Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekąski na Sylwestra

Święta, święta i po świętach ... Czas na przygotowania do Sylwestra :) Pewnie wielu z Was spędzi Sylwestra bawiąc się wspólnie z bliskimi na tzw. domówkach. A na takiej domówce nie może zabraknąć fajnych i smacznych przekąsek czy przystawek. Podpowiadam jak przygotować fajne przystawki na imprezę sylwestrową :)

Przekąski na Sylwestra

Podpowiem Wam jak można ciekawie wykorzystać bagietkę, pastę z tuńczyka i kolorową paprykę. To połączenie jest naprawdę super. Nafaszerowana bagietka pocięta na krążki będzie prezentowała się rewelacyjnie na imprezowym stole :)

Krążki bagietki z pastą z tuńczyka



Przekąski na Sylwestra
Składniki:

1 bagietka,

papryka czerwona 1/2,

papryka zielona 1/2,

papryka żółta 1/2,

cebula czerwona 1,

puszka tuńczyka w sosie własnym,

2 łyżki serka śmietankowego,

1 łyżka majonezu,

sól,

pieprz
Przygotowanie:
 
Tuńczyka osączamy z zalewy, przekładamy do miseczki i lekko rozgniatamy widelcem. Do miseczki dodajemy serek śmietankowy i majonez. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulą obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę oraz cebulę dodajemy do tuńczyka, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bagietkę kroimy w poprzek na 3 części i wydrążamy jej środek, a następnie napełniamy je przygotowaną pastą. Tak nafaszerowane bagietki owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki każdą z bagietek kroimy na plasterki. Życzę smacznego ;)



Myślę, że wielu z Was zaskoczyłby wygląd i smak tych "pączków". Przyrządziłam je pierwszy raz na parapetówkę. Zostały hitem imprezy, każdy podziwiał te amerykańskie "lizaki" :) W końcu warto czasem poczuć się po amerykańsku :) Kiełbaski wyglądające jak pączki to jedna z najpopularniejszych przekąsek w Ameryce. Sprzedawane są na ulicach, głównie w centrach miast jak również na dworcach. Co ciekawe, można je również znaleźć w supermarketach jako mrożonki. Corn dog obchodzą w Stanach swoje święto - National Corndog Day w pierwszą sobotę marca.

Corn dog

 

Przekąski na Sylwestra

Składniki:

mąka kukurydziana 2/3 szklanki,

mąka pszenna 2/3 szklanki,

cukier 2 łyżeczki,

sól 1 łyżeczka,

1 jajko,

pieprz 1/2 łyżeczki,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

maślanka 1 szklanka,

olej do głębokiego smażenia,

kiełbaski lub parówki

 Przygotowanie:
 
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy cukier, sól i pieprz i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy maślankę i jajko, całość miksujemy na gładką masę. Kiełbasę kroimy na mniejsze części (parówki najlepiej na 3), można je obkroić, żeby były zaokrąglone. Kiełbaski nadziewamy na wykałaczki. Tak przygotowane kiełbaski maczamy w cieście. W rondelku rozgrzewamy olej. Kiełbaski po obtoczeniu w cieście smażymy dosłownie chwilkę na rumiano w rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy je na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Można jeść je z ketchupem. Wyglądają i smakują świetnie. Życzę smacznego :)



Na Sylwestra przygotowuję sie również różne sałątki i koreczki. Jeżeli mowa o koreczkach to musi znaleźć się w nich ser feta. Proponuje Wam taki w marynacie :) Można go równiez zjadać samego lub dodać do sałatek.

Marynowany ser feta

Przekąski na Sylwestra

SKŁADNIKI:


ser feta 100g,

1 papryczka chili,

oliwa z oliwek,

zioła prowansalskie,

oregano,

papryka słodka,

papryka ostra

PRZYGOTOWANIE:

Ser feta kroimy w kostkę 1 cm. Papryczkę chili dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części. Do słoiczka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, wsypujemy około 1/5 łyżeczki każdej z przypraw: ziół prowansalskich, oregano oraz papryki słodkiej i ostrej. Następnie małą łyżeczką mieszamy oliwę z przyprawami. Do słoiczka wkładamy połowę sera feta i papryczki. Ponownie wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy i układamy drugą porcję sera i papryki. Wierzch posypujemy jeszcze przyprawami i zalewamy oliwą do końca słoiczka. Ważne, żeby ser znajdował się cały w oliwie. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na kilka dni. 

 


 

Jeżeli szukacie "grubszej", ale i bardziej efektownej przekąski polecam terriny, np. taką z cukinią:

Terrina z cukinii

 

Przekąski na Sylwestra

SKŁADNIKI:

3 średnie cukinie(2 większe + 1 mniejsza),

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

50 dag półtłustego twarogu,

2 pomidory,

5–6 połówek suszonych pomidorów w zalewie,

30 dag sera feta,

sok z cytryny,

zioła prowansalskie,

sól,

pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie dokładnie myjemy i odkrawamy końce. Dwie z nich kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie około 3 minut, żeby zmiękły. Po wystudzeniu osuszamy je papierowymi ręcznikami. Keksówkę wykładamy folią spożywczą i wykładamy ją paskami cukinii.Trzecią z cukinię kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulkę, a następnie dodajemy cukinię i dusimy do miękkości przyprawiając ją solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy je w kostkę. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie paski.Twaróg odciskamy z wody. Miksujemy go razem z serem feta. Do masy serowej dodajemy uduszoną cukinię z cebulką, pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i ziołami. Masę serową przekładamy do keksówki, wszystko ugniatamy łyżką i przykrywamy wystającymi plastrami cukinii. Przekładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po schłodzeniu terrinę wyjmujemy z formy i odwracamy do góry nogami. Kroimy ją w cienkie plastry. 

 


Żadna impreza nie może obejść się bez sałatki ... :)

Przedstawiam Wam pomysł na bardzo widowiskową sałatkę, a jednocześnie bardzo pożywną - znajdziecie w niej wszytsko: od warzyw po mięso i chipsy. Z pewnością zakoczycie nią gości, zrobi furorę na imprezach i prywatkach. To mój zdecydowany hit w sezonie imprezowym :)

 


Meksykański Król Imprezy

 

Przekąski na Sylwestra

 

Składniki:

500 g pieczarek,

500 g mięsa mielonego,

2 czerwone cebule,

4 łyżki koncentratu pomidorowego,

pół główki sałaty lodowej,

4 pomidory,

200 g sera żółtego,

1 puszka kukurydzy,

1 puszka czerwonej fasoli,

0,5 l gęstego jogurtu naturalnego,

6 łyżek majonezu,

paczka chipsów tortilla,

papryka ostra,

pieprz,

sól
Przygotowanie:
 
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso mielone podsmażamy z odrobiną tłuszczu na patelni. W połowie smażenia dodajemy cebulę, doprawiamy do smaku przyprawami. Przed końcem smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Następnie mięso studzimy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy je na masełku. Sałatkę układamy warstwowo. Na spód dużej miski układamy porwaną sałatę lodową. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i układamy na sałacie. Na pomidory kładziemy wystudzone mięso, a na mięso pieczarki. Na pieczarkach układamy odsączoną z zalewy kukurydzę, a następnie fasolę. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w zapałki. Posypujemy nim sałatkę. Z chipsów układamy koronę, a resztę kruszymy posypując sałatkę. Sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin do przegryzienia. Życzę smacznego ;)




Jeszcze jeden pomysł na fajną przekąskę, tym razem niebanalne kanapeczki:

Tostowe zawijaski z serem i pomidorami


Przekąski na Sylwestra

SKŁADNIKI:

chleb tostowy,

sos pesto,

1 jajko,

suszone pomidory,

oregano,

ser biały w plastrach

PRZYGOTOWANIE:

Chleb tostowy kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy na grubość 1-2 mm, odcinamy skórki dookoła. Tak przygotowane kromki smarujemy zielonym sosem pesto. Na pesto układamy plasterek białego sera i większego suszonego pomidora (osuszonego z zalewy), tosta delikatnie zwijamy i ostrożnie obtaczamy w rozbełtanym jajku, a następnie w oregano. Tosta smażymy na wolnym ogniu w niezbyt dużej ilości oleju na złoty kolor. Po upieczeniu ostrym nożem kroimy go na plasterki i układamy na talerzu.

 



Kanapka z pomysłem ... czyli biedronka na kanapce ;)
Pomysł na przekąskę z przymrużeniem oka, na szybką i ciekawą przystawkę czy po prostu kanapkę dla niejadków.
Niekiedy trzeba się natrudzić, żeby dzieci coś zjadły. Z pomocą przychodzą fantazyjne kanapki czy dania, przedstawiające zwierzątka, roślinki czy postaci z bajek. To jedna z  takich propozycji.
Taka mini kanapka sprawdzi się również na imprezach. Biedroneczki naprawdę szybko znikają z talerza.

Kanapkowe biedronki

Przekąski na Sylwestra

Składniki:
krakersy,
Oliwki czarne,

pomidorki koktajlowe,

serek Almette,

Szczypiorek cienki,

kiełki rzodkiewki
Przygotowanie:
 
Proponuje podanie biedronek na krakersach, ale można podawać je też na chlebie czy też andrutach itp. Dzieci z pewnością będą się nimi zajadały. Każdy z krakersów smarujemy serkiem Almette. Serek posypujemy pokrojonym szczypiorkiem lub kiełkami (tak powstaje trawka dla biedronki) - mogą to być dowolne kiełki. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki (można wykroić miejsce po szypułce) i ostrożnie układamy na krakersie (i mamy gotowe skrzydełka biedronki). Następnie kładziemy jedną czarną oliwkę, zaś w nią wkładamy szczypiorek (w ten sposób powstaje główka i czułki). Życzę smacznego :)



Pmysł na bardzo prostą do przygotowania, słodką przekąskę. Meksykańskie racuszki, bo o nich mowa, sprawdzą się jako deser, ale również świetnie uzupełnią imprezowe menu. Tym bardziej możemy przygotować je na powitanie Nowego Roku, z pewnością osłodzą imprezę sylwestrową :)
Racuszki różnią się od znanych w Polsce pulchnych i mięciutkich racuszków. Są trochę gumowate i twardsze. Dopiero, gdy przesiąkną cynamonowym miodem stają się mięciutkie, słodkie i nie można się im oprzeć. Ich smak świetnie dopełniają soczyste ziarna granatu. Mam nadzieję, że zakochacie się w nich tak jak ja :)

Meksykańskie racuszki z cynamonem

 

Przekąski na Sylwestra

 

Składniki:


1 szklanka mąki,

1/2 szklanki ciepłej wody,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1/2 łyżeczki soli,

1 łyżka brązowego cukru,

miód,

szczypta cynamonu,

owoc granatu,

olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

 
Do miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Wlewamy ciepłą wodą i wszystko razem wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto posypujemy z wierzchu mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na stolnicy na placek grubości 5mm. Z ciasta wycinamy kształty kwadratów. Ciasta nie radzę wałkować więcej razy niż 2-3, bo racuszki wyjdą nam za twarde. W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy kwadraty ciasta. Smażymy je na rumiano z obu stron aż napęcznieją, najlepiej na średnim ogniu. Wykładamy je i osączamy na papierowym ręczniku.Miód podgrzewamy ze szczyptą cynamonu i polewamy nim gotowe racuszki. Racuszki podajemy z ziarenkami granatu. Życzę smacznego ;)
Paweł10 30.12.2012 23:27
Jakie fajne te Twoje przekąski :-) Muszę te bagietki zrobić :-) super są :-)
Zuzelka 30.12.2012 10:02
Ciekawie wyglądają i pewnie pysznie smakują te racuszki cynamonowe :) jutro się za nie zabiorę. Pozdrawiam.
SmakChwili 29.12.2012 15:59
pyszności, pyszności i jeszcze raz pyszności.. Z pewnością wykorzystam coś z podanego zestawu .. wybór będzie trudny ..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak