ziemniaczana

600 g mąka

ser biały zmielony -1,80 kg

3 szt jajka

170 g masło

bułka tarta

cukier

sól

 PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę, dodać jajka, obie mąki, cukier, sól dobrze wymieszać. Z masy formować wałeczki, obtaczać w mące i kroić w skośne kluski. Kluski wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i krótko gotować. Łyżką cedzakową wybierać kluski na talerze. Polewać zrumienioną bułką na maśle.


 Zasady żywienia  XVI     Źródło własne


Zasady żywienia  XVI     Źródło własne

 

prymat