Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa nie musi być nudna- część IX

Podczas warsztatów kulinarnych, zorganizowanych przed niespełna dwoma tygodniami pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej, miałam przyjemność przygotować pod okiem Marcina Budynka, a w parze z Pauliną- udzielającą się również na doradcy- pięć pysznych zup. Myślę, że każda z nich Was również może zainteresować, dlatego pozwolę sobie poświęcić im kilka słów na blogu i przedstawić sposób ich przygotowania. Mimo, że zupy przygotowywałyśmy wg przepisów Karola Okrasy, to do każdej z nich dodałyśmy coś od siebie i myślę, że wyszło nam całkiem nieźle. Efekty wizualne możecie zaś sami ocenić…

Najpierw zaproszę Was na cielęce flaczki z krewetkami, do których przygotowania wykorzystałyśmy z Pauliną:

 

30 dag średnich krewetek

40 dag oczyszczonych sparzonych cielęcych flaków

wywar wołowy

1 średnią kość wołową

1/2 małego selera

1 średnią pietruszkę

1 średnią marchewkę

6 cm białej części pora

3 małe ząbki czosnku

2 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

8-10 ziaren pieprzu

imbir w proszku

majeranek

sól

pieprz

chili

masło i olej lub masło klarowane

 

W garnku zagotowujemy około 5 szklanek wywaru wołowego, dodajemy kość wołową, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty oraz połowę obranych, umytych i pokrojonych w 3-4 cm słupki warzyw. Gotujemy 20 minut. W tym czasie flaczki kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 10 minut, odcedzamy. Wywar przecedzamy, dodajemy pozostałe warzywa i gotujemy na wolnym ogniu. Krewetki czyścimy, przecinamy wzdłuż na pół lub pozostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z odrobiną oleju lub masło klarowane i przesmażamy pocięte flaczki. Po 2 minutach dodajemy krewetki oraz rozgnieciony czosnek i gdy krewetki zrobią się różowe, dorzucamy je do wywaru. W razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wywaru. Doprawiamy do  smaku roztartym w dłoniach majerankiem, imbirem, solą, pieprzem i chili, gotujemy jeszcze kilka minut.

 

Tak wyglądały flaczki, które ja podałam:

Zupa nie musi być nudna- część IX 

 

A tak podane nam dzień wcześniej w restauracji Platter:

 

Zupa nie musi być nudna- część IX

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak