Zupa nie musi być nudna- część VII…

Opublikowano: 29.11.2011
Autor: BernadettaP
Zupa nie musi być nudna- część VII…
Moi Drodzy, dziś pora na kolejne propozycje przygotowania i podania pysznych zup, a mianowicie szybki krem z groszku, jarzynową z zieloną fasolką oraz chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką...

Do przygotowania szybkiego kremu z groszku potrzebować będziecie:

 

1 kostkę rosołową

0,5 litra wody

1,5 szklanki groszku mrożonego

pieprz,

groszek ptysiowy

 

Kostkę rosołową rozpuszczamy w 0,5 litra gotującej wody, dodajemy groszek i gotujemy aż będzie miękki. 2-3 łyżki ugotowanego groszku odkładamy do dekoracji, a pozostały dokładnie miksujemy z bulionem. Doprawiamy do smaku sporą ilością pieprzu. Gorącą zupę dekorujemy ugotowanym groszkiem oraz groszkiem ptysiowym.

 

 

Jeśli natomiast macie ochotę na zupę jarzynowa z zieloną fasolką, zaopatrzcie się w:

 

1 litr wywaru z kurczaka

kucharek

1 średnią pietruszkę

2 marchewki

2-3 ziemniaki

1 szklankę zielonej fasolki

1/2 selera

3-4 liście selera

3-4 liście pora

50 ml śmietany 12 %

Pieprz

 

Wywar zagotowujemy, doprawiamy odrobiną kucharka. Warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Ziemniaki oraz seler kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru wraz z liśćmi pora i selera. Po 3-4 minutach dodajemy kwiatki wycięte z marchewki oraz pietruszki (nożykiem do dekoracji warzyw nacinamy rowki na całej długości warzyw, a następnie kroimy je w talarki), a także pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy liście selera i pora, wlewamy śmietanę i doprawiamy zupę do smaku pieprzem oraz ewentualnie jeszcze odrobiną kucharka.

 

 

A jeśli, tak jak ja, w te chłodne dni nabierzecie ochoty na chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką potrzebować będziecie:

 

15-20 cm ogórka

5 dużych rzodkiewek

300 ml kefiru

100 ml gęstej śmietany 12 %

2 łyżki koperku

2 łyżki szczypiorku

sól

pieprz

 

Warzywa dokładnie myjemy. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy nasiona, Miąższ ogórka oraz rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy schłodzoną śmietanę z kefirem oraz drobno posiekany koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do jedzenia od razu po przygotowaniu.

 

 

A już niedługo na moim blogu znajdziecie propozycje przygotowania i podania kremu z pora, z czerwonej papryki oraz dobrze wszystkim znany i bardzo lubiany krupnik.

 

Pozdrawiam i życzę SMACZNEGO J

prymat