Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron - dobry, bo domowy!

Jeśli choć raz spróbujecie domowego makaronu to z pewnością zapomnicie o makaronie ze sklepowej półki. Taki makaron robiła moja mama i babcia, dziś przygotowałam go ja :)

 

Makaron - dobry, bo domowy!

 

 

Samo przygotowania zajmuje troszkę czasu więc lepiej zrobić taki makaron od razu z większej ilości składników.
Jeżeli macie maszynki do makaronu to na pewno przyspieszą one cały proces.
Przygotowany makaron można później zamrozić i cieszyć się jego smakiem o każdej porze dnia i nocy.

 

Domowy makaron

 

Makaron - dobry, bo domowy!

 

Składniki:

mąka pszenna 200g,

2 jajka,

1 łyżeczka letniej wody,

szczypta soli

Przygotowanie:


Makaron - dobry, bo domowy!

Z mąki usypujemy górkę, robimy w niej zagłębienie i wbijamy jajka oraz dodajemy szczyptę soli. Całość zagniatamy dodając wody. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie jednolite, około 15-20 minut.



Makaron - dobry, bo domowy!


Gdy ciasto będzie gotowe dzielimy go na 2 części. Jedną z nich zawijamy w folię aluminiową i na chwilę odkładamy. Drugą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, na około 1-2mm.



Makaron - dobry, bo domowy!



Po rozwałkowaniu placek odkładamy do przeschnięcia, np. na ściereczce zawieszonej na krześle. W tym czasie rozwałkowujemy drugą część ciasta.



Makaron - dobry, bo domowy!



Drugi placek rozkładamy na ściereczce, a pierwszy kroimy. Kroimy albo w długie, cienkie paski albo w krótki, cienkie nitki. Zagotowujemy wodę z odrobiną soli.



Makaron - dobry, bo domowy!


Makaron gotujemy około 3 minut, aż będzie miękki. Woda powinna się cały czas mocno gotować. Po ugotowaniu wyjmujemy na durszlak i płuczemy pod bieżącą wodą. Życzę smacznego :)



Makaron - dobry, bo domowy!



Przedstawie Wam teraz moje propozycje podania makaronu domowego.



Tagliatelle ze szpinakiem i słonecznikiem

 

 

Szpinak to zmora dzieciństwa. Istnieją jego zwolennicy jak i przeciwnicy. Ja należę do tych lubujących się w potrawach ze szpinakiem.
Postanowiłam wykorzystać zrobiony domowy makaron tagliatelle i połączyłam go ze szpinakiem, do którego dodałam śmietanę. Danie wyszło naprawdę pyszne ;) Całość zwieńczyłam prażonymi ziarnami słonecznika.
Gdyby ktoś w dzieciństwie serwował Wam takie potrawy na pewno lubilibyście teraz szpinak :p



Makaron - dobry, bo domowy!


Składniki:

makaron tagliatelle 500g,
śmietana 30% 200ml,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
szpinak mrożony 420g,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
ziarna słonecznika


 Przygotowanie:
 
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ja użyłam przygotowanego wcześniej makaronu domowego. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na patelni, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy wszystko jeszcze chwilkę razem. Następnie dodajemy szpinak i całość smażymy do całkowitego rozmrożenia szpinaku. Gdy to nastąpi całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Następnie dodajemy śmietanę i całość szybko mieszamy. Szpinak gotujemy do momentu zgęstnienia sosu do pożądanej konsystencji. Zmniejszamy ogień i dodajemy makaron. Dokładnie mieszamy i podajemy. 
Na drugiej patelni prażymy ziarna słonecznika. Makaron ze szpinakiem posypujemy słonecznikiem i podajemy. Życzę smacznego :)






Domowy makaron smażony z jajkiem i boczkiem

 

Zdarza Wam się nie mieć pomysłu na obiad? W lodówce pustki? 
Dobry kucharz potrafi wyczarować coś z niczego :) Zaprezentuję Wam pomysł na szybki, prosty i tani obiad. Wystarczą jajka, mąka i trochę boczku - a słowo "obiad" nabierze nowego znaczenia. 
Najlepiej sprawdzi się makaron domowy - lepiej się podpiecze, będzie o wiele smaczniejszy od tego kupionego w sklepie. Nie powinien być to dopiero co zrobiony makaron, dobrze będzie jeżeli poleży 1-2 dni w lodówce. Jest to więc również sposób na wykorzystanie niezjedzonego makaronu.
Wystarczy więc, że makaron przygotujemy wcześniej i mamy obiad w 10 minut. 
Prawda, że fajnie? :)

 

 

Makaron - dobry, bo domowy!




Składniki:
ugotowany domowy makaron nitki 300g,
boczek 100g,
2-3 jajka,
smalec

Przygotowanie:
 
Do dania użyłam makaronu domowego.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni. Nie wylewamy tłuszczu pozostałego po smażeniu boczku - smażymy na nim makaron. Wkładamy makaron i smażymy około 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy boczek i mieszamy. Zmniejszamy ogień i wbijamy jajka. Szybko i dokładnie mieszamy, aby jajka połączyły się z makaronem. Całość smażymy do momentu aż jajka się zetną. Życzę smacznego :)


Taki makaron domowy można przygotować również na święta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak