Zupa nie musi być nudna- część II…
Czy nie wydaje Wam się, że zupy zbyt rzadko goszczą na naszych stołach… ? Nie ma się jednak co dziwić, gdyż każdemu może się znudzić tradycyjnie podany rosół czy pomidorówka… Może spróbujecie tak, jak ja , trochę „ożywić” talerze Waszych domowników i swoje i podacie na obiad inną zupę, albo też tradycję ubierzecie w nutkę nowoczesności… Dziś do wyboru proponuję:
Zupę cebulową na wywarze z kaczki, do której przygotowania potrzebować będziecie:
2 średnie cebule,
1 łyżkę masła klarowanego,
2 szklanki wywaru z kaczki,
2 kromki chleba,
ser żółty do posypania chlebowych grzanek,
olej do smażenia talarków z cebuli,
oraz sól i pieprz do smaku.
Foremkami do ciastek wycinamy z chleba serduszka. Posypujemy je startym na grubych oczkach żółtym serem. Zapiekamy kilka minut w temperaturze 160-170 stopni. Cebulę obieramy, odcinamy kilka cienkich talarków, które posłużą nam do dekoracji. Pozostałą cebulę kroimy w półtalarki i podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym. Gdy cebula będzie już rumiana, wlewamy wywar z kaczki i dusimy około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krążki cebuli rozdzielamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowych ręcznikach. Zupę wlewamy do małych filiżanek, układamy na niej po dwa chlebowe serduszka z serem oraz podsmażone krążki cebuli. Dodatkowo przybieramy natką pietruszki.
Możecie także ugotować pikantny krem z pomidorów z puszki. Potrzebować będziecie tylko:
3 puszki krojonych pomidorów,
2 kostki bulionowe,
2 ząbki czosnku,
pieprz czerwony,
kucharek meksykański
oraz do dekoracji: śmietanę 18%, natkę pietruszki, marchew, rzodkiewkę, kukurydzę w puszce, kapary i zielone oliwki.
Pomidory dokładnie miksujemy, zagotowujemy. Dodajemy kostkę rosołową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku czerwonym pieprzem oraz meksykańskim kucharkiem. Zupę nalewamy na talerze. Śmietanę miksujemy z natką pietruszki. Temperówką do warzyw z rzodkiewki i marchewki wycinamy kwiatuszki. Na zupie układamy po dwa kwiatki z rzodkiewki i jednym z marchewki. W środek marchewkowego kwiatka wkładamy oliwkę, a w środek rzodkiewkowych- kapary oraz kilka dużych ziaren kukurydzy. Szprycę lub rękaw do dekorowania ciast napełniamy śmietaną ze zmiksowaną natką pietruszki i "rysujemy" na zupie łodyżki i liście kwiatów oraz kilka kleksów z boku talerza. Na każdym kleksie układamy kilka ziarenek kukurydzy.
Miłośnikom kwaśnych smaków proponuję szybką zupę szczawiową z jajkiem, do której przygotowania potrzebujemy:
1 litr wywaru z kurczaka,
1 słoik szczawiu,
2 średnie ziemniaki,
4 jajka,
1/4 szklanki 18 % śmietany,
pieprz,
kucharek
oraz kilka łodyżek natki pietruszki do dekoracji.
Ziemniaki obieramy ze skórki, płuczemy. Pół ziemniaka kroimy w cienkie talarki, z których foremkami do ciastek wycinamy serduszka, pozostałe kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru z kurczaka. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyciągamy z wywaru ziemniaczane serduszka, które odkładamy do dekoracji, a do zupy dodajemy słoiczek szczawiu, gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę dokładnie miksujemy, dodajemy śmietanę (odrobinę zostawiamy do dekoracji) doprawiamy do smaku kucharkiem i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Gorącą zupę nalewamy na talerze, układamy na niej ćwiartki jajek oraz ziemniaczane serduszka, którym malujemy usta i oczy ze śmietany. Przybieramy niedbałymi kleksami ze śmietany i odrobiną natki pietruszki.
Mam nadzieję, że te, jak również inne moje propozycje, przygotowania i przede wszystkim podania zup, które już niebawem przedstawię, Was zaciekawią i zainspirują do poszukiwania własnej idealnej dekoracji…