Zupa meksykańska z pulpecikami

Opublikowano: 29.11.2012
Autor: Cukiereczek13
Zupa meksykańska z pulpecikami
Nic tak nie cieszy po powrocie do domu z pracy, szkoły jesienną porą niż miska rozgrzewającej zupy. Rozgrzeję Was po meksykańsku ;)

Bogata w składniki, sycąca zupa z pewnością "przeniesie" Was do Meksyku.


Zupa meksykańska z pulpecikami

 

Uroku zupie dodają pulpeciki, które ładnie się prezentują na talerzu.

Zupa jest smaczna, sycąca i kolorowa.

 

 

Zupa meksykańska z pulpecikami

 

Zupa meksykańska z pulpecikami

 

SKŁADNIKI:

1/2 kg mięsa mielonego,

2 cebule,

kukurydza w puszce,

fasola czerwona w puszce,

3 ząbki czosnku,

papryka kolorowa,

kilka sztuk pieczarek,

1 l bulion,

majeranek,

wegeta,

pieprz cayenne,

papryka słodka,

papryka ostra,

pieprz,

Sól,

koncentrat pomidorowy


PRZYGOTOWANIE:

Na masełku szklimy cebule pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Z mięsa mielonego robimy małe pulpeciki (jest to pracochłonne, ale efekt jest tego wart - zamiast pulpecików można spokojnie mięsko usmażyć z cebulą i czosnkiem) i smażymy z cebulą dodając wegety i koncentratu pomidorowego wg uznania.

 

Zupa meksykańska z pulpecikami

 

W między czasie przygotowujemy bulion. Po upieczeniu mięso przekładamy do bulionu. Paprykę kolorową (mały kawałek każdej z nich) kroimy w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i razem chwilkę smażymy na patelni.

 

Zupa meksykańska z pulpecikami

 

Dodajemy je do bulionu z mięsem. Całość gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę, doprawiamy do smaku przyprawami. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut.

 

Zupa meksykańska z pulpecikami

 

Można podawać z nachosami jak i świeżym pieczywem.

 

Zupa meksykańska z pulpecikami

 

Smacznego ;)

prymat