Zupa nie musi być nudna- część XIII

Opublikowano: 30.06.2012
Autor: BernadettaP
Zupa nie musi być nudna- część XIII
Na dzisiejszy obiad polecam nieco egzotyczną, ale przepyszną zupę curry z bananem :)

Na warsztatach kulinarnych, w których miałam przyjemność uczestniczyć już ponad miesiąc temu przygotowaliśmy także pyszną zupę z curry. Oczywiście wersja moja i Pauliny odbiegała nieco od oryginału, ale smakowała nam bardziej, niż pierwowzór.

Do jej przygotowania potrzebne są:

1 duża pierś z kurczaka

1 banan

4-5 szklanek rosołu drobiowego

1 limonka

200 ml mleka kokosowego

1 trawa cytrynowa

4-5 cm białej części pora

1 średnia cebula

1 średnia marchew

chili

curry

olej

imbir

sól

 

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w chili i curry zmieszanymi z odrobiną oleju. Cebulę i marchew obieramy, kroimy wraz z białą częścią pora w cienkie słupki o długości 3-4 cm. Warzywa smażymy 3-4 minuty na rozgrzanym oleju. Doprawiamy imbirem i chili. Wlewamy bulion, dodajemy skórkę z limonki oraz rozgniecioną trawę cytrynową. Gotujemy 15-20 minut, wyciągamy trawę cytrynową. Wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy będzie już niemal gotowy, dodajemy pokrojonego w plastry banana i smażymy razem jeszcze 2 minuty. Zupę podajemy z kurczakiem oraz sajgonkami z mixem sałat.

 

Tak wyglądała zupa podana przeze mnie:


 

A tak zaserwowana dzień wcześniej w restauracji Platter: 

 

Smacznego :) 

prymat