Zupy - Kapuśniak

Opublikowano: 30.12.2011
Autor: bami
Zupy - Kapuśniak
Dziś druga odsłona zupowa. Tym razem swoje pięć minut ma kapuśniak.

 

Kapuśniak pamiętam z dzieciństwa, jednak w pewnym momencie Mama przestała go gotować. Postanowiłam powrócić do tych czasów i upichcić swoją wersję kapuśniaczka. Moja starsza siostra nazwała go ‘odkryciem roku’ – tak jej smakował :) Zachęcam więc do wypróbowania przepisu.


 

Kapuśniak

Składniki:
 

- woda;

- 0,5 kg kapusty kiszonej;

- kość od schabu;

- ok. 200-250 g łopatki wieprzowej;

- 3 półcentymetrowej grubości plastry boczku parzonego;

- 3 marchewki;

- 2 pietruszki;

- 0,5 małego selera;

- 1 por;

- 1 średnia cebula;

- 2 łyżki masła;

- 2 łyżki mąki;

- 1 liść laurowy;

- 2 ziarenka ziela angielskiego;

- 4 ziarenka pieprzu czarnego;

- sól.

 

 

Sposób przyrządzania:

 

Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą tak, aby ta ją prawie przykrywała, zagotować. Mięso umyć, osuszyć, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz, posolić, gotować do miękkości. Warzywa umyć, oczyścić, obrać ze skórki. Marchewki, pietruszki i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por pokroić w kostkę, dodać do mięsa pod koniec gotowania i ugotować do końca z mięsem. Mięso wyciągnąć, pokroić na mniejsze kawałki – może być kostka. Do kapusty dolać wywar z warzywami. Dodać mięso, wymieszać. Z boczku usunąć twardą skórkę, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, po czym dodać do zupy. Do wytopionego tłuszczu dodać masło, roztopić, wrzucić pokrojoną drobno cebulkę. Gdy cebulka się zrumieni dodać mąkę, wymieszać dokładnie, rozprowadzić zupą na patelni, po czym dodać wszystko do garnka z zupą. Zupę zagotować, gotować jeszcze chwilę, po czym posolić do smaku.


Zupy - Kapuśniak

Zupy - Kapuśniak

 

 

prymat