Klastyka wśród ciast -MURZYNEK
Opublikowano: 13.01.2013

Wspomnień czar :) Moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Polecam.
Składniki na tortownicę albo formę: 32x22
Składniki:
- 1 kostka masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki *
- 4 jaja (żółtka i białka oddzielnie)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W garnku podgrzewamy: masło, cukier i mleko. Mieszamy, aż cukier się rozpuści, dodajemy kakao i dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Zagotowujemy i wystawiamy.
Odlewamy 2/3 szklanki (na polewę).
Białka ubijamy na sztywno.
Gdy lekko przestygnie masa, przesiewamy do niej mąkę, proszek do pieczenia i żółtka.Dobrze mieszamy.
Dodajemy białka i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy. Wlewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 50 minut.
Po upieczeniu polewamy polewą i odstawiamy do wystygnięcia.
*można wykorzystać do ciasta jeśli nie posiadamy w domu 2 szklanek mąki pszennej: zamiennie: 1 szklankę maki pszennej i 1 szklankę mąki krupczatki- wypróbowałam i ciasto udaje się bez zarzutu.