Zupa nie musi być nudna- część III…
Na początek proponuję krem z brokułów na kaczce, do którego przygotowania potrzebne są:
1/2 korpusu z kaczki,
1 dużego ziemniaka,
1 średni brokuł,
4-5 szklanek wody,
Sól, pieprz i uniwersalny Kucharek
oraz do dekoracji śmietanę 18%, groszek ptysiowy i natkę pietruszki,
Korpus zalewamy wodą, zagotowujemy, lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę, Wywar przecedzamy przez sito. Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy wraz z różyczkami brokułów do wywaru. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku kucharkiem i pieprzem. Zupę wlewamy na talerz lub ciemną miseczkę i przy pomocy szprycy do dekorowania ciast malujemy zupie oczy, usta, nos oraz kilka „ślimaków” ze śmietany. Na „ślimakach” układamy po jednym groszku ptysiowym i na koniec dekorujemy zupę odrobiną natki pietruszki.
Miłośnikom kremowych zup polecam także, mój ulubiony, krem z pomidorów.
Do jego przygotowania potrzebne są:
2 kg pomidorów- najlepiej mięsistej limy,
80-100 ml 18 % śmietany,
2-3 kostki rosołowe,
pieprz
oraz natkę pietruszki i gęstą śmietanę do dekoracji
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na drobne kawałki, gotujemy około 10 minut, miksujemy, przecieramy przez sito. Pestki wyrzucamy, a cały miąższ z sokiem zagotowujemy, dodajemy kostki rosołowe, 18 % śmietanę i szczyptę pieprzu. Podajemy z ryżem lub makaronem. Gęstą śmietaną rysujemy nierównoramienny krzyż oraz 4 kleksy i posypujemy zupę natką pietruszki.
Bardzo łatwa w przygotowaniu jest także zupa pieczarkowa, do której przyrządzenia potrzebne są:
4 duże pieczarki,
1 średni ziemniak,
1 średnia marchew,
3 szklanki wywaru z kurczaka,
100 ml 12 % śmietany,
1/2 mała cebula,
1 łyżka masła klarowanego,
sól, pieprz i uniwersalny Kucharek
oraz natka pietruszki do posypania.
Warzywa obieramy i płuczemy. Ziemniaka kroimy w słupki i nożykiem do dekoracji warzyw i owoców wycinamy z każdej strony słupków na całej długości średnie rowki. Rowki wycinamy także na całej długości marchewki i warzywa kroimy w talarki. Marchew i ziemniaki wrzucamy do wywaru, gotujemy około 10 minut, doprawiamy odrobiną kucharka. W czasie, gdy wywar z warzywami się gotuje, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, przesmażamy wraz z cebulą (pokrojoną w drobną kostkę) na rozgrzanym maśle klarowanym. Pod koniec smażenia doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Podsmażone pieczarki dodajemy do wywaru z pozostałymi warzywami i dalej gotujemy. Gdy warzywa będą miękkie, wlewamy śmietaną i doprawiamy do smaku pieprzem. Gorącą zupę nalewamy na talerz, eksponując kwiatki z marchewki. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
W podobny sposób możecie także podać „włoską zupę”, na którą przepis znajdziecie tutaj:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/179311/wloska-zupa.html lub w jednym z moich wcześniejszych wpisów na blogu.
Oczywiście niebawem postaram się przedstawić kolejne propozycje podania pysznych, pożywnych a zarazem łatwych w przygotowaniu zup i mam nadzieję, że zainspirują Was one do własnych poszukiwań…
Smacznego :-)