Zupa nie musi być nudna- część V…

Opublikowano: 24.11.2011
Autor: BernadettaP
Zupa nie musi być nudna- część V…
Z uwagi na fakt, że \"dopadł mnie\" ostatnio świąteczny nastrój i zaczęłam rozmyślać o nadchodzących Świętach, moje dzisiejsze propozycje będą z nimi poniekąd związane, proponuję bowiem krem z suszonych grzybów, czysty barszcz czerwony oraz zupę z suszonych grzybów...

Na dobry początek:

 

Zupa krem z suszonych grzybów, do przygotowania którego potrzebne są:

 

1 szklanka suszonych grzybów

2 ziemniaki

natka pietruszki,

100 ml śmietany,

sól,

pieprz,

groszek ptysiowy,

śmietana do dekoracji

1 cebula

1 łyżka masła klarowanego

 

Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (około 3 szklankami) i odstawiamy na godzinę, po czym gotujemy do miękkości (pod koniec gotowania lekko solimy). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle klarowanym, a następnie dodajemy do pozostałych składników. Gdy warzywa będą miękkie, wlewamy śmietanę, dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki, groszkiem ptysiowym i śmietaną.

 


Jeśli Święta, to oczywiście nie może zabraknąć czystego barszczu.

 

Do jego przygotowania potrzebne są:

 

3 średnie buraczki

0,5 litra wywaru warzywnego,

1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów,

koncentrat barszczu,

5 ziaren angielskich,

2 liście laurowe,

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

jabłko

natka pietruszki

 

Buraczki gotujemy w łupinkach do miękkości, zalewamy zimną wodą i po kilku minutach obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy 1 litr wody, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy pół godziny. Pod koniec gotowania lekko solimy. Odcedzamy buraczki i do czystego wywaru dodajemy wywar warzywny, a następnie wywar z gotowania grzybów i obrane ząbki czosnku i dalej gotujemy. Po około 10 minutach wyciągamy czosnek i doprawiamy barszcz do smaku koncentratem barszczu, solą i pieprzem. Podajemy z uszkami, udekorowany natką pietruszki i serduszkami z jabłka.

 


Na koniec proponuję zupę z suszonych grzybów, do której przyrządzenia potrzebne są:

 

1 szklanka suszonych grzybów

2 ziemniaki

1 marchew

natka pietruszki,

100 ml śmietany,

sól,

pieprz,

natka pietruszki

1 cebula

1 łyżka masła klarowanego

 

Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (około 3 szklankami) i odstawiamy na godzinę, po czym gotujemy do miękkości (pod koniec gotowania lekko solimy). Większe kawałki grzybów kroimy w paseczki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Marchew obieramy i nożykiem do dekoracji warzyw na całej jej długości wycinamy rowki, a następnie kroimy w talarki i dodajemy do wywaru. Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle i następnie dodajemy do pozostałych składników. Gdy warzywa będą miękkie, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerzach posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

 

 

Mam nadzieję, że dzięki w/w propozycjom Wy również choć trochę poczuliście już klimat nadchodzących Świąt...

prymat