Zupy goszczą na moim stole niemal codziennie, a że staram się wyganiać nudę z kuchni, to niemal za każdym razem je modyfikuję... Ostatnimi czasy przygotowałam m.in. krem z marchewki, zupę ogórkową oraz ziemniaczano- porową z papryką, które chciałabym Wam przedstawić. Dzisiaj ugotowałam natomiast jarzynową i tak zaciekle fotografowałam jej przygotowywanie, że wykończyłam aparat... i dopóki nie dorobię się nowego, będę musiała uwieczniać efekty komórką :-P
Jeśli i Wy macie ochotę na marchewkowy kremik, przygotujcie:
3 szklanki wywaru z kurczaka,
3,5 średniej marchewki,
1 średni ziemniak,
4-5 łyżek soku z cytryny,
kucharek,
pieprz,
do dekoracji śmietanę 12% oraz groszek ptysiowy
Do gorącego wywaru dodajemy trzy obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaka. Gotujemy do miękkości warzyw, po czym miksujemy na jednolitą masę. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem, jarzynką i sokiem z cytryny. Dekorujemy przy użyciu pozostałej połówki marchewki, groszku ptysiowego i gęstej śmietany.
Do przygotowania zupy ziemniaczano-porowej z papryką potrzebować będziecie natomiast:
0,5 litra wywaru z kurczaka
kucharka
1 dużego ziemniaka
1 białą część pora
1/4 czerwonej papryki,
1 łyżkę masła klarowanego
1/3 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki chili
pieprz
Wywar zagotowujemy, doprawiamy odrobiną kucharka, dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Białą część pora kroimy w talarki- kilka pozostawiamy do dekoracji, pozostałe wraz z pokrojoną w cienkie paski papryką przesmażamy na maśle i następnie dodajemy do wywaru. Gotujemy dalej, a gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy kurkumę i chili i doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy na szerokich talerzach, udekorowaną talarkami świeżego pora.
A jeśli macie ochotę na zupę ogórkową, zaopatrzcie się w:
3-4 szklanki wywaru
2 ziemniaki
4 ogórki kiszone
2 małe marchewki
1 biała część pora
1 liść pora
6-7 łyżek śmietany
pieprz mielony
kucharek
Do wywaru (może być z kurczaka lub warzywny, ja użyłam z kurczaka) dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy na średnim ogniu, doprawiamy odrobiną kucharka. Po kilku minutach dodajemy 1 małą marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz białą część pora, pokrojoną w cienkie talarki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy 3 ogórki starte na tarce o grubych oczkach i dalej gotujemy. Po 3-4 minutach wyłączamy ogień i dodajemy śmietanę. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem oraz ewentualnie jeszcze odrobiną kucharka. Surową marchewkę obieramy i nożykiem do dekoracji warzyw na całej jej długości wycinamy rowki, a następnie kroimy w cieniutkie talarki. Liść pora kroimy wzdłuż na cieniutkie paski, a następnie w drobną kosteczkę. Ogórka kroimy w cieniutkie paseczki, z których zaplatamy warkoczyki. Zupę dekorujemy kwiatuszkami z marchewki i warkoczami z ogórka, a na koniec posypujemy odrobiną posiekanego pora.
Oczywiście to jeszcze nie koniec moich propozycji i już niebawem przedstawię następne. A tymczasem życzę udanego gotowania i bezproblemowego uwieczniania Waszych efektów końcowych :)