Podstawową pizzą jest Margerita - pizza przygotowana dla krolowej Małgorzaty. Chrupiące ciasto z pomidorowym sosem i serem. Można uznać margeritę za bezę. teraz już tylko zależy od nas , naszych upodobań, kubków smakowych i okazji , jakie położymy na niej dodatki.
Moja Babcia piekła zawsze na grubym cieście, piekła taką, że nadzienie "wylewało" się z blaszki, o jaki to był widok, a jej zapach roznosił się po całym domu. Ja piekę raczej na cienkim spodzie za to z grubą warstwą dodatków. Poszłam nawet ciut dalej i piekę zawijane pizze- takie rolady, gorąco polecam wypróbowanie moich przepisów:)
PIZZA Z BOCZKIEM
- CIASTO
- mąka 500 g
- sól 2 łyżecza
- drożdże 2 łyżeczki
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- woda ciepła ok 200 ml
- FARSZ
- boczek gotowany 200g
- pieczarki ok 5 szt
- ser żółty tarty 150 g
- pomidory 4 szt
- sól , pieprz
Mąkę przesiewamy łączymy z solą i drożdżami.. Dolewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy. Następnie cały czas ugniatając dodajemy po trochu ciepłej wody. Ciasto powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. ok 1 godzinki. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie sparzamy pomidory zanurzając na minutę w gotującej się wodzie.. Po minucie przekładamy do zimnej wody, skórka powinna sama odejść. Pomidory kroimy w drobna kostkę, przekładamy do garnuszka i dusimy pod przykryciem ok 10 minut po tym czasie dodajemy 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego, odrobinę soli i pieprzu i blendujemy. Rozgrzewamy piekarnik do temp 180 stopni. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok 1 cm, jeżeli nam się uda to rozwałkować w kształt prostokąta. Boki ciasta zawijamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 6 minut. Po tym czasie wylewamy sos na lekko podpieczone ciasto. układamy pokrojony w plastry boczek, pieczarki i posypujemy sporą ilością żółtego startego sera. wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.
PIZZA Z SALAMI
- salami 100 g
- papryka kolorowa 2 szt
- ser żółty 100 g
- pomidory bez skórki 1 szt
- sos pomidorowy 5 łyżeczka
- ciasto:
- mąka 500 g
- sól 2 łyżecza
- drożdże 2 łyżeczki
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- woda ciepła ok 200 ml
ciasto na pizzę: mąkę przesiewamy łączymy z solą i drożdżami.. Dolewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. mieszamy. cały czas ugniatając dodajemy po trochu ciepłej wody. Ciasto powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. ok 1 godzinki. Rozwałkowujemy na placek grubości ok 1 cm tak przygotowane ciasto posmarować sporą ilością sosu pomidorowego. następnie położyć kawałki pokrojonej w paski papryki, posypać tartym serem. Układamy następną warstwę: plastry salami , paprykę i ser. Zapiekać 30 - 40 minut w temp 180 stopni.
PIZZA OWOCOW- MAŁA ODMIANA
- biszkopt 1 szt
- bita śmietana 1 opakowanie
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- sok owocowy 2 łyżki
- truskawki świeże lub z puszki 100 g
- banan 2 szt
- kiwi 2 szt
- jeżyny 25 g
- mandarynki w syropie z puszki 1 puszka - mała
biszkopt dzielimy na 2 części - najlepszy będzie taki , które same upieczemy) . pierwszą część skrapiamy sokiem owocowym i posypujemy cukrem waniliowym. bitą śmietanę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. smarujemy biszkopt. wstawiamy do lodówki na ok 20 minut. owoce myjemy i kroimy w plasterki. układamy okręgami na biszkopcie. na końcu posypujemy jeżynami. owocową pizzę wstawiamy ponownie na 20 minut do lodówki
PIZZA- NADZIEWANA ROLADA CHLEBOWA
- mąka 2 1/2 szklanki
- mąka krupczatka 1/2 szklanki
- drożdże suche 1 1/2 łyżeczki
- sól 1 łyżeczka
- ciepła woda 300 ml
- boczek ok 100g
- pieczarki 100 g
- ser żółty tarty 100 g
- sól morska
- pieprz grubo mielony
Ciasto: mąki wymieszać, dodać sól oraz drożdże, stopniowo dodawać ciepłą wodę, wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia , powinno podwoić objętość. W tym czasie pokroić boczek w plastry, podsmażyć na oleju. Pieczarki pokroić w cienkie plastry i dołożyć do boczku, wymieszać i podsmażać razem 2-3 minuty. Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek grubości ok 1 cm. Układamy farsz , posypujmy tartym żółtym serem. zawijamy roladę. Nakłuwamy gęsto wykałaczką. posypujemy płatkami soli morskiej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawić na 10 minut , kroić w plastry 2-3 cm grubości. Smacznego:)