Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimowe zupy

Nic tak nie rozgrzewa jak talerz gorącej zupy w zimowy dzień, gdy za oknem śnieg i mróz.

Zupy przygotowane z dużej ilości warzyw dostarczają wielu cennych składników odżywczych, witamin i błonnika. Są pożywne, sycące i łatwe do przygotowania.

Ugotowana w domu zupa, bez chemicznych polepszaczy smaku za to z dużą ilością aromatycznych przypraw, to bardzo zdrowe danie. Nie powinno jej zabraknąć na naszym stole, a szczególnie powinna być podawana dzieciom, rekonwalescentom i osobom starszym. Nie powinny z niej rezygnować nawet, a może zwłaszcza osoby na diecie odchudzającej. Rezygnując z tłustych wywarów, śmietanę zastępując jogurtem, a zasmażkę np. dyniowym puree otrzymamy pyszną zupę niskokaloryczną.

Mamy z czego wybierać, bo podobno w naszej tradycyjnej kuchni polskiej jest znanych blisko trzysta przepisów na zupy. Każdy z nas ma swoje ulubione smaki, ja chce pokazać Wam swoje ulubione smaki.

 

Zimowe zupy

 

Krem z dyni z pieczarkami

W sklepach ciągle można spotkać dynie odmian, które mogą być przechowywane nawet do późnej wiosny. Warto taką dynię kupić i ugotować zupę pyszną, pożywną i bogatą w potas,  magnez oraz beta-karoten.

dynia   1,5 kg

bulion     1,5 l

cebula     1 szt.

czosnek    4 ząbki

imbir świeży   do smaku

pieczarki     4 szt.

oliwa z oliwek   1 łyżka

chudy boczek wędzony   3 plastry

sól  do smaku

pieprz czerwony  do smaku

papryka ostra   do smaku

kolendra świeża  do dekoracji

 

Obraną i oczyszczoną z nasion dynię kroję w dużą kostkę, przekładam do garnka, dodaję pół litra bulionu i gotuję do miękkości.

Na patelnię wlewam oliwę z oliwek i smażę plastry boczku, następnie dodaję pokrojoną cebulę i razem smażę, aż boczek i cebula będą rumiane. Zawartość patelni przekładam do garnka z dynią, wlewam pozostały bulion. Dodaję starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprowadzam do wrzenia. Następnie zmniejszam ogień i jeszcze przez chwilę gotuję.

Zdejmuję garnek z ognia, wyjmuję plastry boczku, odkładam je na bok, bo nie będą mi już potrzebne. Zupę doprawiam solą, czerwonym pieprzem, ostrą papryką. Zupę miksuję blenderem na gładki krem.

Na suchej i rozgrzanej patelni smażę pokrojone na cienkie plasterki pieczarki. Zupę podaję z plasterkami smażonych pieczarek i posypaną świeżą kolendrą i czerwonym pieprzem.

 

Zimowe zupy

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem 

Trochę inna wersja tradycyjnej pomidorowej. Gęsta, z dużą ilością drobno pokrojonych warzyw i aromatyczna z dużą ilością przypraw.

 

pomidory bez skórki  -  1 puszka

cebula  -  1 szt.

czosnek – 2 ząbki

marchewka  - 2 szt.

pietruszka  -  1 szt.

seler  -  ¼ szt.

oliwa - łyżki

domowy bulion jarzynowy  - 3 szk.

cukier – 1 łyżeczka

sól morska – do smaku

pieprz czarny – do smaku

pieprz kajeński – do smaku

kmin rzymski – do smaku

nasiona kolendry – do smaku

DO PODANIA:

ryż  - 100 g

natka pietruszki  - 3 łyżki

 

Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a pozostałe warzywa w dość drobną kostkę.

 Do garnka wlej olej, podgrzej i dodaj cebulę i łyżeczkę cukru. Mieszając smaż bez zrumienienia.

Dodaj czosnek i lekko utłuczone w moździerzu kmin i kolendrę, mieszając podgrzewaj przez moment. Dodaj pozostałe warzywa i duś pod przykryciem, aż zmiękną. W razie potrzeby dolej kilka łyżek bulionu.

Pomidory rozdrobnij widelcem i wraz z zalewą przełóż do garnka. Wlej bulion jarzynowy, dopraw do smaku solą, pieprzem czarnym i kajeńskim i zagotuj. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez chwilę. 

Zupę podawaj gorącą z porcją ugotowanego na sypko ryżu, posypaną natką pietruszki.

 

Zimowe zupy

Zupa jarzynowa z mrożonych warzyw

Zimą warto wykorzystywać mrożonki, ugotowanie z nich zupy jest łatwe i mało czasochłonne. Zupa jest smaczna i mało kaloryczna.

 

cebula  - 1 szt.

ziemniaki – 2 szt.

seler  - ¼ szt.

marchewka mrożona pokrojona w kostkę – 2 szk.

brukselka mrożona  -  2 szk.

kalafior mrożony – 2 szk.

fasolka szparagowa mrożona  - 1 szk.

groszek mrożony  - 1 szk.

oliwa – 3 łyżki

posiekana natka pietruszki  - 2 łyżki

cukier  - 1 łyżeczka

sól  - do smaku

pieprz czarny świeżo mielony – do smaku

ziele angielskie – 2 szt.

liść laurowy – 1 szt.

bulion* – 1,5 litra

 

Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posypuję cukrem i smażę nie rumieniąc. Dodaję pokrojony w drobną kostkę seler i w grubszą kostkę ziemniaki, mieszam i duszę pod przykryciem przez 10-15 minut.

Do garnka wkładam wszystkie mrożone warzywa, przyprawy, wlewam bulion i doprowadzam do wrzenia. Gotuję na niedużym ogniu, Aż warzywa będą miękkie. Doprawiam jeszcze raz do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zupę podaję posypaną posiekaną natką pietruszki.

Zimowe zupy 

Węgierska zupa gulaszowa

Gęsta, pikantna i bardzo pożywna tradycyjna zupa kuchni węgierskiej. Można ją przygotować wcześniej, a odgrzewana tylko zyskuje na smaku. https://www.doradcasmaku.pl/przepis/200383/wegierska-zupa-gulaszowa.html

Zimowe zupy

 

Zupa fasolowa

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/148758/zupa-fasolowa.html

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak