Zupa nie musi być nudna- część VIII…
A zatem jeśli macie ochotę na czerwony krem z papryki, przygotujcie:
2 duże papryki
3 szklanki wywaru warzywnego
1 duży ziemniak
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżkę masła klarowanego
gęstą śmietanę
kucharek
chili,
pieprz
groszek ptysiowy,
pestki dyni
2 łyżki oleju
Papryki myjemy, smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni do chwili aż skórka zacznie ciemnieć. Następnie wkładamy je do foliowego woreczka, który szczelnie zakręcamy. Po upływie 5 minut możemy bez problemy obrać paprykę ze skóry. Obraną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Przesmażamy razem na rozgrzanym maśle klarowanym. Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru, zagotowujemy, po czym dodajemy przesmażoną paprykę z cebulą i gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy odrobiną kucharka i dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku pieprzem i chili. Nalewamy na talerze. Dekorujemy "piorunami" ze śmietany (szprycą do dekorowania ciast malujemy linie z gęstej śmietany, które "łamiemy" wykałaczką) , groszkiem ptysiowym i przesmażonymi na rozgrzanej patelni pestkami dyni.
Do przygotowania kremu z pora potrzebować natomiast będziecie:
2 średnie białe części pora
1 średni ziemniak,
3 szklanki wywaru z kurczaka,
Kucharek
pieprz,
1 łyżkę masła klarowanego
do dekoracji śmietanę, groszek ptysiowy oraz marchew,
Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru i gotujemy. W czasie, gdy wywar się gotuje, na rozgrzanym maśle przesmażamy pokrojoną w talarki białą część pora i dodajemy do wywaru. Gdy warzywa będą już miękkie, miksujemy je dokładnie i doprawiamy do smaku pieprzem oraz kucharkiem. Dekorujemy groszkiem ptysiowym, talarkami białej części pora, startą na drobnych oczkach marchewką oraz gęstą śmietaną.
A jeśli macie ochotę na nieco odmieniony krupnik, zaopatrzcie się w:
1 litr wywaru z kurczaka
kucharka
2 ziemniaki
0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
1,5 średniej marchewki
1/2 białej części pora
1 liść pora
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki kurkumy
pieprz
Wywar zagotowujemy, doprawiamy do smaku odrobiną kucharka. Dodajemy kaszę jęczmienną i dalej gotujemy. Po 5 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kolejnych pięciu pokrojoną w talarki białą część pora oraz startą na grubych oczkach jedną marchewkę. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy kurkumę i chili. Doprawiamy do smaku pieprzem. Z pozostałej połówki marchewki wycinamy dekoracje i przybieramy zupę marchewką oraz paseczkami wyciętymi z liścia pora.
Zapraszam do wypróbowania i życzę SMACZNEGO :-D