Faworki

Opublikowano: 16.01.2013
Faworki
Jeśli karnawał to muszą być faworki. Kilka wskazówek: im dłużej oklepujemy ręką/wałkiem ciasto tym będą większe pęcherzyki najlepsze jest najcieniej rozwałkowane ciasto- możemy sobie dopomóc maszynką do makaronu (jeśli posiadamy) smażymy na gorącym oleju

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu

Dodatkowo:

  • 1 litr oleju (do smażenia)
  • cukier puder(do posypania)

Na stolnice przesiewamy mąkę i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ręką do momentu, aż ciasto nie będzie kleić się do dłoni. Składamy na pół i oklepujemy ręką albo wałkiem przez około 20 minut. Rozwałkowujemy bardzo cienko (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Radełkiem kroimy romby (długie paski i przecinamy po ukosie ) , każdy romb nacinamy po środku. Przekładamy jeden koniec przez środek (tak aby wyszła tzw. wstążeczka).
Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni/garnku i smażymy faworki z obu stron.
Wykładamy na ręcznik papierowy i obsypujemy z obu stron cukrem pudrem.

prymat