Cukinia pochodzi z Ameryki Północnej. Najsmaczniejsza jest młoda. Istnieje wiele odmian cukinii, różniących się od siebie kolorem, kształtem oraz smakiem. Oto kilka z nich:
- 'Astra',
- 'Black Forest’,
- 'Greta', 'Nimba',
- 'Soraya',
- 'Courges',
- 'Zuchino'.
Właściwości:
- ma delikatny smak;
- przyspiesza przemianę materii;
- odkwasza organizm;
- jest niskokaloryczna oraz lekkostrawna, zawiera tylko 15 kcal w 100 g;
- zawiera żelazo, potas, magnez oraz witaminy A, C, K, B1, PP;
- w 90% składa się z wody;
- gromadzi mało ciężkich metali z gleby;
- zawiera sporo kwasu foliowego oraz jod.
Można przyrządzać z niej rożne potrawy takie jak np. sałatki oraz surówki, zupy, lecza, dania główne. Można jest podawać na surowo, dusić, piec, smażyć, gotować, faszerować, marynować oraz grillować.
Grillowane roladki z cukinii
Składniki:
- cukinia - 2 sztuki
- sól
- pieprz czarny mielony
- szczypiorek
- serek śmietankowy - 150 gram
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
Cukinie umyć, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm, po czym posolić i odstawić na 10 min. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym, posmarować oliwą z oliwek i opiec na grillu z każdej strony. Szczypiorek pokroić dodać do serka i doprawić solą i pieprzem. Plasterki cukinii posmarować serkiem i zwinąć w roladki. Można podawać z pieczywem.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Składniki:
- cukinia - 2 sztuki
- mięso mielone - 400 gram
- ser typu gorgonzola - 50 gram
- sól
- pieprz czarny
- cebula - 1 sztuka
- papryka czerwona - 1 sztuka
- rukola - 50 gram
Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, po czym przesmażyć razem z posiekaną cebulką. Cukinie umyć, przekroić na pół oraz wydrążyć środek za pomocą łyżeczki. Paprykę pokroić w kostkę i razem z miąższem z cukinii dodać do mięsa - dusić ok 15 min, po czym dodać rukolę. Gotowy farsz nałożyć do przygotowanych wcześniej „łódeczek” cukinii. Ser pokroić na plasterki i położyć na cukiniach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min.