Makaron - dobry, bo domowy!

Samo przygotowania zajmuje troszkę czasu więc lepiej zrobić taki makaron od razu z większej ilości składników.
Jeżeli macie maszynki do makaronu to na pewno przyspieszą one cały proces.
Przygotowany makaron można później zamrozić i cieszyć się jego smakiem o każdej porze dnia i nocy.
Domowy makaron
Składniki:
mąka pszenna 200g,
2 jajka,
1 łyżeczka letniej wody,
szczypta soli


Gdy ciasto będzie gotowe dzielimy go na 2 części. Jedną z nich zawijamy w folię aluminiową i na chwilę odkładamy. Drugą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, na około 1-2mm.

Po rozwałkowaniu placek odkładamy do przeschnięcia, np. na ściereczce zawieszonej na krześle. W tym czasie rozwałkowujemy drugą część ciasta.

Drugi placek rozkładamy na ściereczce, a pierwszy kroimy. Kroimy albo w długie, cienkie paski albo w krótki, cienkie nitki. Zagotowujemy wodę z odrobiną soli.

Makaron gotujemy około 3 minut, aż będzie miękki. Woda powinna się cały czas mocno gotować. Po ugotowaniu wyjmujemy na durszlak i płuczemy pod bieżącą wodą. Życzę smacznego :)

Przedstawie Wam teraz moje propozycje podania makaronu domowego.
Tagliatelle ze szpinakiem i słonecznikiem
Szpinak to zmora dzieciństwa. Istnieją jego zwolennicy jak i przeciwnicy. Ja należę do tych lubujących się w potrawach ze szpinakiem.
Postanowiłam wykorzystać zrobiony domowy makaron tagliatelle i połączyłam go ze szpinakiem, do którego dodałam śmietanę. Danie wyszło naprawdę pyszne ;) Całość zwieńczyłam prażonymi ziarnami słonecznika.
Gdyby ktoś w dzieciństwie serwował Wam takie potrawy na pewno lubilibyście teraz szpinak :p

Składniki:
makaron tagliatelle 500g,
śmietana 30% 200ml,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
szpinak mrożony 420g,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
ziarna słonecznika
Przygotowanie:
Domowy makaron smażony z jajkiem i boczkiem
Składniki:
ugotowany domowy makaron nitki 300g,
boczek 100g,
2-3 jajka,
smalec
Przygotowanie:
Taki makaron domowy można przygotować również na święta :)