Szybkie, ucierane, czyli ciasta owocowe :)

Opublikowano: 30.06.2015
Autor: Malinka
Szybkie, ucierane, czyli ciasta owocowe :)
Ciasta ucierane bardzo zbliżone są do muffinek. Różni je zazwyczaj tylko wielkość gotowej porcji. Bo o ile tych drugich zazwyczaj wychodzi 12 szt, o tyle tym pierwszym pieczonym na blaszce prostokątnej, poczęstować możemy nawet 20 osób! A to już coś!

Słodkości, które powstają w szybkim tempie i z reguły wywołują uśmiech zadowolenia na twarzy moich łasuchów, są moimi ulubionymi :) Gdy się ma do ogarnięcia cały dom, czterech mężczyzn, w tym prawie czteroletni urwis, to nie łatwo jest sprostać zachciankom na "coś słodkiego do kawy". Zwłaszcza, gdy prośba taka padnie na dwa kwadranse przed parzeniem napoju...

No i właśnie wtedy z pomocą przychodzą wszystkie przepisy na ciasta ucierane! Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, nie wymagają skomplikowanych składników i przede wszystkim są lekkie i smaczne. A przecież o to chodzi, by nie zapychać się na wieczór słodkościami, bo potem jest problem z zasypianiem...

Ich dodatkowym walorem jest także fakt, że można je upiec prawie ze wszystkimi owocami, a to sprawia, że prawie za każdym razem mamy wrażenie, że jemy coś innego, nowego. Oczywiście produkty i ich proporcje też różnią się od siebie. Czasem w niewielkim stopniu, ale zawsze na tyle, by smak nieco różnił się od poprzedniego. Nieraz wystarczy mleko zastąpić maślanką, czy cukier biały brązowym by powstało coś odmiennego :)

Obecnie sezon na owoce trwa w pełni, więc możliwości jest naprawdę cała gama!!! Od truskawek, malin zaczynając poprzez agrest, czereśnie i na śliwkach kończąc. Ale jak to zwykle bywa, to, z czym upieczemy konkretne ciasto, zależy tylko od naszych upodobań owocowych. Podobnie ma się rzecz, jeśli chodzi o ich zawartość w cieście. Komuś może bardziej zależeć na delikatnym smaku owoców, a inny da ich tyle, że to raczej będą owoce w cieście niż ciasto z owocami. Choć, szczerze powiedziawszy, w moim odczuciu obie wersje z pewnością będą znakomite... :)

Jako, że sezon truskawkowy powoli dobiega końca, moją pierwszą propozycją jest czekoladowe ciasto z truskawkami.

Oto lista potrzebnych składników:

  • mąka pszenna 520 g
  • maślanka 1,5 szklanki
  • cukier drobny 3/4 szklanki
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka 
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • jaja 4 szt
  • olej 3/4 szklanki
  • czekolada gorzka 100 g
  • truskawki świeże 400 g
  • mąka pszenna 2 łyżki na posypkę
  • masło 1 łyżka na posypkę
  • cukier puder 2 łyżki na posypkę

Szybkie, ucierane, czyli ciasta owocowe :)

 

Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu miksujemy jaja z maślanką i olejem. Do mąki dodajemy startą na dużych oczkach czekoladę. Do mokrych składników przesypujemy suche i miksujemy. Na prostokątną blachę wyłożoną papierem przelewamy ciasto, układamy umyte owoce i całość posypujemy kruszonką (mąkę łączymy z cukrem i miękkim masłem). Pieczemy w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku przez ok. 50 min.

Kolejne szybkie to ciasto z keksówki ze śliwkami.

Oto lista potrzebnych składników:

  • jaja 3 szt
  • jogurt naturalny 125 g
  • olej rzepakowy 125 g
  • cukier drobny 160 g
  • mąka pszenna 325 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka 
  • śliwki 3-4 szt

Szybkie, ucierane, czyli ciasta owocowe :)

Białka oddzielamy od żółtek. Te pierwsze ubijamy na sztywno, te drugie ucieramy z cukrem, olejem i jogurtem przez ok. 4-5 min. Następnie powoli dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki i wtykamy plasterki umytych i wypestkowanych śliwek. Ciasto pieczemy przez ok. 90 min. w temp. 190 stopni. Przed podaniem studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Mała uwaga. Otóż miałam naprawdę duże śliwki i stąd ich mała ilość w składnikach, ale gdyby ktoś miał "normalne", to proponuję podwoić ich liczbę :)

 Teraz czas na ucierane ciasto z jabłkami.

Oto lista składników:

  • mąka pszenna 2,5 szklanki
  • maślanka 1 szklanka
  • olej 1/2 szklanki
  • cukier drobny 1 szklanka
  • jaj 2 szt
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • jabłka 5-6 szt
  • cynamon mielony do smaku

Szybkie, ucierane, czyli ciasta owocowe :)

Jaja miksujemy z cukrem przez kilka minut, aż powstanie biała masa jajeczna. Następnie wlewamy olej i maślankę,łączymy za pomocą miksera. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesypujemy do miski z jajami, mieszamy. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy pokrojone w grubą kostkę jabłka i posypujemy cynamonem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 60 min. (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

I na zakończenie puszyste ciasto z truskawkami.

Oto lista składników:

  • jaja 5 szt
  • cukier drobny 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • olej 2/3 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • truskawki świeże 450 g

Szybkie, ucierane, czyli ciasta owocowe :)

Białka oddzielamy od żółtek. Te pierwsze ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po jednym żółtku i łyżce cukru stale miksując. Następnie zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i wsypujemy po trosze mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wlewamy olej i całość dokładnie łączymy. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i układamy połówki umytych i pozbawionych szypułek owoców. Pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 35-40 min. Przed podaniem ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

I to tyle jeśli chodzi o ciasta ucierane. ja zawsze je polecam, bo są szybkie, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne! Polecam :)

prymat