Zupa Minestore
Opublikowano: 15.12.2012

Wspaniała włoska zupa, pełna warzyw i kawałkami boczku. Bardzo sycąca. Taka akuratna na chłodne dni:)
Składniki:
- 1 cebula
- kawałek boczku wędzonego
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 500 ml buliony warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę.
Cebulę i boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej w garnku, smażymy, często mieszając.
Gdy boczek się usmaży wrzucamy warzywa chwilkę mieszamy jeszcze i zalewamy bulionem warzywnym i pomidorami w puszce, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie (ok. 10-15 min). Doprawiamy do smaku.