Słodkości, które powstają w szybkim tempie i z reguły wywołują uśmiech zadowolenia na twarzy moich łasuchów, są moimi ulubionymi :) Gdy się ma do ogarnięcia cały dom, czterech mężczyzn, w tym prawie czteroletni urwis, to nie łatwo jest sprostać zachciankom na "coś słodkiego do kawy". Zwłaszcza, gdy prośba taka padnie na dwa kwadranse przed parzeniem napoju...
No i właśnie wtedy z pomocą przychodzą wszystkie przepisy na ciasta ucierane! Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, nie wymagają skomplikowanych składników i przede wszystkim są lekkie i smaczne. A przecież o to chodzi, by nie zapychać się na wieczór słodkościami, bo potem jest problem z zasypianiem...
Ich dodatkowym walorem jest także fakt, że można je upiec prawie ze wszystkimi owocami, a to sprawia, że prawie za każdym razem mamy wrażenie, że jemy coś innego, nowego. Oczywiście produkty i ich proporcje też różnią się od siebie. Czasem w niewielkim stopniu, ale zawsze na tyle, by smak nieco różnił się od poprzedniego. Nieraz wystarczy mleko zastąpić maślanką, czy cukier biały brązowym by powstało coś odmiennego :)
Obecnie sezon na owoce trwa w pełni, więc możliwości jest naprawdę cała gama!!! Od truskawek, malin zaczynając poprzez agrest, czereśnie i na śliwkach kończąc. Ale jak to zwykle bywa, to, z czym upieczemy konkretne ciasto, zależy tylko od naszych upodobań owocowych. Podobnie ma się rzecz, jeśli chodzi o ich zawartość w cieście. Komuś może bardziej zależeć na delikatnym smaku owoców, a inny da ich tyle, że to raczej będą owoce w cieście niż ciasto z owocami. Choć, szczerze powiedziawszy, w moim odczuciu obie wersje z pewnością będą znakomite... :)
Jako, że sezon truskawkowy powoli dobiega końca, moją pierwszą propozycją jest czekoladowe ciasto z truskawkami.
Oto lista potrzebnych składników:
- mąka pszenna 520 g
- maślanka 1,5 szklanki
- cukier drobny 3/4 szklanki
- cukier wanilinowy 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 3 łyżeczki
- jaja 4 szt
- olej 3/4 szklanki
- czekolada gorzka 100 g
- truskawki świeże 400 g
- mąka pszenna 2 łyżki na posypkę
- masło 1 łyżka na posypkę
- cukier puder 2 łyżki na posypkę
Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu miksujemy jaja z maślanką i olejem. Do mąki dodajemy startą na dużych oczkach czekoladę. Do mokrych składników przesypujemy suche i miksujemy. Na prostokątną blachę wyłożoną papierem przelewamy ciasto, układamy umyte owoce i całość posypujemy kruszonką (mąkę łączymy z cukrem i miękkim masłem). Pieczemy w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku przez ok. 50 min.
Kolejne szybkie to ciasto z keksówki ze śliwkami.
Oto lista potrzebnych składników:
- jaja 3 szt
- jogurt naturalny 125 g
- olej rzepakowy 125 g
- cukier drobny 160 g
- mąka pszenna 325 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- śliwki 3-4 szt
Białka oddzielamy od żółtek. Te pierwsze ubijamy na sztywno, te drugie ucieramy z cukrem, olejem i jogurtem przez ok. 4-5 min. Następnie powoli dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki i wtykamy plasterki umytych i wypestkowanych śliwek. Ciasto pieczemy przez ok. 90 min. w temp. 190 stopni. Przed podaniem studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Mała uwaga. Otóż miałam naprawdę duże śliwki i stąd ich mała ilość w składnikach, ale gdyby ktoś miał "normalne", to proponuję podwoić ich liczbę :)
Teraz czas na ucierane ciasto z jabłkami.
Oto lista składników:
- mąka pszenna 2,5 szklanki
- maślanka 1 szklanka
- olej 1/2 szklanki
- cukier drobny 1 szklanka
- jaj 2 szt
- proszek do pieczenia 3 łyżeczki
- jabłka 5-6 szt
- cynamon mielony do smaku
Jaja miksujemy z cukrem przez kilka minut, aż powstanie biała masa jajeczna. Następnie wlewamy olej i maślankę,łączymy za pomocą miksera. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesypujemy do miski z jajami, mieszamy. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy pokrojone w grubą kostkę jabłka i posypujemy cynamonem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 60 min. (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
I na zakończenie puszyste ciasto z truskawkami.
Oto lista składników:
- jaja 5 szt
- cukier drobny 3/4 szklanki
- mąka pszenna 2 szklanki
- olej 2/3 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- truskawki świeże 450 g
Białka oddzielamy od żółtek. Te pierwsze ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po jednym żółtku i łyżce cukru stale miksując. Następnie zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i wsypujemy po trosze mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wlewamy olej i całość dokładnie łączymy. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i układamy połówki umytych i pozbawionych szypułek owoców. Pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 35-40 min. Przed podaniem ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
I to tyle jeśli chodzi o ciasta ucierane. ja zawsze je polecam, bo są szybkie, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne! Polecam :)