Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa nie musi być nudna- część VIII…

Nadszedł czas na kolejne moje propozycje z serii \"Zupa nie musi być nudna\", a mianowicie krem z czerwonej papryki, krupnik oraz krem z pora...

 

A zatem jeśli macie ochotę na czerwony krem z papryki, przygotujcie:

 

2 duże papryki

3 szklanki wywaru warzywnego

1 duży ziemniak

1/2 czerwonej cebuli

1 łyżkę masła klarowanego

gęstą śmietanę

kucharek

chili,

pieprz

groszek ptysiowy,

pestki dyni

2 łyżki oleju

 

Papryki myjemy, smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni do chwili aż skórka zacznie ciemnieć. Następnie wkładamy je do foliowego woreczka, który szczelnie zakręcamy. Po upływie 5 minut możemy bez problemy obrać paprykę ze skóry. Obraną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Przesmażamy razem na rozgrzanym maśle klarowanym. Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru, zagotowujemy, po czym dodajemy przesmażoną paprykę z cebulą i gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy odrobiną kucharka i dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku pieprzem i chili. Nalewamy na talerze. Dekorujemy "piorunami" ze śmietany (szprycą do dekorowania ciast malujemy linie z gęstej śmietany, które "łamiemy" wykałaczką) , groszkiem ptysiowym i przesmażonymi na rozgrzanej patelni pestkami dyni.

 

Zupa nie musi być nudna- część VIII… 

 

Do przygotowania kremu z pora potrzebować natomiast będziecie:

 

2 średnie białe części pora

 1 średni ziemniak,

 3 szklanki wywaru z kurczaka,

Kucharek

pieprz,

 1 łyżkę masła klarowanego

 do dekoracji śmietanę, groszek ptysiowy oraz marchew,

 

Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru i gotujemy. W czasie, gdy wywar się gotuje, na rozgrzanym maśle przesmażamy pokrojoną w talarki białą część pora i dodajemy do wywaru. Gdy warzywa będą już miękkie, miksujemy je dokładnie i doprawiamy do smaku pieprzem oraz kucharkiem. Dekorujemy groszkiem ptysiowym, talarkami białej części pora, startą na drobnych oczkach marchewką oraz gęstą śmietaną.

 

 Zupa nie musi być nudna- część VIII…

 

A jeśli macie ochotę na nieco odmieniony krupnik, zaopatrzcie się w:

 

1 litr wywaru z kurczaka

kucharka

2 ziemniaki

0,5 szklanki kaszy jęczmiennej

1,5 średniej marchewki

1/2 białej części pora

1 liść pora

1/2 łyżeczki chili

1/2 łyżeczki kurkumy

pieprz

 

Wywar zagotowujemy, doprawiamy do smaku odrobiną kucharka. Dodajemy kaszę jęczmienną i dalej gotujemy. Po 5 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kolejnych pięciu pokrojoną w talarki białą część pora oraz startą na grubych oczkach jedną marchewkę. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy kurkumę i chili. Doprawiamy do smaku pieprzem. Z pozostałej połówki marchewki wycinamy dekoracje i przybieramy zupę marchewką oraz paseczkami wyciętymi z liścia pora.

 

 Zupa nie musi być nudna- część VIII…

 

Zapraszam do wypróbowania i życzę SMACZNEGO :-D

cooleczka 20.12.2011 13:04
pysznie wyglądają :)
BernadettaP 01.12.2011 21:03
Reniu, dziękuję bardzo za ciepłe słowa :)
Renia1 01.12.2011 20:15
super zupki, gratulacja z okazji zostania blogerem miesiaca ;) bardzo slusznie
malcik111 01.12.2011 14:37
dla mnie zupa to kara dzieciństwa, ale tak podana na pewno jest pyszna
Lotar 30.11.2011 15:31
Cytrynowo- imbirową zupę już ugotowałam wg Twojego przepisu i była pyszna, więc teraz muszę przygotować następną, tylko bardzo duży wybór i nie wiem na którą się zdecydować, ale chyba po prostu zrobię wszystkie :) A do tego aż dech zapiera, jak pięknie je podajesz !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak