Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowo

Polskim królestwem pierników jest Toruń. To właśnie tu przez cały rok na każdym niemal kroku można kupić najróżniejsze pierniki i delektować się ich smakiem. Jednak czas na pieczenie domowych pierników przypada raz do roku i jest to czas wyjątkowy.

 

W moim domu pieczenie pierników jest pierwszym kulinarnym zwiastunem nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Od dziecka było to dla mnie i moich Sióstr wielkie wydarzenie i przedsięwzięcie. Zawsze czynnie uczestniczyłyśmy w całym przedświąteczno-piernikowym procederze. Na zdjęciach z dzieciństwa można znaleźć uśmiechnięte buźki małych dziewczynek wycinających foremkami pierniki z rozwałkowanego na stolnicy ciasta. Patrząc wstecz przypominam sobie, że z ciasta tego przez te wszystkie lata oprócz typowych gwiazdek, serduszek czy choinek powstawały także różne nieforemkowe sklejane pierniki, jak chociażby bałwan, domek z kominem, czy … kaczor (ta radosna wariacja piernikowa miała miejsce dwa lata temu ;) ).

 

W tym roku tylko ja byłam obecna przy pieczeniu pierników, ale razem z Mamą świetnie sobie poradziłyśmy :) Przez kilka następnych dni po ich upieczeniu w całym domu unosił się korzenny zapach przypominający o tym, że Święta zbliżają się wielkimi krokami.

 

Pieczenie pierników tylko raz w roku dodaje im wyjątkowości, bo żadne kupne nie umywają się do tych zrobionych własnoręcznie, z sercem i z myślami o tych nam najbliższych.

 

Poniżej tegorocznie pierniki – pyszne dzieło Mamy i moje :)


Piernikowo 

Piernikowo 

Piernikowo 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak