Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

„ZUCCHINI" - mała dynia, czyli CUKINIA

nazywana również kabaczkiem należy do rodziny warzyw dyniowatych.

Cukinia pochodzi z Ameryki Północnej. Najsmaczniejsza jest młoda. Istnieje wiele odmian cukinii, różniących się od siebie kolorem, kształtem oraz smakiem. Oto kilka z nich:

  • 'Astra',
  • 'Black Forest’,
  • 'Greta', 'Nimba',
  • 'Soraya',
  • 'Courges',
  • 'Zuchino'.

„ZUCCHINI

Właściwości:

  • ma delikatny smak;
  • przyspiesza przemianę materii;
  • odkwasza organizm;
  • jest niskokaloryczna oraz lekkostrawna, zawiera tylko 15 kcal w 100 g;
  • zawiera żelazo, potas, magnez oraz witaminy A, C, K, B1, PP;
  • w 90% składa się z wody;
  • gromadzi mało ciężkich metali z gleby;
  • zawiera sporo kwasu foliowego oraz jod.

 „ZUCCHINI


Można przyrządzać z niej rożne potrawy takie jak np. sałatki oraz surówki, zupy, lecza, dania główne. Można jest podawać na surowo, dusić, piec, smażyć, gotować, faszerować, marynować oraz grillować.


Grillowane roladki z cukinii

„ZUCCHINI

Składniki:

  • cukinia - 2 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • szczypiorek
  • serek śmietankowy - 150 gram
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki


Cukinie umyć, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm, po czym posolić i odstawić na 10 min. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym, posmarować oliwą z oliwek i opiec na grillu z każdej strony. Szczypiorek pokroić dodać do serka i doprawić solą i pieprzem. Plasterki cukinii posmarować serkiem i zwinąć w roladki. Można podawać z pieczywem.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

„ZUCCHINI

Składniki:

  • cukinia - 2 sztuki
  • mięso mielone - 400 gram
  • ser typu gorgonzola - 50 gram
  • sól
  • pieprz czarny
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • rukola - 50 gram


Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, po czym przesmażyć razem z posiekaną cebulką. Cukinie umyć, przekroić na pół oraz wydrążyć środek za pomocą łyżeczki. Paprykę pokroić w kostkę i razem z miąższem z cukinii dodać do mięsa - dusić ok 15 min, po czym dodać rukolę. Gotowy farsz nałożyć do przygotowanych wcześniej „łódeczek” cukinii. Ser pokroić na plasterki i położyć na cukiniach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak