Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantnie:)

Nie każdy z nas jest fanem piekielnej kuchni, ale od czasu do czasu dlaczego nie?

zdarzają się dni kiedy wszystkie sosy i zupki i delkitanę mięska niezadowalają naszego podniebienia. Właśnie w takie dni zmieniam kuchnię na orienty, cayenne lub papryczki chilli Udowodniono, że potrawy takie działają rozgrzewająco- więc idealne na zimowe dni, chronią wątrobe, pobudzają układ krążenia i co najważniejsze wspomagają odchudzanie:)

polecam kilka moich przepisów na coś ostrzejszego:)

ZUPA Z CZERWONEJ FASOLI


  • czerwona fasola 1 szklanka
  • cebula 3 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • boczek lub bekon 200 g
  • ziemniaki 3 duże
  • przecier pomidorowy 100 g
  • liść laurowy 2 szt
  • mieszanka ziół suszonych 1 łyżeczka
  • papryczka chilli 1 szt
  • sól
  • pieprz
 

Fasolę zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na kilka godzin, następnie gotujemy w tej samej wodzie ok 1 godziny tak aby była miękka. cebulę drobno siekamy i podsmażamy wraz z wyciśniętymi ząbkami czosnku. boczek oraz ziemniaki kroimy w większą kostkę. wszystkie składniki łączymy ze sobą, jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolewamy wody. doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy ok 1 godziny. solimy dopiero przed podaniem. 

KIEŁBASA CHORIZO NA GORĄCO


  • kielbasa chorizo ok 300g
  • papryka chili 1 szt
  • cebula 1 szt
  • ryż 1 opakowanie
  • curry 1 łyzeczka
  • oliwa z oliwek
 
ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem curry. kiełbasę kroimy w grubsze plastry. cebulę w krążki. papryczkę chili oczyszczamy z pestek, jesli ktos lubi bardzo ostre dania , mozna pestki zostawić, następnie drobno siekamy. wszystkie skladniki podsmażamy na oliwie z oliwek. podlewamy odrobiną wody ( tak aby zrobiło sie troszke sosu) i dusimy ok 10 minut. serwować bardzo gorące. Smacznego:) 

KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU


  • pierś z kurczaka 0,5 kg
  • ser żółty (dobrze topiący się) 20 dag
  • sos pomidorowy 100 ml
  • ryż 1 paczka
  • Nachos 4-5 szt
  • ser kozi miękki 10 dag
  • przecier pomidorowy 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • pieprz szczypta
  • majeranek szczypta
  • chilli 1 łyżeczka
  • curry łagodne żółte 2 łyżeczki
 

KOTLETY JAGNIĘCE NA OSTRO


  • kotlety jagnięce 2 szt
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • cytryna 3 szt
  • świeża mięta 1/2 pęczka
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • kminek 1 łyżeczka
  • garam masala 1 łyżeczka
  • chilli w proszku 1 łyżeczka
  • cukinia mała 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • cebula 1 szt
 
garam masala można zrobić samemu , oto przepis: http://www.gotujmy.pl/garam-masala,przepisy,107430.html lub kupić w sklepach ze zdrową żywnością , albo tam gdzie można kupić wszystko czyli allegro:) łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, zalewamy oliwą z oliwek oraz sokiem z wyciśniętych cytryn. świeżą mięte drobno siekamy, dodajemy do marynaty. mięso przekładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki na min 1 godzinkę, najlepiej przygotować dzień wcześniej i marynować całą noc. warzywa oczyszczamy, paprykę kroimy w grubsze paski, cukinie w plastry. można dodać cebulę, ale nie jest ona konieczna. podsmażamy na oliwie z oliwek, lekko solimy. mięso grillujemy lub opiekamy w piekarniku.kroimy na kawałki, układamy na warzywach. Smaczego:)

OSTRY KURCZAK


  • kawałki kurczaka 2 kg
  • papryka czerwona ostra 3 łyżeczki
  • papryka chilli 1 szt
  • pieprz 1 szczypta
  • sól 1 szczypta
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
 
Kurczaka dokładnie myjemy , posypujemy solą , pieprzem oraz dużą ilością czerwonej , ostrej papryki , polewamy oliwą z oliwek, wstawiamy do lodówki na godzinkę. po tym czasie przekładamy do brytfanny . Papryczkę chilli oczyszczamy lub nie, jeśli chcemy ostrzej , kroimy w plasterki i układamy pomiędzy kawałkami kurczaka. Całość przykrywamy folią aluminiową i tak pieczemy 40 min w temperaturze 180 stopni . Po upływie tego czasu , ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez 15 minut . Smacznego :) 



ZAPRASZAM DO KORZYSTANIA Z PRZEPISÓW:) 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak