Ananasowiec w kwiatach

Opublikowano: 02.02.2013
Autor: Cukiereczek13
Ananasowiec w kwiatach
Wspaniałe kwiaty przygotowane z ananasa to rozkosz dla oczu i podniebienia - przekonajcie się sami :-)
Mam dla Was ciasto, które zachwyca wyglądem - piękne, ananasowe kwiaty dodają mu ogromnego uroku. Kwiaty te są bardzo popularne na stronach anglo-języcznych. Tak mnie zachwyciły, zrobiły na mnie ogromne wrażenie, że postanowiłam je mieć w swojej kuchni.  Przygotowanie kwiatków ananasowych jest dość proste, ale pracochłonne. Uwierzcie mi jednak, że zaskoczycie nimi swoich gości. I to jest to co lubię w gotowaniu - zaskakiwanie :)



Do kwiatków wymyśliłam szybki sernik na zimno i ciasto gotowe :)


Ananasowiec w kwiatach







Składniki:

MASA ŚMIETANOWA
:

kefir 400g,

śmietana 18% 400g,

cukier ¾ szklanki,

żelatyna 20g,

mleko ½ szklanki,

masło do wysmarowania formy

GALARETKA ANANASOWA
:

zalewa z ananasa 275ml,

żelatyna 10g,

woda 1/3 szklanki,

KWIATY Z ANANASA:

świeży ananas


Przygotowanie:
 
Zaczynamy od przygotowania kwiatów ananasa. Ananasa obieramy. Następnie za pomocą małej, okrągłej łyżeczki usuwamy sęki. Można zrobić to też za pomocą nożyka.





Kolejno ananasa kroimy w plastry o grubości 3 mm. Na blachę wykładamy folię, którą smarujemy masłem. Na blasze układamy wycięte plastry ananasa.






Plastry wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika z termo obiegiem i trzymamy około 30-40 minut. Jeśli nie mamy piekarnika z termo obiegiem można poradzić sobie uchylając lekko drzwiczki. Po tym czasie wyjmujemy blachę, plastry odwracamy na drugą stronę i przekładamy do formy do muffinek wysmarowanej masłem. Zmniejszamy temperaturę do 50 stopni i ananasa trzymamy aż do ususzenia – około 1,5 – 2h. Można go w między czasie obracać na drugą stronę. Po wysuszeniu plastry pozostawiamy w formie do muf finek na kilka godzin, aby nabrały kształt kwiatka. Plastry ananasa możemy też wysuszyć w suszarce do owoców.






Kefir i śmietanę wlewamy do miski, a następnie dodajemy cukier. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Podgrzewamy mleko, w mleku rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do masy śmietanowej.






Szybko mieszamy i przelewamy do tortownicy. Odstawiamy do lodówki na 1 – 2 godziny do stężenia. Kolejno przygotowujemy galaretkę ananasową. W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę, którą łączymy z zalewą z ananasa. Dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy.







Odstawiamy do stężenia na 1-2 godziny. Ciasto dekorujemy przygotowanymi wcześniej kwiatami.






Życzę smacznego :)


prymat