Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żółta środa na szybko

I znowu orientalnie:) żółto i kolorowo.

Curry nie gości na moim stole zbyt często, ma bardzo specyficzny smak i nie wszystkim domownikom smakuje. Korzystając z okazji robienia obiadu tylko dla siebie powstał kurczak w curry . Bardzo szybkie danie i jakie pyszne. Jak dobrze zjeść coś innego:) Polecam wszystkim. 
 

  • pierś z kurczaka 2 szt
  • cukinia 1 szt
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • curry w proszku 2 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • woda przegotowana ciepła 1/2 szklanki
 

pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, wrzucić na mocno rozgrzany olej, podsypać przyprawą curry oraz pieprzem i dobrze podsmażyć. Cukinię pokroić w talarki ( nie obierać) dołożyć do mięsa - podsmaży. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy mięso solą. Całość podlać połową szklanki przegotowane ciepłej wody. . Dusić pod przykryciem ok 20 minut. Danie idealne do ryżu lub chlebków pita. Smacznego:)  

Cynowa_Beata 20.01.2012 16:22
Ja mimo ze bardzo lubię kuchnie indyjska to tej przyprawy nie używam, a w Indiach jak bysie zamówili rybę ,jajka czy cokolwiek curry to po prostu było by to w sosie np pomidorowym , na moim blogu polecam wpis o tym co to tak naprawdę jest curry i że naprawdę warto go spróbować :D
agabi
agabi 20.01.2012 15:09
ja dodałam tutaj jeszcze cukinię i pasowało rewelacyjnie:)
bami 20.01.2012 14:05
Osobiście nie przepadam za dużą ilością curry - przekonałam się o tym dobitnie, kiedy znajomy przyrządził mule w curry, przy czym dodał tyle curry, że nie było poza nim czuć żadnego smaku, ale niewielkiej ilości curry mówię zdecydowane TAK - dodaje fajny smak i aromat przyrządzanym daniom i dodaję go często do dań z kurczakiem i ryżem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak