Zupa nie musi być nudna- część VII…
Do przygotowania szybkiego kremu z groszku potrzebować będziecie:
1 kostkę rosołową
0,5 litra wody
1,5 szklanki groszku mrożonego
pieprz,
groszek ptysiowy
Kostkę rosołową rozpuszczamy w 0,5 litra gotującej wody, dodajemy groszek i gotujemy aż będzie miękki. 2-3 łyżki ugotowanego groszku odkładamy do dekoracji, a pozostały dokładnie miksujemy z bulionem. Doprawiamy do smaku sporą ilością pieprzu. Gorącą zupę dekorujemy ugotowanym groszkiem oraz groszkiem ptysiowym.
Jeśli natomiast macie ochotę na zupę jarzynowa z zieloną fasolką, zaopatrzcie się w:
1 litr wywaru z kurczaka
kucharek
1 średnią pietruszkę
2 marchewki
2-3 ziemniaki
1 szklankę zielonej fasolki
1/2 selera
3-4 liście selera
3-4 liście pora
50 ml śmietany 12 %
Pieprz
Wywar zagotowujemy, doprawiamy odrobiną kucharka. Warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Ziemniaki oraz seler kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru wraz z liśćmi pora i selera. Po 3-4 minutach dodajemy kwiatki wycięte z marchewki oraz pietruszki (nożykiem do dekoracji warzyw nacinamy rowki na całej długości warzyw, a następnie kroimy je w talarki), a także pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy liście selera i pora, wlewamy śmietanę i doprawiamy zupę do smaku pieprzem oraz ewentualnie jeszcze odrobiną kucharka.
A jeśli, tak jak ja, w te chłodne dni nabierzecie ochoty na chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką potrzebować będziecie:
15-20 cm ogórka
5 dużych rzodkiewek
300 ml kefiru
100 ml gęstej śmietany 12 %
2 łyżki koperku
2 łyżki szczypiorku
sól
pieprz
Warzywa dokładnie myjemy. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy nasiona, Miąższ ogórka oraz rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy schłodzoną śmietanę z kefirem oraz drobno posiekany koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do jedzenia od razu po przygotowaniu.
A już niedługo na moim blogu znajdziecie propozycje przygotowania i podania kremu z pora, z czerwonej papryki oraz dobrze wszystkim znany i bardzo lubiany krupnik.
Pozdrawiam i życzę SMACZNEGO J