Sałatka śledziowa z buraczkami, jabłkiem i zielonym groszkiem
Sałatka, która oprócz smaku, zachwyca wyglądem. Na świątecznym stole będzie prezentowała się bardzo efektownie. Świetnie współgrają ze sobą warstwy buraczków i śledziowa, do tego finezyjne ułożenie, kilka listków natki do ozdoby i efekt murowany.
2 płaty śledziowe marynowane w occie,
1 jabłko,
4-5 małych buraczków,
2 ziemniaki,
1/2 puszki groszku konserwowego,
1 mała cebula,
2 ogórki kiszone,
3 łyżki majonezu,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
pieprz,
cukier,
sól,
ocet jabłkowy,
natka pietruszki posiekana 1 łyżka
Śledzie z koperkiem
2 płaty śledziowe (ok 200g),
1 mała cebula,
50ml oleju,
2 łyżki posiekanego drobno koperku,
świeżo zmielony pieprz
Śledzie z rodzynkami i orzechami
Bardzo efektowna propozycja podania śledzi, zachwyci Was na świątecznym stole i nie tylko :) Coś pysznego dla podniebienia i pięknego dla oczu :)
Śledzie tak przygotowane mają fajny, charakterystyczny smak.
Zniechęcić może niektórych dodatek słodkich rodzynek, ale zapewniam Was, że połączone z orzechami i gorczycą dają kapitalny smak.
Nie przekonacie się dopóki sami nie spróbujecie :p
2 płaty śledziowe (ok. 200g),
rodzynki 40g,
orzechy włoskie 40g,
1 mała cebula,
olej 50ml,
musztarda francuska 2 łyżeczki,
posiekana natka pietruszki 2 łyżki,
pieprz kolorowy
Śledzie pod pierzynką z buraczkami
Jedna z moich ulubionych sałatek śledziowych. Uwielbiam sałatki warstwowe, bo tak świetnie prezentują się w szklanych salaterkach. Ta z pewnością do takich należy. Śledzie i buraczki pasują do siebie idealnie.
Składniki:
4-5 ogórków konserwowych,
3 ugotowane ziemniaki,
3 ugotowane buraczki,
1 duża cebula,
majonez,
4 jajka,
pieprz,
szczypiorek
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w wodzie. Następnie kroimy je w kostkę i układamy na dnie miski. Smarujemy je warstwą majonezu i posypujemy pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, układamy ją jako kolejną warstwę. Korniszony kroimy w kostkę i układamy na cebuli. Ugotowane ziemniaki studzimy i kroimy w kostkę. Układamy je na ogórkach. Całość ponownie smarujemy majonezem i oprószamy pieprzem. Buraki gotujemy, po wystudzeniu ścieramy je na grubych oczkach tarki. Odciskamy nadmiar soku powstałego podczas ścierania i układamy w misce. Kolejno smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy startymi na drobnych oczkach tarki jajkami i posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę wstawiamy do lodówki do przegryzienia.Życzę smacznego :)
Ciekawe, które śledzie Wy wybierzecie? :)