Zielony kalafior vel Kapusta szparagowa, czyli Brokuł :)

Opublikowano: 28.06.2015
Autor: Malinka
Zielony kalafior vel Kapusta szparagowa, czyli Brokuł :)
To zielone warzywo pokochałam od pierwszego kawałka i tą miłością staram się także zarazić wszystkich moich domowników i nie tylko :) Smakuje w sałatkach, zapiekankach, jako farsz do pieczywa oraz gotowany, podany z masłem i płatkami migdałowymi :)

Brokuł to warzywo spokrewnione z kalafiorem. Na szczęście staje się coraz bardziej popularne w naszym menu. I to bardzo dobrze, bowiem jest cennym źródłem wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych. 

Pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, ale znany był już w czasach starożytnych. Swoją popularność zyskał w trzeciej dekadzie XX w, kiedy to amerykańscy naukowcy okrzyknęli go warzywem bogatym w składniki biologicznie czynne i na dodatek warzywem niskokalorycznym!

Poza tym wykazano, że brokuły mają właściwości antynowotworowe dzięki zwartości sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem blokującym powstawanie nowotworowych mutacji. Jest tylko jeden warunek, by sulforafan chronił przed rakiem prostaty, jelita grubego, płuc i piersi. Otóż brokuł musi być odpowiednio przyrządzony! Najbardziej optymalna metoda jego obróbki cieplnej to blanszowanie w temperaturze. 76 stopni lub przyrządzanie na parze przez 3-4 minuty!

Zielony kalafior vel Kapusta szparagowa, czyli Brokuł :)


I jeszcze kilka zalet zdrowotnych brokuła:

  • łagodzą objawy autyzmu,
  • chronią przed wrzodami,
  • obniżają ciśnienie,
  • wzmacniają stawy,
  • chronią przed zaburzeniami wzroku,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • zaleca się go spożywać osobom będącym na diecie :)

I jeszcze jedna, bardzo przydatna informacja. Otóż brokuł jest rodzaju męskiego – zawsze będzie TEN BROKUŁ!

A teraz kilka moich propozycji z wykorzystaniem tego jakże smacznego i zdrowego warzywa. Powiem tylko, że zupy krem, w których brokuł jest składnikiem dominującym, robiłam już chyba kilkanaście razy i za każdym razem w innej wariacji smakowej. Wystarczy tylko odpowiednio połączyć go z innym warzywem, by osiągnąć nieraz bardzo zaskakujący efekt smakowy. Serdecznie polecam, bo eksperymenty w kuchni to fajna zabawa :)

A moja pierwsza propozycja to francuskie sakiewki z brokułem w roli głównej :)

Do ich przygotowania musimy zaopatrzyć się w:

  • ciasto francuskie 2 szt
  • łopatka wieprzowa b/k 600 g
  • brokuł 1/2 szt
  • ser żółty 100 g
  • olej do smażenia
  • kucharek do smaku
  • majeranek do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku

Zielony kalafior vel Kapusta szparagowa, czyli Brokuł :)

Umytego brokuła na 3 minuty zanurzamy we wrzącej, osolonej wodzie, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem przypraw, następnie mielimy. Rozmrożone ciasto francuskie kroimy w dość dużej wielkości kwadraty, następnie na środek układamy plastry sera i zmielone mięso oraz różyczki brokuła. Zwijamy ciasto tworząc sakiewki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 15-20 min. Podajemy np. z sosem pieczarkowym i brokułami z prażonymi migdałami.

Moja kolejna propozycja to lekka zupa na króliku z kaszą manną i brokułem. Bardzo delikatna i smaczna zupka, która powinna zasmakować nawet tym, którzy za brokułem zbytnio nie przepadają :)

Aby ugotować powyższą zupę musimy posiadać:

  • nogi z królika 2 szt
  • marchew 1-2 szt
  • brokuł 1/2 szt
  • kasza manna 3-4 łyżki
  • seler nać do wywaru
  • kucharek do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku

Zielony kalafior vel Kapusta szparagowa, czyli Brokuł :)

Nogi z królika dokładnie myjemy, zalewamy wodą, dodajemy nać z selera i gotujemy ok. 60 min. Marchewkę obieramy, kroimy w pół krążki i dodajemy do garnka. Gotujemy ok. 10 min. i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy różyczki umytego brokuła i gotujemy ok.3-4 min. Na samym końcu wsypujemy kaszę manną i gotujemy ok.1-2 min. Zupę podajemy z mięsem króliczym, na którym zupa się gotowała :)

 I na zakończenie propozycja zapiekanki makaronowej z dodatkiem brokuła, który zdecydowanie podnosi jej walory smakowe. Chodzi o penne z brokułem i mięsem w sosie śmietanowo-serowym. Zapiekanka bardzo syta i smaczna, godna polecenia :)

Do jej przygotowania musimy zaopatrzyć się w:

  • szynka wieprzowa 650 g
  • oliwa z oliwek 2 łyżek
  • majeranek do smaku
  • kucharek do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • makaron penne 500 g
  • brokuł 1 szt
  • masło 2 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżeczki
  • ser żółty 100 g

Zielony kalafior vel Kapusta szparagowa, czyli Brokuł :)

Mięso myjemy, kroimy w kostkę smażymy na oliwie z przyprawami, po czym mielimy. Różyczki brokuła zanurzamy we wrzącej, osolonej wodzie na kilka minut, po czym odcedzamy i przelewamy obficie zimną wodą. Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę, po czym dodajemy kremówkę i przyprawiamy do smaku. Na końcu dodajemy ser pokrojony w plastry i mieszamy do momentu, aż ser zupełnie się rozpuści.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, przekładamy cześć makaronu, następnie mięso i brokuła. Przekładamy pozostały makaron i całość zalewamy przygotowanym sosem. Pieczemy w temp. 150 stopni przez ok. 35-40 min.

Mam nadzieję, że brokuł stanie się Waszym przyjacielem w codziennej diecie, zwłaszcza, że zasługuje na to jak nikt inny :)

prymat