Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pałki kurczaka w glazurze paprykowej

Propozycja obiadu z piekarnika. Do pałek doskonałym dodatkiem będą ziemniaki pieczone.Pałeczki są delikatne, lekko słodkawe za sprawą papryki. Mają chrupiącą skórkę i miękkie mięso. Jeśli wolicie pikantniejszą wersję wystarczy dodać połowę papryki ostrej, a połowę słodkiej.

Pałki kurczaka w glazurze paprykowej

Składniki:

  • 6 pałek kurczaka 

Składniki do glazury:

  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki czosnku 
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • rozmaryn do posypania 

Składniki glazury do polewania:

  • 1/3 szklanki wody 
  • 1 łyżeczkę papryki słodkiej 
  • 1 łyżka miodu 
Składniki glazury mieszamy w miseczce, każdą pałkę maczamy i nacieramy glazurą, kładziemy do naczynia żaroodpornego albo brytfanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut (co jakiś czas polewając mieszanką glazury do polewania).
W tym samym czasie co pieczemy pałki możemy wstawić do piekarnika ziemniaki. 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak