Oregano ze względu na bliskie pokrewieństwo z majerankiem nazywane także bywa "dzikim majerankiem", jednak ma ostrzejszy smak i mocniejszy zapach. Wykorzystywane jest głównie jako przyprawa do mięsa, jarzyn, sałatek i pizzy. Idealnie sprawdza się w formie pasty, czyli tzw. pesto, które ja osobiście wykorzystałam jako dodatek do pieczonego chlebka :)
Oprócz zastosowania przede wszystkim jako przyprawa w kuchni, oregano ma także sporo właściwości zdrowotnych. Oto kilka z nich :
- wykorzystywany jest przy produkcji olejku eterycznego,
- pobudza wykrztuszanie zalegającej wydzieliny, świetnie dezynfekuje, jest pomocny w problemach z biegunką, działa moczopędnie i przeciwskurczowo. Rewelacyjnie nadaje się do odtruwania całego organizmu. Poza tym olejek z oregano stosuje się w kąpielach i przy gojeniu ran,
- z oregano przygotowuje się także specjalny napar, jako środek wiatropędny. Pomaga jelitom poprawnie funkcjonować – łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy.
Oregano w postaci olejku pomaga także na ukąszenia przez insekty. Wystarczy wcierać wcześniej przygotowany olejek w skórę kilka razy dziennie, co daje sporą szansę na szybkie złagodzenie dolegliwości. Taki olejek skutecznie leczy także grzybicę skóry głowy bądź uporczywy łupież. Wystarczy go tylko zmieszać z szamponem bądź wetrzeć bezpośrednio w chore miejsca.
W składzie oregano znaleźć możemy ogromną ilość garbników, goryczy, a także, działających przeciwzapalnie i bakteriobójczo- flawonoidów. Zawiera także wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź i potas. Poza tym jest cennym źródłem witaminy A, E, K i C, oraz błonnika. Olejki zawarte oregano, czyli karwakrol i tymol mają szczególną moc. Otóż w przeciwieństwie do antybiotyków, nie niszczą dobrych bakterii, znajdujących się w naszym organizmie.
Oregano było wykorzystywane już w czasach starożytnych jako :
- ochrona przed czarami (gałązki oregano miały rzekomo chronić przed czarami)
- barwnik (kwiaty i ziele były wykorzystywane do farbowania tkanin. Kolor czarny osiągano z gałęzi i liści, natomiast kwiaty nadawały wełnie odcieni pomarańczowych).
Tyle ogólnej wiedzy na temat tego jakże szeroko wykorzystywanego zioła. Teraz kilka moich propozycji na zastosowanie oregano. Oczywiście w kuchni :)
Najpierw coś banalnie prostego, a jakże smacznego, czyli pesto z oregano. Do jego przygotowania musimy zaopatrzyć się w:
- świeże oregano 1 garść
- płatki migdałowe 30 g
- oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- sól 1/3 łyżeczki
Oregano dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie przekładamy go do blendera, dodajemy obrany ząbek czosnku, płatki migdałowe i sól. Całość zalewamy oliwą i miksujemy na jednolitą pastę. Pesto z oregano jest smacznym dodatkiem do chlebka :)
Druga moja propozycja nawiązuje do tej wcześniejszej, bowiem jest to chlebek pieczony z pesto z oregano. Do jego przygotowania musimy posiadać:
- mąka pszenna typ 650 500 g
- drożdże świeże 50 g
- cukier drobny 1 łyżka
- sól 1 łyżka
- płatki owsiane 4 łyżki
- woda ciepła 450-500 ml
- pesto z oregano 3 łyżki
Drożdże zasypujemy cukrem i pozostawiamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy tyle mąki i ciepłej wody, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Następnie dodajemy resztę mąki, sól, płatki owsiane i pozostałą ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe/nasłonecznione miejsce na ok. 35-40 min, by ciasto podwoiło objętość :) Keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułka tartą, przekładamy połowę ciasta, które smarujemy pesto z oregano. Przekładamy pozostałe ciasto, przykrywamy jeszcze raz ściereczką i odstawiamy na kwadrans do napuszenia. Chlebek pieczemy w temp. ok. 200 stopni prze ok. 45-50 min.
Jako, że oregano w postaci suszonej sprawdza się równie dobrze, to na zakończenie alternatywa dla schabowego, czyli duszony z oregano. Do przygotowania tej potrawy będziemy potrzebowali:
- schab bez kości 600 g
- oliwa orzechowa 3-4 łyżki
- kucharek 2/3 łyżeczki
- oregano suszone 2 łyżeczki
- śmietana 30% 1/2 szklanki
- ocet balsamiczny 1/2 łyżeczki.
Z oliwy, sosu i przypraw przygotowujemy marynatę. Mięso myjemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy w marynacie, pozostawiamy w lodówce na kilka godzin. Patelnię rozgrzewamy, przekładamy mięso i smażymy z obu stron przez kilka minut. Potem mięso podlewamy wodą i dusić do miękkości pod przykryciem. Następnie mięso wyciągamy, a do powstałego sosu dolewamy śmietankę i zagotowujemy. Mięso podajemy na sosie, z dodatkiem świeżego oregano.
Korzystajmy z oregano zarówno jako wyjątkowej przyprawy w kuchni lub jako niezastąpiony lek z domowej apteczki. Tym bardziej, że oregano nie należy do trudnych w uprawie :)