RESZTKOWE OBIADY czyli...
W dobie czasów kiedy art. spożywcze osiągają kosmiczne ceny, a apetyt domowników na różnorodne obiady jest zaskakująco wielki, głowa niejednej gospodyni domowej zaczyna "dymić" :) Tak też jest czasami u mnie. W takich momentach idealnie sprawdzają się resztkowe zapiekanki. Jeżeli zostaną mi jakieś plasterki wędliny, parówki czy kiełbasy, zawsze pakuję do pojemnika- trzymam w zamrażarce aż uzbieram odpowiednio dużo, by cos z tego utwrzyć. Ostatnio nasmażyłam mielonych i 3 dzień z rzędu nie chcieli ich jeść, zamroziłam a później powstala zapiekanka z mielonego:) Do jednego pojemnika zbieram też resztki różnych makaronów. Oto kilka przykładów na moje resztkowe zapiekanki, dodajemy do nich wszystko co tylko... znajdziemy:)
RESZTKOWA ZAPIEKANKA
- makaron ( jaki znajdziemy) 2 szklanki
- mozarella 1 kulka
- kotlet mielony 3 szt
- jogurt naturalny 100 ml
- ser żółty tarty 100 g
- u mnie w domu zawsze na dnie opakowania po makaronie zostaje jego kilka sztuk. nigdy ich nie wyrzucam, zbieram do 1 pudełka , potem używam właśnie do takich zapiekanek. makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 5-6 minut. musi być lekko twardawy. przekładamy do żaroodpornego naczynia, układamy plastry mozarelli. kotlety mielone ( z obiadu dzień wcześniej :)) kroimy w kostkę, układamy jako kolejną warstwę. jogurt naturalny mieszamy z połową szklanki wody , wlewamy do naczynia. całość posypujemy serem tartym. zapiekamy 20 minut w temp 170 stopni. smacznego:)
- ZAPIEKANKA MIX
-
- pierś z kurczaka 2 szt
- ser tarty 100 g
- ziemniaki 3 duże
- kalafior 1 szt
- "Pomysł na ... - serowy" 1 opakowanie
- Kalafior podzielić na małe różyczki , zalać wrzącą wodą i trzymac pod przykryciem ok 5 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę , lekko doprawić solą i pieprzem , można dodatkowo czosnkiem. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć kolejno warstwy - ziemniaki , kalafior , kurczak - i tak do wykończenia składników . Całość zalać przyrządzonym "Pomysłem na ..." i z wierzchu posypać serem żółtym tartym. Zaoiekać 35 minut w temperaturze 180 stopni . Smacznego :)
- ZAPIEKANKA SEROWA
-
- makaron muszelki 200 g
- wędlina - różna 150 g
- ser żółty tarty 100 g
- czosnek 2 ząbki
- śmietana 100 ml
- bazylia suszona 1 łyżeczka
- Makaron lekko podgotować w osolonej wodzie, odcedzić. Wędlinę - jaka tylko mamy, mogą być też parówki- pokroić w małą kostkę. W żaroodpornym naczyniu ułożyć kolejno: makaron, szynkę,śmietanę wymieszaną z serem i bazylią , czosnek, i tak to wyczerpania składników. Zapiekać pod przykryciem w 160 stopniach przez 20 minut, następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze 10 minut. Smacznego:)