Pałki kurczaka w glazurze paprykowej
Opublikowano: 20.01.2013

Propozycja obiadu z piekarnika. Do pałek doskonałym dodatkiem będą ziemniaki pieczone.Pałeczki są delikatne, lekko słodkawe za sprawą papryki. Mają chrupiącą skórkę i miękkie mięso. Jeśli wolicie pikantniejszą wersję wystarczy dodać połowę papryki ostrej, a połowę słodkiej.
Składniki:
- 6 pałek kurczaka
Składniki do glazury:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- rozmaryn do posypania
Składniki glazury do polewania:
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczkę papryki słodkiej
- 1 łyżka miodu
Składniki glazury mieszamy w miseczce, każdą pałkę maczamy i nacieramy glazurą, kładziemy do naczynia żaroodpornego albo brytfanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut (co jakiś czas polewając mieszanką glazury do polewania).
W tym samym czasie co pieczemy pałki możemy wstawić do piekarnika ziemniaki.