Przekąski na Sylwestra

Krążki bagietki z pastą z tuńczyka

1 bagietka,
papryka czerwona 1/2,
papryka zielona 1/2,
papryka żółta 1/2,
cebula czerwona 1,
puszka tuńczyka w sosie własnym,
2 łyżki serka śmietankowego,
1 łyżka majonezu,
sól,
pieprz
Myślę, że wielu z Was zaskoczyłby wygląd i smak tych "pączków". Przyrządziłam je pierwszy raz na parapetówkę. Zostały hitem imprezy, każdy podziwiał te amerykańskie "lizaki" :) W końcu warto czasem poczuć się po amerykańsku :) Kiełbaski wyglądające jak pączki to jedna z najpopularniejszych przekąsek w Ameryce. Sprzedawane są na ulicach, głównie w centrach miast jak również na dworcach. Co ciekawe, można je również znaleźć w supermarketach jako mrożonki. Corn dog obchodzą w Stanach swoje święto - National Corndog Day w pierwszą sobotę marca.
Corn dog
mąka kukurydziana 2/3 szklanki,
mąka pszenna 2/3 szklanki,
cukier 2 łyżeczki,
sól 1 łyżeczka,
1 jajko,
pieprz 1/2 łyżeczki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
maślanka 1 szklanka,
olej do głębokiego smażenia,
kiełbaski lub parówki
Przygotowanie:
Na Sylwestra przygotowuję sie również różne sałątki i koreczki. Jeżeli mowa o koreczkach to musi znaleźć się w nich ser feta. Proponuje Wam taki w marynacie :) Można go równiez zjadać samego lub dodać do sałatek.
Marynowany ser feta

SKŁADNIKI:
ser feta 100g,
1 papryczka chili,
oliwa z oliwek,
zioła prowansalskie,
oregano,
papryka słodka,
papryka ostra
PRZYGOTOWANIE:
Ser feta kroimy w kostkę 1 cm. Papryczkę chili dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części. Do słoiczka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, wsypujemy około 1/5 łyżeczki każdej z przypraw: ziół prowansalskich, oregano oraz papryki słodkiej i ostrej. Następnie małą łyżeczką mieszamy oliwę z przyprawami. Do słoiczka wkładamy połowę sera feta i papryczki. Ponownie wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy i układamy drugą porcję sera i papryki. Wierzch posypujemy jeszcze przyprawami i zalewamy oliwą do końca słoiczka. Ważne, żeby ser znajdował się cały w oliwie. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na kilka dni.
Jeżeli szukacie "grubszej", ale i bardziej efektownej przekąski polecam terriny, np. taką z cukinią:
Terrina z cukinii
3 średnie cukinie(2 większe + 1 mniejsza),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
50 dag półtłustego twarogu,
2 pomidory,
5–6 połówek suszonych pomidorów w zalewie,
30 dag sera feta,
sok z cytryny,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie dokładnie myjemy i odkrawamy końce. Dwie z nich kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie około 3 minut, żeby zmiękły. Po wystudzeniu osuszamy je papierowymi ręcznikami. Keksówkę wykładamy folią spożywczą i wykładamy ją paskami cukinii.Trzecią z cukinię kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulkę, a następnie dodajemy cukinię i dusimy do miękkości przyprawiając ją solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy je w kostkę. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie paski.Twaróg odciskamy z wody. Miksujemy go razem z serem feta. Do masy serowej dodajemy uduszoną cukinię z cebulką, pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i ziołami. Masę serową przekładamy do keksówki, wszystko ugniatamy łyżką i przykrywamy wystającymi plastrami cukinii. Przekładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po schłodzeniu terrinę wyjmujemy z formy i odwracamy do góry nogami. Kroimy ją w cienkie plastry.
Żadna impreza nie może obejść się bez sałatki ... :)
Meksykański Król Imprezy
500 g pieczarek,
500 g mięsa mielonego,
2 czerwone cebule,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
pół główki sałaty lodowej,
4 pomidory,
200 g sera żółtego,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka czerwonej fasoli,
0,5 l gęstego jogurtu naturalnego,
6 łyżek majonezu,
paczka chipsów tortilla,
papryka ostra,
pieprz,
sól
Jeszcze jeden pomysł na fajną przekąskę, tym razem niebanalne kanapeczki:
Tostowe zawijaski z serem i pomidorami

SKŁADNIKI:
chleb tostowy,
sos pesto,
1 jajko,
suszone pomidory,
oregano,
ser biały w plastrach
PRZYGOTOWANIE:
Chleb tostowy kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy na grubość 1-2 mm, odcinamy skórki dookoła. Tak przygotowane kromki smarujemy zielonym sosem pesto. Na pesto układamy plasterek białego sera i większego suszonego pomidora (osuszonego z zalewy), tosta delikatnie zwijamy i ostrożnie obtaczamy w rozbełtanym jajku, a następnie w oregano. Tosta smażymy na wolnym ogniu w niezbyt dużej ilości oleju na złoty kolor. Po upieczeniu ostrym nożem kroimy go na plasterki i układamy na talerzu.
Kanapkowe biedronki

Oliwki czarne,
pomidorki koktajlowe,
serek Almette,
Szczypiorek cienki,
kiełki rzodkiewki
Pmysł na bardzo prostą do przygotowania, słodką przekąskę. Meksykańskie racuszki, bo o nich mowa, sprawdzą się jako deser, ale również świetnie uzupełnią imprezowe menu. Tym bardziej możemy przygotować je na powitanie Nowego Roku, z pewnością osłodzą imprezę sylwestrową :)
Meksykańskie racuszki z cynamonem
Składniki:
1 szklanka mąki,
1/2 szklanki ciepłej wody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżka brązowego cukru,
miód,
szczypta cynamonu,
owoc granatu,
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie: