Zupa nie musi być nudna- część V…
Na dobry początek:
Zupa krem z suszonych grzybów, do przygotowania którego potrzebne są:
1 szklanka suszonych grzybów
2 ziemniaki
natka pietruszki,
100 ml śmietany,
sól,
pieprz,
groszek ptysiowy,
śmietana do dekoracji
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (około 3 szklankami) i odstawiamy na godzinę, po czym gotujemy do miękkości (pod koniec gotowania lekko solimy). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle klarowanym, a następnie dodajemy do pozostałych składników. Gdy warzywa będą miękkie, wlewamy śmietanę, dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki, groszkiem ptysiowym i śmietaną.
Jeśli Święta, to oczywiście nie może zabraknąć czystego barszczu.
Do jego przygotowania potrzebne są:
3 średnie buraczki
0,5 litra wywaru warzywnego,
1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów,
koncentrat barszczu,
5 ziaren angielskich,
2 liście laurowe,
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
jabłko
natka pietruszki
Buraczki gotujemy w łupinkach do miękkości, zalewamy zimną wodą i po kilku minutach obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy 1 litr wody, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy pół godziny. Pod koniec gotowania lekko solimy. Odcedzamy buraczki i do czystego wywaru dodajemy wywar warzywny, a następnie wywar z gotowania grzybów i obrane ząbki czosnku i dalej gotujemy. Po około 10 minutach wyciągamy czosnek i doprawiamy barszcz do smaku koncentratem barszczu, solą i pieprzem. Podajemy z uszkami, udekorowany natką pietruszki i serduszkami z jabłka.
Na koniec proponuję zupę z suszonych grzybów, do której przyrządzenia potrzebne są:
1 szklanka suszonych grzybów
2 ziemniaki
1 marchew
natka pietruszki,
100 ml śmietany,
sól,
pieprz,
natka pietruszki
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (około 3 szklankami) i odstawiamy na godzinę, po czym gotujemy do miękkości (pod koniec gotowania lekko solimy). Większe kawałki grzybów kroimy w paseczki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Marchew obieramy i nożykiem do dekoracji warzyw na całej jej długości wycinamy rowki, a następnie kroimy w talarki i dodajemy do wywaru. Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle i następnie dodajemy do pozostałych składników. Gdy warzywa będą miękkie, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerzach posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Mam nadzieję, że dzięki w/w propozycjom Wy również choć trochę poczuliście już klimat nadchodzących Świąt...