Zasady żywienia XVI Źródło własne

SERY TWAROGOWE
Mamy sery twarogowe pełnotłuste, półtłuste i chude.
Sery twarogowe produkuje się w postaci twarogów kwasowych i kwasowo-podpuszczkowych .
Kwasowe twarogi otrzymuje się z ukwaszonego mleka pasteryzowanego.
Natomiast twarogi kwasowo-podpuszczkowe otrzymujemy przez działanie na mleko kwasem mlekowym i podpuszczką.
Sery twarogowe, w przeciwieństwie do serów dojrzewających (twardych), są uboższe w wapń, gdyż większość wapnia, znajdującego się w mleku, przy produkcji serów twarogowych przedostaje się do serwatki.
Sery twarogowe są polecane do spożycia przez dzieci i młodzież zwłaszcza w postaci past do chleba oraz w potrawach, takich jak: pierogi leniwe, pierogi ruskie, kluski z serem oraz desery, np. serniki pieczone, bułki nadziewane serem, serniki na zimno z galaretką owocową, budynie z sera itp.
Sery są źródłem najtańszego białka zwierzęcego oraz witaminy B2.
KLUSKI LENIWE
SKŁADNIKI:
ziemniaki ugotowane - 2 kg
70 g mąka ziemniaczana
600 g mąka
ser biały zmielony -1,80 kg
3 szt jajka
170 g masło
bułka tarta
cukier
sól
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę, dodać jajka, obie mąki, cukier, sól dobrze wymieszać. Z masy formować wałeczki, obtaczać w mące i kroić w skośne kluski. Kluski wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i krótko gotować. Łyżką cedzakową wybierać kluski na talerze. Polewać zrumienioną bułką na maśle.