Pikantnie:)
zdarzają się dni kiedy wszystkie sosy i zupki i delkitanę mięska niezadowalają naszego podniebienia. Właśnie w takie dni zmieniam kuchnię na orienty, cayenne lub papryczki chilli Udowodniono, że potrawy takie działają rozgrzewająco- więc idealne na zimowe dni, chronią wątrobe, pobudzają układ krążenia i co najważniejsze wspomagają odchudzanie:)
polecam kilka moich przepisów na coś ostrzejszego:)
ZUPA Z CZERWONEJ FASOLI
- czerwona fasola 1 szklanka
- cebula 3 szt
- czosnek 2 ząbki
- boczek lub bekon 200 g
- ziemniaki 3 duże
- przecier pomidorowy 100 g
- liść laurowy 2 szt
- mieszanka ziół suszonych 1 łyżeczka
- papryczka chilli 1 szt
- sól
- pieprz
Fasolę zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na kilka godzin, następnie gotujemy w tej samej wodzie ok 1 godziny tak aby była miękka. cebulę drobno siekamy i podsmażamy wraz z wyciśniętymi ząbkami czosnku. boczek oraz ziemniaki kroimy w większą kostkę. wszystkie składniki łączymy ze sobą, jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolewamy wody. doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy ok 1 godziny. solimy dopiero przed podaniem.
KIEŁBASA CHORIZO NA GORĄCO
- kielbasa chorizo ok 300g
- papryka chili 1 szt
- cebula 1 szt
- ryż 1 opakowanie
- curry 1 łyzeczka
- oliwa z oliwek
ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem curry. kiełbasę kroimy w grubsze plastry. cebulę w krążki. papryczkę chili oczyszczamy z pestek, jesli ktos lubi bardzo ostre dania , mozna pestki zostawić, następnie drobno siekamy. wszystkie skladniki podsmażamy na oliwie z oliwek. podlewamy odrobiną wody ( tak aby zrobiło sie troszke sosu) i dusimy ok 10 minut. serwować bardzo gorące. Smacznego:)
KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU
- pierś z kurczaka 0,5 kg
- ser żółty (dobrze topiący się) 20 dag
- sos pomidorowy 100 ml
- ryż 1 paczka
- Nachos 4-5 szt
- ser kozi miękki 10 dag
- przecier pomidorowy 1 łyżeczka
- sól szczypta
- pieprz szczypta
- majeranek szczypta
- chilli 1 łyżeczka
- curry łagodne żółte 2 łyżeczki
KOTLETY JAGNIĘCE NA OSTRO
- kotlety jagnięce 2 szt
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- cytryna 3 szt
- świeża mięta 1/2 pęczka
- kolendra mielona 1 łyżeczka
- kminek 1 łyżeczka
- garam masala 1 łyżeczka
- chilli w proszku 1 łyżeczka
- cukinia mała 1 szt
- papryka czerwona 1 szt
- cebula 1 szt
garam masala można zrobić samemu , oto przepis: http://www.gotujmy.pl/garam-masala,przepisy,107430.html lub kupić w sklepach ze zdrową żywnością , albo tam gdzie można kupić wszystko czyli allegro:) łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, zalewamy oliwą z oliwek oraz sokiem z wyciśniętych cytryn. świeżą mięte drobno siekamy, dodajemy do marynaty. mięso przekładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki na min 1 godzinkę, najlepiej przygotować dzień wcześniej i marynować całą noc. warzywa oczyszczamy, paprykę kroimy w grubsze paski, cukinie w plastry. można dodać cebulę, ale nie jest ona konieczna. podsmażamy na oliwie z oliwek, lekko solimy. mięso grillujemy lub opiekamy w piekarniku.kroimy na kawałki, układamy na warzywach. Smaczego:)
OSTRY KURCZAK
- kawałki kurczaka 2 kg
- papryka czerwona ostra 3 łyżeczki
- papryka chilli 1 szt
- pieprz 1 szczypta
- sól 1 szczypta
- oliwa z oliwek 2 łyżki
Kurczaka dokładnie myjemy , posypujemy solą , pieprzem oraz dużą ilością czerwonej , ostrej papryki , polewamy oliwą z oliwek, wstawiamy do lodówki na godzinkę. po tym czasie przekładamy do brytfanny . Papryczkę chilli oczyszczamy lub nie, jeśli chcemy ostrzej , kroimy w plasterki i układamy pomiędzy kawałkami kurczaka. Całość przykrywamy folią aluminiową i tak pieczemy 40 min w temperaturze 180 stopni . Po upływie tego czasu , ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez 15 minut . Smacznego :)
ZAPRASZAM DO KORZYSTANIA Z PRZEPISÓW:)