Na cóż innego mogłoby paść po dietetycznej owsiance jak nie na ciasteczka owsiane? :) Żeby ich jedzenie przyniosło jeszcze większą radość, postanowiłam dodać do nich kawałki mlecznej czekolady – ach! Ciasteczka z poniższego przepisu są bardzo proste w przygotowaniu i przede wszystkim nie zawierają margaryny, więc są naprawdę lekkie. Polecam z całego serca :)
Ciastka owsiane z mleczną czekoladą
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych;
- 0,5 szklanki cukru;
- 0,5 szklanki mleka;
- 1 cytryna;
- 3 białka;
- szczypta soli;
- 1/3 tabliczki mlecznej czekolady.
Sposób przyrządzania:
Płatki zalać mlekiem i poczekać aż namokną. Do miski wsypać cukier, dodać namoczone płatki, po czym utrzeć. Jeżeli cukier z płatkami nie chcą się połączyć, to należy przełożyć masę do garnka, wstawić na mały ogień i podgrzewać – wtedy cukier powinien okleić płatki. Cytrynę wyszorować, sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i dodać do masy, wymieszać. Następnie cytrynę przekroić na pół i wycisnąć z niej sok – dolać do masy i ponownie wymieszać. Czekoladę pokroić w dość małą kosteczkę, dodać i … wymieszać. Do połączonej z czekoladą masy dodać ubite na sztywno z dodatkiem szczypty soli białka i delikatnie je wmieszać. Masa będzie dość płynna, ale taka powinna być. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewać porcje masy – formować łyżką kółka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 10-15 minut, dopóki ciastka się nie zrumienią. Podawać ciepłe lub ostudzone.
Przepis ze zdjęciami obrazującymi kolejne etapy przyrządzania ciastek znajduje się w mojej księdze przepisów pod linkiem:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/206424/ciastka-owsiane-z-mleczna-czekolada.html
Niech smaczność będzie z Wami! :)