Śledzie zagościły na świątecznym stole

Opublikowano: 13.12.2012
Autor: Cukiereczek13
Śledzie zagościły na świątecznym stole
Na naszych świątecznych stołach królują przede wszystkim ryby, a wśród nich śledzie. Śledzia możemy przygotować na kilka sposobów - wybierzcie coś dla siebie ;)

Śledzie zagościły na świątecznym stole

 

Sałatka śledziowa z buraczkami, jabłkiem i zielonym groszkiem


Sałatka, która oprócz smaku, zachwyca wyglądem. Na świątecznym stole będzie prezentowała się bardzo efektownie. Świetnie współgrają ze sobą warstwy buraczków i śledziowa, do tego finezyjne ułożenie, kilka listków natki do ozdoby i efekt murowany. 
Jabłko świetnie sprawdziło się w połączeniu ze śledziem.
Do swojej sałatki użyłam śledzi marynowanych w occie, ale można użyć też tych zwykłych, po namoczeniu.

 

Śledzie zagościły na świątecznym stole

 

Składniki:

2 płaty śledziowe marynowane w occie,

1 jabłko,

4-5 małych buraczków,

2 ziemniaki,

1/2 puszki groszku konserwowego,

1 mała cebula,

2 ogórki kiszone,

3 łyżki majonezu,

3 łyżki jogurtu naturalnego,

pieprz,

cukier,

sól,

ocet jabłkowy,

natka pietruszki posiekana 1 łyżka
Przygotowanie:
 
Buraczki i ziemniaki gotujemy w osolonej w mundurkach wodzie aż do miękkości. Po ugotowaniu obieramy je. Buraczki ścieramy na tarce, na grubych oczkach, zaś ziemniaki kroimy w kostkę. Z buraków odciskamy nadmiar soku. Dodajemy do nich pokrojoną drobno cebulkę i doprawiamy solą, pieprze, cukrem i octem jabłkowym do smaku. Można dodać również odrobinę oliwy z oliwek. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w cienkie paski. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, ogórki, śledzie, natkę pietruszki, odsączony groszek konserwowy i jabłko. Majonez i jogurt mieszamy ze sobą, doprawiamy pieprzem i łączymy ze składnikami znajdującymi się w miseczce. W półmisku układamy na przemian buraczki i śledzie z sosem. Przed podaniem dekorujemy natką. Życzę smacznego ;)


Śledzie z koperkiem

 

Tak naprawdę są to zwykłe śledzie, ale wzbogacone pięknie pachnącym zielonym koperkiem. Niby nic, bo taki zwykły koperek, ale sprawi, że śledzie będą troszkę inaczej smakowały i bardzo świeżo wyglądały.
Z powodzeniem taka wersję śledzi możecie przygotować na świąteczny stół.


Śledzie zagościły na świątecznym stole

Składniki:

2 płaty śledziowe (ok 200g),

1 mała cebula,

50ml oleju,

2 łyżki posiekanego drobno koperku,

świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
 
Płaty śledziowe przygotowujemy wcześniej, moczymy je zmieniając wodę co godzinę. Koperek drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Po wyjęciu z wody filety osuszamy papierowymi ręcznikami. Następnie kroimy je w paseczki. Śledzie układamy w misce. Posypujemy je pokrojoną cebulką. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i nakrywamy koperkiem. Zalewamy olejem i mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem posypać możemy je odrobiną świeżego koperku. Świetnie smakują ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego :)



Śledzie z rodzynkami i orzechami

 

Bardzo efektowna propozycja podania śledzi, zachwyci Was na świątecznym stole i nie tylko :) Coś pysznego dla podniebienia i pięknego dla oczu :)
Śledzie tak przygotowane mają fajny, charakterystyczny smak.
Zniechęcić może niektórych dodatek słodkich rodzynek, ale zapewniam Was, że połączone z orzechami i gorczycą dają kapitalny smak.
Nie przekonacie się dopóki sami nie spróbujecie :p

 

Śledzie zagościły na świątecznym stole


Składniki:

2 płaty śledziowe (ok. 200g),

rodzynki 40g,

orzechy włoskie 40g,

1 mała cebula,

olej 50ml,

musztarda francuska 2 łyżeczki,

posiekana natka pietruszki 2 łyżki,

pieprz kolorowy
Przygotowanie:
 
Filety moczymy w wodzie zmieniając wodę co godzinę. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy około 5 minut. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Orzechy włoskie kruszymy na mniejsze części. Filety śledziowe po wyjęciu z wody osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy w małe paseczki. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy rodzynki, cebulkę, orzechy i natkę. Dokładnie całość mieszamy. Kolejno do miseczki dokładamy śledzie i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 24h. Przed podaniem oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Życzę smacznego :)


 

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Jedna z moich ulubionych sałatek śledziowych. Uwielbiam sałatki warstwowe, bo tak świetnie prezentują się w szklanych salaterkach. Ta z pewnością do takich należy. Śledzie i buraczki pasują do siebie idealnie.

 

Śledzie zagościły na świątecznym stole

 

Składniki:

5-6 filetów śledziowych,
4-5 ogórków konserwowych,

3 ugotowane ziemniaki,

3 ugotowane buraczki,

1 duża cebula,

majonez,

4 jajka,

pieprz,

szczypiorek

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie. Następnie kroimy je w kostkę i układamy na dnie miski. Smarujemy je warstwą majonezu i posypujemy pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, układamy ją jako kolejną warstwę. Korniszony kroimy w kostkę i układamy na cebuli. Ugotowane ziemniaki studzimy i kroimy w kostkę. Układamy je na ogórkach. Całość ponownie smarujemy majonezem i oprószamy pieprzem. Buraki gotujemy, po wystudzeniu ścieramy je na grubych oczkach tarki. Odciskamy nadmiar soku powstałego podczas ścierania i układamy w misce. Kolejno smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy startymi na drobnych oczkach tarki jajkami i posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę wstawiamy do lodówki do przegryzienia.Życzę smacznego :)

 

 

Ciekawe, które śledzie Wy wybierzecie? :)


prymat