Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa środa- kremowy

Kremowy to nie tylko kolor naszej potrawy to także jej konsystencja:)

Uwielbiam kremowe zupy i sosy, oto kilka moich pomysłów na kremową środę, gorąco polecam:)

KREMOWA ZUPA SELEROWA
Kolorowa środa- kremowy 

  • seler 0,5 kg
  • bulion warzywny 1 L
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • śmietana gęsta 100 ml
  • pietruszka do przybrania
  • boczek 5x15 cm 2 plastry
 
Seler obrać , umyć i pokroić w większą kostkę. Gotować do miękkości selera w bulionie warzywnym. Odstawić z ognia i dokładnie zblendować. zabielić śmietana i ponownie wymieszać. Dopiero po dodaniu śmietany doprawić do smaku solą i pieprzem. Wędzony boczek pokroić na małe kawałki. Zupę dekorować boczkiem oraz natką pietruszki. podawać ze świeżym pieczywem. 
PIECZARKI W KREMOWO-WINNYM SOSIE
Kolorowa środa- kremowy
  • pieczarki małe 200 g
  • wino białe 100 ml
  • śmietana gęsta 100 ml
  • masło 2 łyżki
  • pieprz 1 szczypta
  • sól morska 1 szczypta
  • bazylia świeża kilka listków
 
Pieczarki oczyszczamy , ale nie obieramy. W rondelku rozpuszczamy masło, przekładamy pieczarki. Posypujemy solą i pieprzem podsmażamy. Dolewamy białe wino i dusimy ok 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy gęstą śmietanę oraz bardzo drobno poszatkowane liście świeżej bazylii. Mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut 
KREMOWA ROLADA SZPINAKOWA
Kolorowa środa- kremowy
  • iasto naleśnikowe 100 ml
  • szpinak 200 g
  • masło 1 łyżka
  • śmietana 50 ml
  • czosnek 1 ząbek
  • sól pieprz 1 szczypta
  • ser żółty tarty 100 g
  • kurczak lub pierś z kurczaka pieczona 200 g
 
Jedno z moich popisowych dań!!!! wygląda szałowo:)
Wtym przepisie bardzo ważny jest naleśnik. nie można upiec zbyt cieńkiego, gdyz podczas zwijania rozerwie się. blaszkę smarujemy tłuszczem, można masłem lub oliwą. wylewamy ciasto nalesnikowe. w ciasto wciskamy liście świeżego szpinaku, bez ogonków. pieczemy ok 10 minut w 200 stopniach, ale proszę zaglądać żeby się nie spalił. nadzienie. można uzywać szpinaku mrożonego, ale ja wolę świeży. szpinak myjemy, odrywamy ogonki, w rondelku roztapiamy łyzkę masłai podsmażamy liście. dodajemy śmietanę, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek. dokładnie mieszamy. na końcu dodajemy żółty ser tarty. ja używam mozarelli, jest miekka, latwo się rozpuszcza, nie jest bardzo słona i jest delikatnym serem.sos ten nie powinien być zbyt gęsty. kurczaka, jeżeli uzywamy pieczonego, dzielimy na kawałki. jeżeli mamy surowego , kroimy w kawalki i podsmażamy. dodajemy do szpinaku. upioczonego naleśnika wykładamy farszem. delikatnie zwijamy ciasto w rulon 

anemon 10.02.2012 00:09
Świetne kremowe propozycje, zwłaszcza zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak