Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa nie musi być nudna- część II…

Czy nie wydaje Wam się, że zupy zbyt rzadko goszczą na naszych stołach… ? Nie ma się jednak co dziwić, gdyż każdemu może się znudzić tradycyjnie podany rosół czy pomidorówka…

Czy nie wydaje Wam się, że zupy zbyt rzadko goszczą na naszych stołach… ? Nie ma się jednak co dziwić, gdyż każdemu może się znudzić tradycyjnie podany rosół czy pomidorówka…  Może spróbujecie tak, jak ja , trochę „ożywić” talerze Waszych domowników i swoje i podacie na obiad inną zupę, albo też tradycję ubierzecie w nutkę nowoczesności… Dziś do wyboru proponuję:

 

Zupę cebulową na wywarze z kaczki, do której przygotowania potrzebować będziecie:

2 średnie cebule,

 1 łyżkę masła klarowanego,

 2 szklanki wywaru z kaczki,

2 kromki chleba,

ser żółty do posypania chlebowych grzanek,

olej do smażenia talarków z cebuli,

oraz sól i pieprz do smaku.

 

Foremkami do ciastek wycinamy z chleba serduszka. Posypujemy je startym na grubych oczkach żółtym serem. Zapiekamy kilka minut w temperaturze 160-170 stopni. Cebulę obieramy, odcinamy kilka cienkich talarków, które posłużą nam do dekoracji. Pozostałą cebulę kroimy w półtalarki i podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym. Gdy cebula będzie już rumiana, wlewamy wywar z kaczki i dusimy około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krążki cebuli rozdzielamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowych ręcznikach. Zupę wlewamy do małych filiżanek, układamy na niej po dwa chlebowe serduszka z serem oraz podsmażone krążki cebuli. Dodatkowo przybieramy natką pietruszki.

 

Zupa nie musi być nudna- część II…

 

Możecie także ugotować pikantny krem z pomidorów z puszki. Potrzebować będziecie tylko:

3 puszki krojonych pomidorów,

 2 kostki bulionowe,

 2 ząbki czosnku,

pieprz czerwony,

kucharek meksykański

oraz do dekoracji: śmietanę 18%, natkę pietruszki, marchew, rzodkiewkę, kukurydzę w puszce, kapary i zielone oliwki.

 

Pomidory dokładnie miksujemy, zagotowujemy. Dodajemy kostkę rosołową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku czerwonym pieprzem oraz meksykańskim kucharkiem. Zupę nalewamy na talerze. Śmietanę miksujemy z natką pietruszki. Temperówką do warzyw z rzodkiewki i marchewki wycinamy kwiatuszki. Na zupie układamy po dwa kwiatki z rzodkiewki i jednym z marchewki. W środek marchewkowego kwiatka wkładamy oliwkę, a w środek rzodkiewkowych- kapary oraz kilka dużych ziaren kukurydzy. Szprycę lub rękaw do dekorowania ciast napełniamy śmietaną ze zmiksowaną natką pietruszki i "rysujemy" na zupie łodyżki i liście kwiatów oraz kilka kleksów z boku talerza. Na każdym kleksie układamy kilka ziarenek kukurydzy.

 

 

Miłośnikom kwaśnych smaków proponuję szybką zupę szczawiową z jajkiem, do której przygotowania potrzebujemy:

 

1 litr wywaru z kurczaka,

1 słoik szczawiu,

2 średnie ziemniaki,

4 jajka,

1/4 szklanki 18 % śmietany,

pieprz,

kucharek

oraz kilka łodyżek natki pietruszki do dekoracji.

 

Ziemniaki obieramy ze skórki, płuczemy. Pół ziemniaka kroimy w cienkie talarki, z których foremkami do ciastek wycinamy serduszka, pozostałe kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru z kurczaka. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyciągamy z wywaru ziemniaczane serduszka, które odkładamy do dekoracji, a do zupy dodajemy słoiczek szczawiu, gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę dokładnie miksujemy, dodajemy śmietanę (odrobinę zostawiamy do dekoracji) doprawiamy do smaku kucharkiem i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Gorącą zupę nalewamy na talerze, układamy na niej ćwiartki jajek oraz ziemniaczane serduszka, którym malujemy usta i oczy ze śmietany. Przybieramy niedbałymi kleksami ze śmietany i odrobiną natki pietruszki.

 

 

Mam nadzieję, że te, jak również inne moje propozycje, przygotowania i przede wszystkim podania zup, które już niebawem przedstawię, Was zaciekawią i zainspirują do poszukiwania własnej idealnej dekoracji…

 

Smakosz6 15.11.2011 11:11
zupka to dobra rzecz- idealna na zły humor i niepogodę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak