Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Origanum vulgare vel Lebiodka pospolita, czyli Oregano :)

Oregano, podobnie jak bazylia, kojarzy się głównie z kuchnią włoską, ale na szczęście na naszym podwórku też gości już od jakiegoś czasu ciesząc się coraz większym powodzeniem... I słusznie!

Oregano ze względu na bliskie pokrewieństwo z majerankiem nazywane także bywa "dzikim majerankiem", jednak ma ostrzejszy smak i mocniejszy zapach. Wykorzystywane jest głównie jako przyprawa do mięsa, jarzyn, sałatek i pizzy. Idealnie sprawdza się w formie pasty, czyli tzw. pesto, które ja osobiście wykorzystałam jako dodatek do pieczonego chlebka :)

Oprócz zastosowania przede wszystkim jako przyprawa w kuchni, oregano ma także sporo właściwości zdrowotnych. Oto kilka z nich :

  • wykorzystywany jest przy produkcji olejku eterycznego,
  • pobudza wykrztuszanie zalegającej wydzieliny, świetnie dezynfekuje, jest pomocny w problemach z biegunką, działa moczopędnie i przeciwskurczowo. Rewelacyjnie nadaje się do odtruwania całego organizmu. Poza tym olejek z oregano stosuje się w kąpielach i przy gojeniu ran,
  • z oregano przygotowuje się także specjalny napar, jako środek wiatropędny. Pomaga jelitom poprawnie funkcjonować – łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy.


Origanum vulgare vel Lebiodka pospolita, czyli Oregano :)

Oregano w postaci olejku pomaga także na ukąszenia przez insekty. Wystarczy wcierać wcześniej przygotowany olejek w skórę kilka razy dziennie, co daje sporą szansę na  szybkie złagodzenie dolegliwości. Taki olejek skutecznie leczy także grzybicę skóry głowy bądź uporczywy łupież. Wystarczy go tylko zmieszać z szamponem bądź wetrzeć bezpośrednio w chore miejsca. 

W składzie oregano znaleźć możemy ogromną ilość garbników,  goryczy, a także, działających przeciwzapalnie i bakteriobójczo- flawonoidów. Zawiera także wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź i potas. Poza tym jest cennym źródłem witaminy A, E, K i C, oraz błonnika. Olejki zawarte oregano, czyli karwakrol i tymol mają szczególną moc. Otóż w przeciwieństwie do antybiotyków,  nie niszczą dobrych bakterii, znajdujących się w naszym organizmie.

Oregano było wykorzystywane już w czasach starożytnych jako :

  • ochrona przed czarami (gałązki oregano miały rzekomo chronić przed czarami)
  • barwnik (kwiaty i ziele były wykorzystywane do farbowania tkanin. Kolor czarny osiągano z gałęzi i liści, natomiast kwiaty nadawały wełnie odcieni pomarańczowych).

Origanum vulgare vel Lebiodka pospolita, czyli Oregano :)

Tyle ogólnej wiedzy na temat tego jakże szeroko wykorzystywanego zioła. Teraz kilka moich propozycji na zastosowanie oregano. Oczywiście w kuchni :)

 Najpierw coś banalnie prostego, a jakże smacznego, czyli pesto z oregano. Do jego przygotowania musimy zaopatrzyć się w:

  • świeże oregano 1 garść
  • płatki migdałowe 30 g
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • sól 1/3 łyżeczki

Origanum vulgare vel Lebiodka pospolita, czyli Oregano :)

Oregano dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie przekładamy go do blendera, dodajemy obrany ząbek czosnku, płatki migdałowe i sól. Całość zalewamy oliwą i miksujemy na jednolitą pastę. Pesto z oregano jest smacznym dodatkiem do chlebka :)

Druga moja propozycja nawiązuje do tej wcześniejszej, bowiem jest to chlebek pieczony z pesto z oregano. Do jego przygotowania musimy posiadać:

  • mąka pszenna typ 650 500 g
  • drożdże świeże 50 g
  • cukier drobny 1 łyżka 
  • sól 1 łyżka
  • płatki owsiane 4 łyżki
  • woda ciepła 450-500 ml
  • pesto z oregano 3 łyżki

Origanum vulgare vel Lebiodka pospolita, czyli Oregano :)

Drożdże zasypujemy cukrem i pozostawiamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy tyle mąki i ciepłej wody, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Następnie dodajemy resztę mąki, sól, płatki owsiane i pozostałą ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe/nasłonecznione miejsce na ok. 35-40 min, by ciasto podwoiło objętość :) Keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułka tartą, przekładamy połowę ciasta, które smarujemy pesto z oregano. Przekładamy pozostałe ciasto, przykrywamy jeszcze raz ściereczką i odstawiamy na kwadrans do napuszenia. Chlebek pieczemy w temp. ok. 200 stopni prze ok. 45-50 min.

Jako, że oregano w postaci suszonej sprawdza się równie dobrze, to na zakończenie alternatywa dla schabowego, czyli duszony z oregano. Do przygotowania tej potrawy będziemy potrzebowali:

  • schab bez kości 600 g
  • oliwa orzechowa 3-4 łyżki
  • kucharek 2/3 łyżeczki
  • oregano suszone 2 łyżeczki
  • śmietana 30% 1/2 szklanki
  • ocet balsamiczny 1/2 łyżeczki.

Origanum vulgare vel Lebiodka pospolita, czyli Oregano :)

Z oliwy, sosu i przypraw przygotowujemy marynatę. Mięso myjemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy w marynacie, pozostawiamy w lodówce na kilka godzin.  Patelnię rozgrzewamy, przekładamy mięso i smażymy z obu stron przez kilka minut. Potem mięso podlewamy wodą i dusić do miękkości pod przykryciem. Następnie mięso wyciągamy, a do powstałego sosu dolewamy śmietankę i zagotowujemy. Mięso podajemy na sosie, z dodatkiem świeżego oregano. 

Korzystajmy z oregano zarówno jako wyjątkowej przyprawy w kuchni lub jako niezastąpiony lek z domowej apteczki. Tym bardziej, że oregano nie należy do trudnych w uprawie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak